Η διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μίας καλής ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με μελέτη Ισπανών ερευνητών, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά και ψάρια έχουν 30% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με τους άλλους.

Σε όλους μας έχει τύχει να νιώσουμε ξαφνικά άγχος, λόγω προσωπικών μας προβλημάτων, ή να έχουμε έντονο το αίσθημα της ανησυχίας για το μέλλον. Τέτοιου είδους ψυχολογικές καταστάσεις μπορεί να επιδεινωθούν και να «ριζώσουν» μέσα μας, δημιουργώντας το αίσθημα της απαισιοδοξίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν πηγές αντιοξειδωτικών (π.χ καρότα, ντομάτες), τείνουν να είναι πιο αισιόδοξα για το μέλλον έχοντας κατ΄ επέκταση καλύτερη ψυχολογία.

        

Επίσης, η στεναχώρια και η πεσμένη ψυχολογία μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη τρυπτοφάνης (σημαντικό αμινοξέο) και σεροτονίνης (ορμόνη της χαράς). Όσο περισσότερο η τρυπτοφάνη εισχωρεί στον εγκέφαλο, τόσο περισσότερη σεροτονίνη συντίθεται και όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται, βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση υδατανθράκων ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη βοηθά στην απορρόφηση σακχάρου στα κύτταρα του οργανισμού μας, όπου αυτό χρησιμοποιείται για την ενέργεια και την παραγωγή των προαναφερθεισών ουσιών. Επομένως, η καθημερινή, ή συχνή, κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, βρόμης, μπανάνας, λαχανικών, συμβάλλει στην αποφυγή της κακής διάθεσης και τη διατήρηση θετικών αισθημάτων.

        

Χρειάζεται να επισημανθεί το πόσο σημαντική είναι για την ψυχολογία η κατανάλωση τροφίμων, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Σύμφωνα με ερευνητές, έως και το 60% ενός φυσιολογικού ανθρώπινου εγκεφάλου αποτελείται από λίπος, το οποίο χρειάζεται να αναπληρώνεται συνεχώς. Παρά το γεγονός, όμως, ότι το σώμα έχει τη δυνατότητα να συνθέσει πολλούς τύπους λιπαρών οξέων, αδυνατεί να συνθέσει ορισμένα ωμέγα-3 και έτσι πρέπει να τα συμπληρώνουμε εμείς μέσω της διατροφής μας. Η λήψη τους γίνεται με την κατανάλωση τροφών όπως το ψάρι, το λάδι από λιναρόσπορο, το γάλα, τα αυγά κ.ά. Το συγκεκριμένο λιπαρό οξύ χαρακτηρίζεται ως ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό συμπλήρωμα καθώς επηρεάζει τη ντοπαμίνη, η οποία αποτελεί την ορμόνη του ενθουσιασμού, της συγκέντρωσης, αλλά και τον νευροδιαβιβαστή της ευτυχίας.

        

Η επίδραση, λοιπόν, της διατροφής στην ψυχολογία μας είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη. Χρειάζεται να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών, έτσι ώστε να τρεφόμαστε σωστά και να έχουμε μία καλή ψυχική υγεία, η οποία θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δύσκολων ημερών της καθημερινότητας.

Πηγές: Shape.gr, mednutrition.gr, healthymagazino.gr