Οι περισσότεροι - αν όχι όλοι - έχουμε ένα λογαριασμό στο facebook. Ακόμη και η μαμά μου. Αν το πάρουμε από την καθαρά χρηστική του μορφή, πρόκειται για ένα εργαλείο που μας κρατάει διαρκώς σε επαφή με άτομα που ζουν μακριά ή που δεν είναι δυνατό να βλέπουμε συχνά για διάφορους λόγους. Πέρα από αυτό μπορείς να μοιράζεσαι τα ενδιαφέροντα σου και να μαθαίνεις τα νέα των άλλων μέσα σε λίγα λεπτά - άλλοτε είναι καλό κι άλλοτε είναι κακό αυτό αλλά δεν είναι της παρούσης. Πολλές φορές η ενασχόληση μας με το facebook καταντάει εθιστική, γι' αυτό άλλωστε μας είναι πολύ δύσκολο να απαλλαχτούμε (με την καλή έννοια) απ' αυτό.
Ερευνητές στη Νορβηγία αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν τρόπο έτσι ώστε να είναι μετρήσιμος ο εθισμός μας στο δημοφιλές site. Αυτή η κλίμακα που μετράει τον εθισμό μας στο facebook είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε στο μάταιο τούτο κόσμο και μας αποκαλύπτει πως είναι πολύ πολύ δύσκολο να "φύγεις" χωρίς να νοιάζεσαι πια για το τι κάνουν οι υπόλοιποι facebook - φίλοι σου. Η συμμετοχή σου στο συγκεκριμένο μέσο από ένα σημείο και μετά γίνεται κομμάτι της ζωής σου, γι' αυτό και είναι τόσο δύσκολο να ζήσεις χωρίς αυτό. Πού κατέληξαν οι ερευνητές; Τα άτομα που εγκαταλείπουν το facebook για κάποιο διάστημα για τους λόγους τους, στην πλειονότητα τους επιστρέφουν στο - αγαπημένο - μέσο.
Φήμες λένε ότι όσο εθιστικό είναι όσο διατηρείς προφίλ σ' αυτό, άλλο τόσο είναι κι όταν το εγκαταλείπεις. Βασικά, όταν νομίζεις πως το εγκαταλείπεις. Ένας χρήστης που συμμετείχε στην έρευνα τόνισε πως αφού έκλεισε το προφίλ του, κάθε φορά που βρισκόταν μπροστά σε browser έστω και μηχανικά, πήγαινε να πατήσει το γράμμα f για να συνδεθεί.
Πότε είναι πιο εύκολο να ξεκόψεις από το facebook; Όταν είσαι πολύ πολύ ευτυχισμένη! Τότε είναι το τελευταίο που σε νοιάζει!