Θυμάσαι τη μαμά σου να γκρινιάζει κάθε πρωί όταν σε πήγαινε στο σχολείο «παιδάκι μου, πέτρες βάζεις μέσα στην τσάντα σου;» και να σου λέει ότι θα πάθεις σκολίωση; Τώρα ήρθε η ώρα να μάθεις και τι ακριβώς εννοούσε. Η περιβόητη σκολίωση είναι η πιο συχνή παθολογική παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Υπολογίζεται ότι το 25% περίπου των ανθρώπων πάσχουν από αυτή την ασθένεια.

Εκδηλώνεται συχνότερα στην παιδική ή εφηβική ηλικία και ο γυναικείος πληθυσμός είναι αυτός που πλήττεται περισσότερο, με 8 στις 10 πιο σοβαρές περιπτώσεις της πάθησης να αφορούν νεαρά κορίτσια!

Πώς θα καταλάβω ότι έχω σκολίωση;

Η σκολίωση προκαλεί στροφή και πλάγια κλίση των σπονδύλων με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη να παίρνει σχήμα S ή C και συνήθως δεν συνοδεύεται με πόνο.

«Η διάγνωση γίνεται με ειδικές ακτινογραφίες της θωρακικής και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης που λαμβάνονται σε όρθια θέση. Ο κλινικός έλεγχος της σκολίωσης ολοκληρώνεται με έναν πλήρη νευρολογικό έλεγχο των άκρων και μέτρηση του μήκους των κάτω άκρων του ασθενούς, για διερεύνηση ανισοσκελίας», όπως μας πληροφορεί ο χειρουργός ορθοπεδικός, Δημήτρης Κακλαμάνης.

Αντιμετωπίζεται ή... θα πάρω για πάντα κλίση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής υποβάλλεται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικών ασκήσεων, με στόχο την ενδυνάμωση των σπονδυλικών μυών και εκμηδένιση της πιθανότητας περαιτέρω επιδείνωσης του κυρτώματος. Οι κλασικές ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι το μονόζυγο, το τρέξιμο και η κολύμβηση.

Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλείς για αυτού του είδους τη μυική ενδυνάμωση είναι και οι ασκήσεις pilates. Όταν πρόκειται για μεγαλύτερα κυρτώματα (20-30 μοίρες) στο τέλος της σκελετικής ωρίμανσης, τα οποία παρουσιάζουν προοδευτική επιδείνωση και αφού ολοκληρωθεί η σκελετική ωρίμανση, τότε χρειάζεται να τοποθετηθεί κάποιας μορφής κηδεμόνας. ( Ενα είδος κορσέ που στηρίζει την σπονδυλική στήλη σε σωστή θέση) .Υπάρχουν αρκετά είδη κηδεμόνων, από τα οποία ο γιατρός θα επιλέξει αυτό που χρειάζεται με βάση τη θέση και το μέγεθος των κυρτωμάτων της σπονδυλικής στήλης. Ο κηδεμόνας πρέπει να φοριέται συνέχεια (σχεδόν καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας) και για μεγάλο χρονικό διάστημα και να υπάρχει συχνή και τακτική επανεκτίμηση της κατάστασης με ακτινολογικούς ελέγχους.

Σε πολύ μεγάλα κυρτώματα (πάνω από 30 μοίρες) που συνεχίζουν να επιδεινώνονται και μετά το πέρας της σκελετικής ωρίμανσης, επιλέγεται η χειρουργική θεραπεία με αρκετές διαφορετικές μεθόδους, οι οποίες έχουν το κοινό γνώρισμα της τοποθέτησης εσωτερικού μηχανισμού ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, όλο και πιο σπάνια χρειάζεται να καταφύγει κάποιος στη χειρουργική θεραπεία, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και την ταχύτερη αντιμετώπιση της πάθησης.

Μπορώ να το προλάβω;

Φυσικά! Υπάρχουν αρκετοί τρόποι πρόληψης ή πρόωρης αντιμετώπισης, τόσο με κατάλληλες γυμναστικές ασκήσεις, όσο και με το να υιοθετήσεις  ορθές  στάσεις  του σώματος.

Πρέπει, λοιπόν, να αποφεύγεις να σηκώνεις μεγάλα βάρη, να μην κρατάς βαριά αντικείμενα για πολύ ώρα στους ώμους (βλ. η τσάντα σου, ιδίως όταν αυτή κρεμιέται μονίμως από την ίδια πλευρά), να κάθεσαι σωστά στο γραφείο, να μην στέκεσαι για πολλές ώρες όρθια και πολλά άλλα.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον Δημήτρη Κακλαμάνη, Χειρουργό Ορθοπεδικό (www.kaklamanis.gr)