Καλές και χρυσές οι εκπτώσεις, αλλά μπλοκάρουν το μυαλό μας και αδειάζουν το πορτοφόλι μας χωρίς καν να το καταλάβουμε. Είχες υποσχεθεί στον εαυτό σου ότι δε θα ψωνίσεις τίποτα άλλο μετά τις γιορτές - έλα όμως που οι εκπτώσεις δε σ' αφήνουν ν' αγιάσεις. Εκείνη η φούστα που σου φωνάζει '' αγόρασε με! αγόρασε με!'', εκείνη η τσάντα που έχει πέσει στη μισή τιμή (αμαρτία να μην την πάρεις), άσε κι εκείνο το πουλόβερ που πάντα ήθελες και που υπάρχει ακόμη στο ράφι. Αυτή την περίοδο μπορείς είτε να ψωνίσεις σοφά και πολλά value for money ρούχα, είτε να ξοδέψεις όλο σου το μισθό σε άχρηστα πράγματα που ποτέ δεν πρόκειται να φορέσεις. Προτείνω να σκεφτείς τα παρακάτω πριν τη βόλτα στα μαγαζιά:

Κάνε έρευνα αγοράς πριν ψωνίσεις κάτι. Έστω ότι θες μια κάπα, καλό θα ήταν να επιλέξεις μερικά μαγαζιά και να τα επισκεφτείς πριν αγοράσεις την πρώτη κάπα που θα βρεις μπροστά σου. Αν δεν κάνεις έρευνα αγοράς είναι πολύ πιθανό να την πατήσεις τόσο όσον αφορά στην ποιότητα όσο και στην τιμή.

Δοκίμασε ό,τι πρόκειται να πάρεις. Μπορεί να το φαντάζεσαι αλλιώς και αλλιώς να σου βγει στην πορεία, μπορεί να μη σου πηγαίνει ή να θέλεις ένα νούμερο μεγαλύτερο ή μικρότερο. Μην ξεχνάς ότι η πλειονότητα των καταστημάτων δεν κάνει επιστροφή χρημάτων, γιατί να σκορπάς τα χρήματα σου χωρίς λόγο;

Πρόσεξε μήπως έχει ελαττώματα. Στις εκπτώσεις βγαίνει στο κατάστημα οτιδήποτε έχει ξεμείνει εδώ και μερικές σεζόν ή κομμάτια που δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Πέρα από αυτές τις περιπτώσεις, κι εμείς οι ίδιες πολλές φορές δεν είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές με τα ρούχα που δοκιμάζουμε, με αποτέλεσμα να λερώνουμε με makeup μπλουζάκια και φορέματα. Θέλεις να αγοράσεις ένα λερωμένο ρούχο; Δε νομίζω ότι είναι και ό,τι καλύτερο.

Μην αγοράσεις κάτι που δε χρειάζεσαι μόνο και μόνο επειδή το βρήκες σε χαμηλή τιμή. Πολλές φορές πέφτουμε σ' αυτή την παγίδα, είτε λόγω τιμής είτε λόγω της ψευδαίσθησης ότι μπορεί κάποια στιγμή να το χρειαστούμε. Συνήθως, καταλήγει να βρίσκεται αιώνια στην ντουλάπα σου, ενώ ζήτημα είναι να το φορέσεις 1-2 φορές. Αντί να πάρεις 2 φτηνά μπλουζάκια που δε θα φορέσεις, πάρε ένα και καλό!

Ψώνισε ρούχα που ήταν ακριβά πριν τις εκπτώσεις. Το νόημα των εκπτώσεων θα έπρεπε να είναι αυτό: αγοράζουμε πράγματα που η αρχική τους τιμή ήταν απλησίαστη, ενώ τώρα μπορούμε να τα αποκτήσουμε. Πάρε ένα μπουφάν, ένα παλτό, κάτι που δε θα μπορούσες να πάρεις υπό άλλες συνθήκες. Το μπλουζάκι που από τα 15ευρώ πήγε στα 12, δεν είναι δα και καμία ευκαιριάρα.

Περίμενε να πέσουν κι άλλο οι τιμές. Φαντάζομαι πώς προς το τέλος της περιόδου, οι εκπτώσεις μπορεί να φτάσουν και στο 70%. Βέβαια, ρισκάρεις να μη βρεις το νούμερο σου, μιας και τα νούμερα ήδη είναι αρκετά περιορισμένα.

Ρώτα αν μπορείς να κρατήσεις κάποιο ρούχο στο κατάστημα πριν το αγοράσεις. Να το σκεφτείς λίγο, να κάνεις έρευνα αγοράς κι έπειτα να αποφασίσεις. Πολλά καταστήματα θα στο αρνηθούν, αλλά αν ρωτήσεις στα μαγαζιά της γειτονιάς σου που σε ξέρουν κιόλας, ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί και να σου κάνουν τη χάρη.

xx