Οσο μικρή κι αν είναι η εμπειρία σου στο σεξ, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η μαμά σου και οι κολλητές σου έχουν φροντίσει να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Όπως για παράδειγμα ότι το «τράβηγμα» είναι πιο αναξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης που μπορείς να σκεφτείς. Επειδή όμως είναι πιθανό να έχεις στο μυαλό σου ακόμα κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις, ας βεβαιωθούμε δεν πιστεύεις σε μερικούς αρκετά διαδεδομένους μύθους για το σεξ, όπως…

1. Αν έχεις περίοδο, αποκλείεται να μείνεις έγκυος

Κοίτα, οι πιθανότητες είναι πράγματι λιγότερες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί, γι’ αυτό χρησιμοποίησε προφυλακτικό σε όποια μέρα του μήνα κι αν είσαι. Είναι πιθανό η ωορρηξία σου να μην είναι σταθερή και επιπλέον τα σπερματοζωάρια επιζούν για 4-5 μέρες, οπότε αν κάνεις σεξ τις τελευταίες μέρες της περιόδου, μπορεί να περιμένουν το ωάριό σου στην επόμενη ωορρηξία!

2. Τα αντισυλληπτικά χάπια θα σε κάνουν να παχύνεις

Ακόμα κι αν το πιστεύεις, τα κιλά και το μέγεθος του τζην σου δεν είναι ένα σοβαρό επιχείρημα βάσει του οποίου πρέπει να αποφασίσεις για τη μέθοδο αντισύλληψης που θα χρησιμοποιήσεις. Αλλά για είσαι ήσυχη, πολλές έρευνες που έχουν γίνει για το θέμα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στη λήψη αντισυλληπτικών και την αυξομείωση του βάρους. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες που έχουν δείξει ότι οι έφηβες που παίρνουν αντισυλληπτικά παχαίνουν λιγότερο από όσες δεν παίρνουν. Αντίθετα, ξέρεις τι είναι αυτό που θα σε έκανε να πάρεις πολύ βάρος; Μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη!

3. Το εμβόλιο για τον ιό HPV προσφέρει προστασία  από τον καρκίνο της μήτρας

Ο ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων ή HPV είναι τόσο κοινός που είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο θα έρθει σε επαφή μαζί του κατά τη διάρκεια της ζωής του. Κολλάει με στοματικό, κολπικό και πρωκτικό σεξ με κάποιον που είναι ήδη φορέας. Τις περισσότερες φορές, ο οργανισμός τον καταπολεμά χωρίς βοήθεια, όμως εάν αυτό δεν συμβεί τότε προκαλεί αλλοιώσεις στη μήτρα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε καρκίνο. Τα εμβόλια που υπάρχουν προστατεύουν από κάποιες μορφές του ιού, αλλά όχι από όλες, προσφέροντας τελικά μια ομπρέλα προστασίας για το 30% των καρκίνων της μήτρας. Γι’ αυτό, μην ξεχνάς να κάνει το τεστ ΠΑΠ σου!

4. Μετά το σεξ πρέπει να πλένεσαι με ειδικές λοσιόν και σαπούνια. 

Τα καλά νέα είναι ότι ο κόλπος είναι «αυτοκαθαριζόμενος». Τα κακά, πως το δωμάτιό σου δεν είναι –αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Για την ακρίβεια, όχι μόνο δεν χρειάζεται να πλένεσαι διεξοδικά με σαπούνια, αλλά δεν συνιστάται κιόλας, γιατί αυτή η συνήθεια καταστρέφει τη φυσική χλωρίδα του κόλπου (τα βακτήρια δηλαδή που ζουν εκεί) που εξασφαλίζουν την υγεία της περιοχής. Όταν κάνεις ντους, λοιπόν, πρέπει να καθαρίζεις μόνο εξωτερικά τα γεννητικά σου όργανα με χλιαρό νερό και απλό σαπούνι.

5. Το χάπι της επόμενης μέρας σε κάνει να αποβάλεις εάν έχεις μείνει έγκυος

Δυστυχώς, εάν ήδη έχεις μείνει έγκυος το συγκεκριμένο χάπι δεν μπορεί να σε βοηθήσει σε τίποτα, αφού αυτό που κάνει είναι να μεταφέρει για αργότερα την ωορρηξία. Αν το ωάριο έχει ήδη απελευθερωθεί και έχει συναντηθεί με το σπέρμα, η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει.

6. Εάν είστε κι οι δύο παρθένοι (όχι στο ζώδιο, καταλαβαίνεις, έτσι…) δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε κολλήσει αφροδίσια νοσήματα

Το «παρθένος» είναι μια πολύ σχετική έννοια, την οποία πολύς κόσμος ταυτίζει με το γεγονός ότι δεν έχει συμμετάσχει σε ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία, με διείσδυση και τα λοιπά. Αν όμως επιδοθείς σε άλλες σεξουαλικές πρακτικές, όπως για παράδειγμα στοματικό ή πρωκτικό σεξ, τότε πρόσεχε γιατί τα αφροδίσια νοσήματα καραδοκούν! Ο ιός HPV αλλά και ο έρπις των γεννητικών οργάνων μπορεί να μεταδοθεί με αυτούς τους τρόπους. Ο μόνος τρόπος να είσαι σίγουρη είναι να προσοχή, προφυλακτικό και να κάνεις τις σχετικές εξετάσεις.