Ολο και πιο έντονη έγινε η ανάγκη μας για αποδοχή και αναγνώριση, για να μοιραστούμε με εκατοντάδες άλλα άτομα τα κατορθώματα μας, για να αναδειχτούμε, να ξετυλίξουμε τις πιο ευχάριστες πτυχές του εαυτού μας. To facebook μας βοηθάει πολύ σ' αυτό και έχει βάλει το χεράκι του για να γίνουμε αυτοί οι νάρκισσοι του σήμερα. Αυτά που έχουμε να μοιραστούμε, έχουν κάτι να πουν για εμας και εξαρτώνται πάντα απ' αυτό που επιδιώκουμε να βγάλουμε προς τα έξω: το πόσο επιτυχημένοι είμαστε, πόσο ευτυχισμένοι, πόσο όμορφοι και ανεξάρτητοι, πόσο πλούσιοι, με πολλούς φίλους και όλα στην υπερβολή τους τέλος πάντων. Στην περίπτωση του facebook έχουμε δυο ξεκάθαρες επιλογές: είτε να είμαστε ο εαυτός μας είτε κάποιος άλλος - απλό.

Θα υπάρξουν, όμως, και άτομα (άκου να δεις τώρα), που δε νοιάζονται για το τι κάνουμε ή προσπαθούμε να πετύχουμε τόσο στο facebook όσο και στη ζωή μας γενικότερα. Έστω ότι αυτά τα άτομα μας διαγράφουν από το facebook, "μα τι προσβολή!", θα σκεφτείς. Γιατί μας πονάει τόσο πολύ πια αυτό το κλικ που κάνει ο άλλος στο unfriend όσον αφορά στο προφίλ μας; Γιατί μας τη δίνει τόσο;

Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο της Julie Spira με τίτλο "Rules Of Netiquette: Why Unfriending And Blocking On Facebook Can Be For the Best", συγχέουμε τις πραγματικές μας σχέσεις με τις ψεύτικες (σαν να λέμε αυτές των social media). Όταν κάτι συμβεί στις "ψεύτικες" σχέσεις μας δεν αποκλείεται να βλάψει και τις πραγματικές. Νιώθουμε ότι ο άλλος μας προσβάλλει, κυρίως επειδή ακόμη κι αν τον ξέρουμε μόνο διαδικτυακά, νιώθουμε ότι έχουμε χτίσει ένα είδος οικειότητας μ' αυτόν. Τί θα προτιμούσαμε; Να μη μας δεχτεί ποτέ, από το να μας δεχτεί και έπειτα να μας σβήσει. Όταν ανεβάζουμε ένα τραγούδι ή μια φωτογραφία, τα likes των φίλων μας μοιάζουν ως ένα είδος κοινωνικής αποδοχής (είτε μπορούμε να το παραδεχτούμε, είτε όχι). Η διαγραφή από τη λίστα φίλων, μοιάζει σαν ένα κοινωνικό χαστούκι. Αναρωτιέσαι τι μπορεί να έφταιξε, κοιτάς τις συνομιλίες σας να δεις τι παίχτηκε, ψάχνεις κοινά post για να βρεις μια απάντηση. Δε θα σε πω υπερβολική, θα πω ότι στη θέση σου και σε αντίστοιχη περίπτωση, ρώτησα όποιον μπορεί να γνώριζε κάτι για να μάθω τι έφταιξε. 

Αν θες να μειώσεις κάποιον, unfriend λοιπόν και του κάνεις τη μούρη κρέας.

xx