Ακόμη και οι άνθρωποι που πάντα ήταν σίγουροι για τον εαυτό τους έχει τύχει να βιώσουν φάσεις όπου αυτή τους η σιγουριά κλωνίστηκε. Ιδανικότερο όλων είναι να ξέρεις να αντιμετωπίζεις τις ανασφάλειες σου όταν αυτές οι άτιμες σου χτυπάνε την πόρτα, έτσι ώστε να βρίσκεις ξανά την ηρεμία σου και την ευτυχία σου. Μακροπρόθεσμα, πολλές μαζεμένες ανασφάλειες μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις σαν να μην αξίζεις την αγάπη και την προσοχή των άλλων, πράγμα που θα καταστρέψει τις φιλίες και τις σχέσεις σου. Θα γίνεις συναισθηματικά ευάλωτη και θα ψάχνεις διαρκώς για μια επιβεβαίωση. Το θέλουμε εμείς αυτό; Δεν το θέλουμε!

Να τι μπορείς να κάνεις λοιπόν:

1. Εντόπισε την αιτία. Δεν μπορεί να μην ξέρεις τι προκαλεί όλη αυτή την ανασφάλεια και την αναταραχή μέσα σου. Ακόμη κι αν επιμένεις πως δεν ξέρεις, επιμένω και γω πως ίσως και να ξέρεις. Η' έστω όλο και κάπου να πηγαίνει το μυαλό σου. Το να εντοπίσεις την πηγή του κακού είναι και το πρώτο βήμα ώστε να γλιτώσεις σταδιακά απ' αυτό. Κάπως έτσι θα αναγνωρίσεις και τα πράγματα που θα πρέπει να αλλάξεις.

2. Γίνε αντικειμενική. Όσο δύσκολο κι αν είναι να βγεις από την κατάσταση και να τη δεις απ' έξω, σαν ένα τρίτο άτομο. Αν βλέπεις ας πούμε ότι όλες αυτές οι ανασφάλειες βλάπτουν την ερωτική σου ζωή και τη σχέση σου (πράγμα λογικό κι επόμενο), τότε πρέπει να βγεις από τον εαυτό σου, να δεις τη συμπεριφορά σου από απόσταση και να κρίνεις αντικειμενικά τη στάση σου. Έτσι, θα γίνεις ο πιο δίκαιος κριτής του εαυτού σου. Επίσης, μπορείς να βάλεις στη θέση σου κάποια φίλη σου, αν θα θελες λοιπόν να λέγεσαι καλή φίλη, τι θα τη συμβούλευες να κάνει;

3. Μην μπλέκεις τη φαντασία σου με την πραγματικότητα. Τρομάζεις τον εαυτό σου με το να σκέφτεσαι πως αυτά που φαντάζεσαι είναι ή πρόκειται να γίνουν αληθινά. Την επόμενη φορά που θα νιώσεις ανασφάλεια στη σχέση σου, σκέψου τι είναι αυτό που σε τρομάζει και σε προβληματίζει πια τόσο έντονα και κατάγραψε το. Κάπως έτσι, διαβάζοντας το αργότερα, φαντάζομαι θα μπορέσεις να διακρίνεις τι είναι η πραγματικότητα και τι ανήκει στη φαντασία σου. Σκέφτεσαι ότι το αγόρι σου θα σε παρατήσει για την τάδε - για πες μας, τι σε κάνει να το πιστεύεις αυτό; Γιατί δεν πιστεύεις ότι αξίζει να παραμείνει μαζί σου; Γιατί θεωρείς ότι κάποια άλλη είναι καλύτερη από εσένα;

4. Κατάγραψε τους φόβους σου. Σκέψου όλα αυτά που σε φοβίζουν και κράτα σημειώσεις. Γράψε ελεύθερα τους προβληματισμούς σου, τα άγχη σου, όλους αυτούς τους παράγοντες που σε κάνουν να νιώθεις έτσι. Μετά διάβασε τα και ξεκίνα να αναρωτιέσαι ποια είναι σημαντικά, ποια όχι, ποια μπορούν να αλλάξουν και ποια πρέπει απλά να μάθεις να τα αντιμετωπίζεις διαφορετικά.

5. Βρες μια ενδιαφέρουσα ασχολία. Μ'αυτόν τον τρόπο, θα διώξεις αρκετές από τις ανασφάλειες σου γιατί θα έχεις βρει κάτι που να σου αρέσει και να σου ''ρουφάει'' αρκετή από την ενέργεια που χρησιμοποιείς τελικά για να χτίσεις τις ανασφάλειες σου. Ένα χόμπι μπορεί να μη σου αφήνει το χρόνο και το περιθώριο να κάνεις αρνητικές σκέψεις, επομένως, οι ανασφάλειες σου θα μειώνονται ή τουλάχιστον δε θα αυξάνονται (κάτι είναι κι αυτό).

6. Δώσε λίγο ρεαλισμό στις προσδοκίες σου. Μην απαιτείς πολλά από το σύντροφο σου, ούτε εκείνος είναι τέλειος, ούτε εσύ. Μη ζητάς πιο πολλά απ' όσα μπορεί να δώσει και πιο πολλά απ' όσα δίνεις κι εσύ τελικά. Γίνε περισσότερο ανεξάρτητη, στηρίξου στις δικές σου δυνάμεις και μην κρέμεσαι από εκείνον για να νιώθεις εσύ καλά με τον εαυτό σου.

7. Προσπάθησε να σε ανεβάζεις. Δε θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά με λίγη προσπάθεια κάποια στιγμή θα το πετύχεις. Πολύ δύσκολα βασικά θα κόψεις αυτή την εσωτερική σου μουρμούρα που σε ρίχνει τόσο, αλλά αν καταφέρεις να τη γυρίσεις σε λόγια δύναμης και εμψύχωσης από εσένα προς ... εσένα, τότε θα βγεις κάτι παραπάνω από κερδισμένη. Λέγε όμορφα λόγια στον εαυτό σου, για να νιώσεις κιόλας όμορφα. Έχεις συνηθίσει να σε ρίχνεις με όσα σκέφτεσαι, καιρός να πάρεις τα πάνω σου λοιπόν!