Δεν έχω να σου πω τίποτα καλό για την ανεργία, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Πέρα από την Ελλάδα ή την Ευρώπη, η ανεργία αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο που έχει τα πάνω του και τα κάτω του. Τουλάχιστον για τα δικά μας ελληνικά δεδομένα, η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, κατακόκκινο, αυτό του αίματος, εδώ και χρόνια. Δε θα σου πω να μην στεναχωριέσαι που δε βρίσκεις δουλειά ή να μην αγχώνεσαι για το μέλλον σου, είναι λόγια παρηγοριάς που κανέναν δεν κάνουν να νιώθει καλύτερα. Θα σου πω όμως ότι σίγουρα θα βρεις δουλειά αν το θες πραγματικά. Μπορεί να μην είναι αυτό που ονειρεύτηκες και αυτό που σπούδασες, αλλά ευτυχώς μπορείς να συνεχίσεις πάντα να ονειρεύεσαι (και να σπουδάζεις επίσης).

Όσο όμως περνάς τις μέρες σου συζητώντας για ανεργία, οικονομικά, πολιτικά, και το που-πάμε-βρε-αδερφέ, έχω να σου πω 5 καλά πράγματα που έχει κι αυτή η φάση. Ειδικά κι αν πρόκειται για την πρώτη σου δουλειά, τα πράγματα μπορεί να είναι extra ζόρικα, αλλά δε θα μείνουν για πάντα έτσι. Έχεις στείλει 500 βιογραφικά, έχεις περάσει από 250 συνεντεύξεις, έχεις χτυπήσει πόρτες γνωστών και φίλων, έχεις περάσει ώρες να ψαχουλεύεις σε sites για εργασία. Εμ που να βρεις 5 χρόνια προϋπηρεσία όταν δε σε παίρνει κανείς; Εκείνοι χάνουν,δες τι κερδίζεις.

1. Έχεις ελευθερία κινήσεων. Μπορεί να είναι η τελευταία φορά στη ζωή σου που είσαι 100% ελεύθερη να ασχοληθείς με σένα. Εξάλλου, πέρασες τόσες ώρες ψάχνοντας για δουλειά που πάνω κάτω ξέρεις τι χαρακτηριστικά ζητάνε στον κλάδο σου. Πέρα από την προϋπηρεσία που δε τη βρίσκεις στο δρόμο, μπορείς να βρεις φτηνούς και εύκολους τρόπους ώστε να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου. Ένας εθελοντισμός ποτέ δεν πάει χαμένος για παράδειγμα, προσφέρεις κάτι και παίρνεις πίσω ικανοποίηση, ανακούφιση και εμπειρίες. Τσουπ, να και μια μορφή προϋπηρεσίας. Φυσικά, αν έχεις την οικονομική δυνατότητα, σου προτείνω να ταξιδέψεις και να ασχοληθείς το ίδιο και με όλες εκείνες τις εμπειρίες που μπορεί να μην καταγραφούν ποτέ σ' ένα βιογραφικό, αλλά κάνουν το πνεύμα σου πιο πλούσιο.

2. Μαθαίνεις τι ψάχνεις. Όπως σε απορρίπτουν, τους απορρίπτεις κι εσύ. Κάθε φορά που διαβάζεις μια αγγελία και την προσπερνάς, να ξέρεις ότι έρχεσαι πιο κοντά σ' αυτό που θέλεις. Μπορεί να μην το βρεις αύριο κιόλας, αλλά διαγράφοντας αυτά που στα σίγουρα δε θέλεις, πλησιάζεις το στόχο σου. Στέλνοντας βιογραφικά και γω, κυρίως βασισμένη στη λαχτάρα που ένιωθα για θετικές απαντήσεις από συγκεκριμένες αγγελίες, κατάλαβα τι πραγματικά θα ήθελα να κάνω. Επίσης, αν δεν έχεις άμεση ανάγκη από χρήματα, μην στέλνεις βιογραφικά απλά για να πεις ότι έστειλες. Τελικά είναι καλύτερο για σένα να έχεις συγκεκριμένες προσδοκίες.

3. Σχεδιάζεις τη ζωή σου από την αρχή. Εύχομαι μόνο να μη με κυνηγήσει το αγόρι σου, αλλά μπορείς να επιλέξεις να ζήσεις στο εξωτερικό για λίγο, να πάρεις εμπειρίες, ενδεχομένως να βρεις μια καλή δουλειά, να βγεις από τη φάση που σε μπλοκάρει πνευματικά και ψυχολογικά. Δε μας λέει κανείς ότι στο εξωτερικό είναι όλα εύκολα ή ότι η θέση είναι εξασφαλισμένη, αλλά οι εμπειρίες είναι σίγουρες. Προφανώς και δεν είναι λύση να τα παρατάς και να φεύγεις, αλλά ούτε και το να κάθεσαι με σταυρωμένα τα χέρια είναι.

4. Κι αν ακόμη δεν έχεις βρει το δρόμο σου, έχεις πολλά μονοπάτια να επιλέξεις. Μπορείς να δοκιμάσεις την τύχη σου σε άλλους τομείς, να συνεχίσεις τις σπουδές σου, να ψαχουλέψεις τα χόμπι σου μήπως και αυτά σε οδηγήσουν στο επάγγελμα που θα βρεις. Κάνε επαφές - αυτός κι αν είναι ένας σίγουρος τρόπος να γίνεις γνωστή στον τομέα σου! Βρες το θάρρος να χτυπήσεις πόρτες, να μιλήσεις για σένα και τις ικανότητες σου, να μάθεις να παλεύεις σε μια κοινωνία που ο πιο δυνατός - και η πιο καπάτσα- είναι πάντα νικητής.

5. Δεν είσαι μόνη σου. Σε κάτι τέτοιες φάσεις, βλέπεις ότι υπάρχουν πολλά άτομα στην ηλικία σου που περνούν ακριβώς την ίδια κατάσταση, οπότε σίγουρα δεν είσαι μόνη σου σ' αυτό, είμαστε όλοι μαζί. Βλέπεις, επιπλέον, πόσα άτομα είναι δίπλα σου και πόσα σε καταλαβαίνουν. Θα υπάρξουν πολλοί που δε θα κατανοήσουν πλήρως την απογοήτευση σου, αλλά θα βρεθούν κι αυτοί που θα σε εμψυχώσουν τόσο, έτσι ώστε να αξίζει να τους ευχαριστήσεις λίγα χρόνια αργότερα που θα έχεις φτάσει εκεί που θες.