Απ' ότι φαίνεται έχουμε μάθει να απαιτούμε πολλά από τη ζωή μας. Κάτι τέτοιο δημιουργεί μια περίεργη κατάσταση: είσαι πλήρης και ευτυχισμένη χωρίς καν να το γνωρίζεις. Έχεις τα πάντα και δεν το ξέρεις, είσαι ευτυχισμένη και το συνειδητοποιείς αρκετά χρόνια μετά (και αν), ξεχνάς να ρίξεις μια ματιά στη ζωή σου και στα άτομα που έχεις γύρω σου για να βεβαιωθείς ότι δε χρειάζεσαι τίποτα μα τίποτα άλλο. Μωρέ, μήπως ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε όλες μας;

Ορίστε τα πράγματα που θεωρούμε δεδομένα και δεν εκτιμάμε όσο θα έπρεπε!

1. Είμαστε ζωντανές. Λίγα άτομα ήταν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή; Η' νομίζεις ότι δεν υπάρχουν άτομα που φεύγουν από τη ζωή είτε χωρίς λόγο είτε σε νεαρή ηλικία; Δυστυχώς, όλα αυτά συμβαίνουν γύρω μας, στους γνωστούς των γνωστών μας, τ' ακούμε στις ειδήσεις. Κάποια στιγμή πρέπει να νιώσουμε αυτή την ευγνωμοσύνη για την τύχη μας και ύπαρξη μας.

2. Έχουμε ένα σπίτι να μείνουμε. Μπορεί να μη θυμίζει σε τίποτα τη βίλα με πισίνα που ονειρεύτηκες ή τη μονοκατοικία στην Εκάλη ή έστω και εκείνο το διαμέρισμα στη Γλυφάδα που βλέπει θάλασσα όλη μέρα κάθε μέρα, αλλά τουλάχιστον έχεις ένα σπίτι - όπως κι αν είναι αυτό. Μεγάλο ή μικρό, με πολλά άτομα ή και λίγα, καινούριο ή παλιό, στο κέντρο ή σε μια μικρή γειτονιά, είναι το σπίτι σου. 

3. Έχουμε φίλους/οικογένεια. Έχουμε άτομα γύρω μας που μας νοιάζονται, μας προσέχουν και μας αγαπάνε. Μπορεί να μην ήσουν ποτέ η πιο δημοφιλής του σχολείου ή το επίκεντρο της προσοχής στην τάξη, αλλά ακόμη και δυο φίλους να έχεις, να ξέρεις ότι είσαι τυχερή!

4. Μπορούμε πάντα να βελτιωνόμαστε. Έχουμε τα μέσα, το χρόνο και τη διάθεση να βελτιώνουμε τον εαυτό μας τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Δεν υπάρχει πλέον κάποια ατέλεια που να μην μπορείς να σουλουπώσεις, αρκεί να το θέλεις. Μπορείς να διαβάζεις βιβλία, να ενημερώνεσαι, να φροντίζεις το σώμα σου και την εμφάνιση σου, να ασχολείσαι με εθελοντισμό. Έχεις κάθε μέσο διαθέσιμο για κάθε σκοπό!

5. Μπορούμε και να ονειρευόμαστε. Υπάρχουν άτομα που δεν έχουν καν το δικαίωμα να ονειρεύονται, είτε γιατί τα προβλήματα τους επισκιάζουν τα όνειρα τους, είτε γιατί δε βρίσκουν το νόημα στο να βάζουν στόχους. Φήμες λένε πως όσο κάνεις όνειρα και θέτεις στόχους, τόσο πιο μπροστά πας.

6. Συγχωρείς και σε συγχωρούν. Ναι, είναι αυτά τα άτομα που μας δίνουν αγάπη και μας καταλαβαίνουν ακόμη και στις άσχημες μέρες μας. Τα άτομα που μας συγχωρούν γιατί δε θέλουν να μας χάσουν και που ούτε εμείς θέλουμε να τα χάσουμε από κοντά μας. Αν έχεις τέτοια άτομα, φυσικά και πρέπει να νιώθεις τυχερή!

7. Έχουμε τα απαραίτητα για να ζήσουμε. Αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες του καθενός, αλλά το να μην έχεις αυτοκίνητο ή το πιο τελευταίο κινητό, δε σε βγάζει από την κατηγορία ''τα πηγαίνω καλά με τη ζωή μου και δεν το έχω πάρει χαμπάρι''! Έχεις φαγητό, νερό, ρούχα, κάποιοι δεν έχουν ούτε αυτά. Πέρα από τα βασικά, έχεις άλλα τόσα που κάνουν τη ζωή σου ποιοτική και άνετη.

Νιώσε μια στάλα χαράς γι' αυτά που έχεις και γι' αυτά που είσαι, λοιπόν!

xx