Πιστεύω πως όλοι έχουμε ταλέντα. Η μόνη διαφορά μας είναι ότι άλλοι τα κυνηγάμε κι άλλοι τα αφήνουμε στη μοίρα τους. Πολλές φορές ένα ταλέντο φαίνεται, φωνάζει από μόνο του. Κάποιες άλλες φορές βέβαια χρειάζεται να το ψάξεις λίγο παραπάνω, να το καλλιεργήσεις, να ασχοληθείς μαζί του. Όπως και να χει, ποτέ δεν είναι αργά να αναζητήσεις τα ταλέντα σου και να βασιστείς σ' αυτά για τις σπουδές ή τη δουλειά που θα βρεις. Πώς να ανακαλύψεις τα ταλέντα σου; Έχω 8 tips γι' αυτό το σκοπό!
1. Παρατήρησε τις αντιδράσεις των γύρω σου. Ο κόσμος θα σου δώσει το πιο ειλικρινές feedback, ειδικά ο κόσμος που ίσως δε σε ξέρει και τόσο καλά. Οι αντιδράσεις, για παράδειγμα, στα social media είναι ένα δείγμα για το ταλέντο σου στη γραφή ή στις φωτογραφίες. Αν είσαι από τις πιο τολμηρές και ποστάρεις βίντεο που τραγουδάς ή παίζεις πιάνο, παρατήρησε την απήχηση που έχεις στο social media κοινό. Φυσικά και αυτό δεν είναι κάτι επίσημο, αλλά ίσως να πρόκειται για μια πρώτη εντύπωση, μια ένδειξη ότι έχεις κάτι ξεχωριστό.
2. Μην αδιαφορείς για όλα όσα νομίζεις πως δεν είναι ταλέντα. Σχεδιάζεις ωραία, φτιάχνεις γλυκά, κάνεις σχεδόν επαγγελματικό μανικιούρ και πόσα ακόμη. Τα ταλέντα έρχονται σε διάφορες μορφές, ακόμη και η κοινωνικότητα σου μπορεί να θεωρηθεί ταλέντο. Ακόμη κι αν τα πηγαίνεις καλά με τα παιδιά είναι ένα ταλέντο. Μην υποτιμάς τις δυνατότητες σου!
3. Δώσε βάση στα κοπλιμέντα που δέχεσαι. Εμείς τα θηλυκά νομίζουμε ότι ό,τι κοπλιμέντο ακούμε γίνεται απλά για να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Ε δεν μπορεί, κάποια από αυτά θα ισχύουν! Τo feedback που λαμβάνεις ακόμη κι από τους κοντινούς σου μπορεί να αποδειχτεί σκέτος θησαυρός στην αναζήτηση των ταλέντων σου.
4. Αν μπορούσες να επιλέξεις τη δουλειά σου, πού θα ήθελες να δουλεύεις; Αυτό θα σου πει πολλά! Σκέψου τι ταιριάζει στις σπουδές σου ή στα γούστα σου, αυτή τη μικρή φωνούλα μέσα σου που ξέρει καλύτερα από τον καθένα που ανήκεις. Καιρός να βγάλεις τα πρέπει και να αφοσιωθείς σ' αυτά που σου αρέσουν. Αν καταφέρεις να κάνεις το ταλέντο ή το χόμπι σου επάγγελμα, θα είσαι η πιο τυχερή!
5. Βάλε κάτω τις γνώσεις σου, για τί πράγμα γνωρίζεις τα περισσότερα; Για τη λογοτεχνία; Τη μουσική; Το σινεμά; Τη μόδα;
6. Να έχεις υπομονή. Πολλές φορές η σκέψη ότι πρέπει να βρεις τα ταλέντα σου, σε αγχώνει και σε μπλοκάρει. Δοκίμασε δραστηριότητες, γίνε δεκτική σε προτάσεις και μελέτησε άτομα που θαυμάζεις. Το ταλέντο σου ίσως να μη βγει στην επιφάνεια από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά τουλάχιστον είναι εκεί!
7. Tί είναι αυτό που σε κάνει να θες να σηκωθείς από το κρεβάτι; Το ότι θα σερφάρεις online για να διαβάσεις ειδήσεις; Ίσως το ότι θα ψαχουλεύεις την ντουλάπα σου για να φτιάξεις το καλύτερο outfit; Το ότι έχεις να μαγειρέψεις και να φτιάξεις και κανένα cake; Δεν είναι απλές υποχρεώσεις από τη στιγμή που σου δίνουν ένα κίνητρο να ξεκινήσεις τη μέρα σου!
8. Μην τα παρατάς. Ακόμη κι αν δε βρεις ακόμη το ταλέντο και τον τομέα που είσαι ξεχωριστή, μην τα παρατήσεις. Μπορεί να σου έρθει μια μέρα απο κει που δεν το περιμένεις, μπορεί απλά να περιμένει το κατάλληλο ερέθισμα για να εκδηλωθεί.