Η ανταλλαγή δώρων είναι ένας λόγος για να δεις τις γιορτές με καλό μάτι. Μπορεί να ξοδέψεις όλο σου το μισθό για να ψωνίσεις δώρα για όλους, αλλά το καλό της υπόθεσης είναι ότι θα πάρεις αρκετά κι εσύ. Ακόμη κι αν δεν έχεις ανάγκη από ένα καινούριο πουλόβερ ή ένα χιλιοστό ζευγάρι κάλτσες και μόνο η σκέψη του άλλου αποτελεί το καλύτερο δώρο. 

Πολλές φορές στα μεγάλα καταστήματα πέφτει το μάτι μου στις δωροκάρτες. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δε μου έχουν δώσει δωροκάρτα, ούτε έχω σκεφτεί να αγοράσω και γω αντί ενός κανονικού δώρου. Σε περίπτωση που δεν προλαβαίνεις όμως να ψάξεις ένα δώρο για τον καθένα ή αν πρόκειται να ταξιδέψεις και δεν έχεις χώρο για πολλά δώρα στη βαλίτσα ή αν ακόμη θέλεις να δώσεις την ευκαιρία στην αδερή σου ή τη μαμά σου να πάρει κάτι που να έχει 100% ανάγκη, δικαιολογείσαι αν επιλέξεις τη δωροκάρτα. Αποτελεί μια safe και βολική επιλογή, αν και σε πιέζει από μόνη της να δώσεις λίγα παραπάνω χρήματα γι' αυτό το μελλοντικό δώρο.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο University of Pennsylvania, το να δίνεις μια ''εμπειρία'' στον άλλο μετράει πολύ περισσότερο από τα υλικά αγαθά. Μια δωροκάρτα προσφέρει, λοιπόν, αυτή την εμπειρία γιατί μπαίνει ο αδερφός σου ή το αγόρι σου, αυτομάτως στη διαδικασία να επιλέξει το δώρο του από το κατάστημα όμως που έχεις επιλέξει πρώτα εσύ ή να απολαύσει μια προπληρωμένη υπηρεσία, π.χ. ένα μανικιούρ για την αδερφή σου - θα σε ευχαριστεί αιώνια. 

Η μελέτη σχετικά με τα δώρα ρίχνει φως στο μυστήριο της δωροκάρτας! Έτσι, μαθαίνουμε ότι ο βασικός λόγος που θέλουμε να ανταλλάξουμε δώρα βασίζεται πέρα από την καταναλωτική μας ανάγκη, στο γεγονός πως μ' αυτό τον τρόπο νομίζουμε ότι βελτιώνουμε και τις σχέσεις μας. Όταν δίνεις ένα πραγματικό δώρο, η χαρά διαρκεί λίγο. Αντίθετα, όταν προσφέρεις τη δωροκάρτα η χαρά διαρκεί από τη στιγμή που την παίρνει ο άλλος στα χέρια του, μέχρι να την εξαργυρώσει - ειδικά όταν πρόκειται για υπηρεσία όπως για παράδειγμα ένα μασάζ ή σπα.

Μήπως βλέπεις πια την shopping list σου με άλλο μάτι;