Λες πως θα αδυνατίσω; Θα φάω σαλάτα. Παρόλα αυτά, βόσκεις σαν αγελάδα, αλλά αποτέλεσμα δεν βλέπεις στο νούμερο του τζιν σου. Γιατί; Ή γιατί με την σαλάτα, τρως και ένα μπέργκερ με τις πατάτες τηγανιτές, είτε γιατί, μάλλον, συμβαίνουν τα παρακάτω:

1. Βάζεις πολύ λάδι

Μία μόνο κουταλιά ελαιόλαδο περιέχει 135 θερμίδες, οπότε καταλαβαίνεις, πως εάν την «λούζεις» στο λάδι, είναι σα να τρως ένα κανονικό γεύμα και μάλιστα... παχυντικό! Δες εδώ πως να γλιτώσεις 100 θερμίδες από 15 τροφές.

2. Βάζεις κρουτόνς


Τα κρουτόνς είναι πολύ γευστικά, αλλά δυστυχώς «άχρηστα». Μόλις μισή κούπα κρουτόνς, φορτώνει την σαλάτα με 100 επιπλέον θερμίδες! Μακριά, λοιπόν, ή τουλάχιστον προτίμησε ολικής άλεσης!

3. Η σαλάτα σου έχει μπέικον

Εδώ, δεν χρειάζεται να σου πω και πολλά, γιατί υποθέτω, ξέρεις τη θερμιδική βόμβα είναι το μπέικον. Η περιεκτικότητά του σε νάτριο και λίπος κάνει τη σαλάτα ανθυιγεινή και την φορτώνει με τουλάχιστον 300 θερμίδες παραπάνω! Στην θέση του, μπορείς να βάλεις ψητό κοτόπουλο, που είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Αλλά προσοχή, όχι στο πανάρισμα! Δες εδώ 7 tips για αδυνάτισμα που σου προτείνουν τα μοντέλα.

4. Βάζεις ντρέσινγκ


Δίνουν γεύση ακόμα και στην πιο αδιάφορη σαλάτα, αλλά τα περισσότερα από αυτά περιέχουν μαγιονέζα, κέτσαπ ή κρεμώδη τυριά, που είναι ιδιαίτερα παχυντικά. Στην θέση τους, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λίγο λάδι και ξύδι βαλσάμικο. 

5. Η σαλάτα σου έχει τυρί


Πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, το τυρί καλό είναι να αποφεύγεται, ειδικά όταν κάνεις δίαιτα. Εάν θέλεις οπωσδήποτε να φας τυρί, επίλεξε ένα κομμάτι σε μέγεθος σπιρτόκουτου από ανθότυρο, μυζήθρα ή cottage. 

6. Την παραγγέλνεις απέξω ή είναι συσκευασμένη


Έρευνες έχουν δείξει πως μια σαλάτα από ένα fast food, για παράδειγμα μια.Ceasar, μπορεί να περιέχει περισσότερο λίπος ακόμη και από μία πίτσα! Μάλιστα, ερευνητές πήραν ως δείγμα μερικές προπαρασκευασμένες σαλάτες, που πωλούνταν σε κεντρικά super markets του Λονδίνου και εξέτασαν τα θρεπτικά συστατικά τους. Εκεί, έκπληκτοι διαπίστωσαν, ότι μια σαλάτα, περιείχε 855 θερμίδες (!) και 66,3 γρ. λιπαρά, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό λιπαρών, που σύμφωνα με τους ερευνητές καλύπτει περίπου το 70% της ημερήσιας ποσότητας λιπαρών που πρέπει να καταναλώνει ένας άνδρας! Επίσης, εκτός από τις θερμίδες, τη σαλάτα την προτιμούμε γιατί κάνει καλό και στην υγεία, λόγω των βιταμινών που έχει. Οι «έτοιμες» σαλάτες, επειδή έχουν κοπεί πολλή ώρα, συνήθως χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά.

7. Τρως πολύ συχνά χωριάτικη


Η χωριάτικη -αν και μακράν η καλύτερη σαλάτα- δεν είναι σαλάτα, αλλά ένα πλήρες γεύμα, ειδικά εάν βάζεις και ψωμάκι στο λαδάκι! Μια μέτρια χωριάτικη, με ένα κομμάτι φέτα και μπόλικο λάδι, μαζί με μια φέτα ψωμί μπορεί να ξεπερνά και τις 400 θερμίδες! Με προσοχή, λοιπόν!

Δες εδώ γιατί το να κάνεις δίαιτα είναι σαν να βγαίνεις πρώτο ραντεβού!