Τί είναι για σένα ένα πετυχημένο πάρτι; Για μένα ένα πάρτι είναι σούπερ ντούπερ μόνο όταν το θυμάσαι και το συζητάς για άπειρο καιρό μετά (ίσως και χρόνια), όταν δε θέλεις να τελειώσει και όταν φεύγεις με στραπατσαρισμένα μαλλιά (από το χορό ντε). Φυσικά κάθε φορά που καλείς κόσμο σπίτι δεν έχεις το χρόνο να προγραμματίσεις κάθε μικρή λεπτομέρεια αρκετές μέρες πριν ή να ξοδέψεις ό,τι έχεις και δεν έχεις για να μπεις για τα καλά σε άκρως Χριστουγεννιάτικο mood (τι εννοείς αγόρασες ποτήρια σε σχήμα τάρανδου;).

Καθένας από εμάς αγαπάει τις γιορτές για πολλούς και διαφορετικούς λόγους: άλλοι για τα ταξίδια στο εξωτερικό με τους γονείς, άλλοι για τα γλυκά και τα φαγητά των ημερών, άλλοι για τα δώρα ή τους στολισμούς στους δρόμους κι άλλοι για τα ξέφρενα Χριστουγεννιάτικα πάρτι! Αν φέτος ήρθε η σειρά σου για να κανονίσεις κάτι στο σπίτι σου, δεν έχει σημασία αν θα καλέσεις πολλά ή λίγα άτομα, δεν έχει σημασία αν θα παραγγείλεις τυροπιτάκια ή αν θα ψήσεις σπανακοπιτάκια, δεν έχει σημασία αν δεν έχεις πολλά φωτάκια στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο σου. Τι έχει σημασία; Να εφαρμόσεις τα παρακάτω tips για ένα αξέχαστο πάρτι!

1. Αποφάσισε από την αρχή τί είδους πάρτι θέλεις να κάνεις. Μπορεί να είναι θεματικό (π.χ. Christmas theme ή βασισμένο σ' ένα μόνο χρώμα) ή και όχι. Μπορείς να καλέσεις συγκεκριμένα άτομα (πχ μέχρι 10 το πολύ) ή να το κάνεις περισσότερο ανοιχτό σε φίλους και φίλους φίλων. Εξαρτάται από το χώρο, τη διάθεση, τα χρήματα και το πόσο μεγάλος είναι ο κύκλος σου. Όπως και να χει, την έκταση και το είδος του πάρτι καλό θα ήταν να τα αποφασίσεις από την αρχή. Από την πολύ αρχή βασικά!

2. Δημιούργησε μια λίστα καλεσμένων. Μπορείς να δημιουργήσεις προσκλήσεις για το πάρτι σου στο evite.com και να ενημερωθείς ηλεκτρονικά από τους καλεσμένους σου για το αν θα μπορέσουν να έρθουν ή όχι. Έτσι θα τους έρχονται ειδοποιήσεις για ενδεχόμενες αλλαγές που μπορείς να κάνεις, πχ αλλαγή ώρας. Φρόντισε να καλέσεις άτομα που να έχουν μια σχέση μεταξύ τους, γιατί αν καλέσεις 10 άγνωστα μεταξύ τους άτομα το πιο πιθανό είναι να περάσετε λίγο αμήχανα και βαρετά το βράδυ σας. Δε χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζονται μεταξύ τους όλοι οι καλεσμένοι σου, αλλά αν δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής, τότε είναι λίιιιγο σκούρα τα πράγματα.

3. Φτιάξε το μενού. Πάρε χαρτί και μολύβι και οργάνωσε το πιο σημαντικό κομμάτι του πάρτι, δηλαδή τον μπουφέ. Σκέψου καλά τί μπορείς να φτιάξεις εσύ, τί μπορεί να ετοιμάσει η μαμά/θεία/γιαγιά σου ή τί μπορείς να παραγγείλεις. Επίλεξε φαγητά που δε θέλουν πολλά πιάτα και μαχαιροπήρουνα, που καταναλώνονται εύκολα και που - ιδανικά- δεν κοστίζουν πολύ ώστε να μην τσιγκουνευτείς την ποσότητα. Μπορείς φυσικά να επικεντρωθείς μόνο σε γλυκά ή σε πίτσα ή να ζητήσεις ευγενικά από τους καλεσμένους σου να φέρουν κι εκείνοι κάτι.

4. Βρες ένα χαρακτηριστικό ποτό για το πάρτι. Θες να είναι το κρασί; Το ούζο; Η' η βότκα; Οι επιλογές εδώ είναι άπειρες και σχετίζονται άμεσα με τα γούστα των φίλων σου. Απλά να θυμάσαι πως αν τους ζητήσεις να φέρουν κάτι για το μπουφέ, δεν μπορείς να ζητήσεις μικρή βοήθεια και για την κάβα. Οπότε διαλέγεις και παίρνεις! Κοίταξε εδώ πάντως για να πάρεις μερικές ιδέες για το ποτό που θα χαρακτηρίσει το πάρτι σου!

5. Αφιέρωσε χρόνο στη διακόσμηση του χώρου. Μιας και βρισκόμαστε στην περιόδο των Χριστουγέννων, η διακόσμηση είναι πάνω κάτω γνωστή. Ίσως να χρειαστείς περισσότερα στολίδια ή φωτάκια, αλλά ένα πράγμα να σε παρακαλέσω ... μην κάνεις τσίρκο το σπίτι σου. Μινιμαλισμός, μια σοφή λέξη που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου. Αν καταφέρεις να συνδυάσεις καλή (και μετρημένη) διακόσμηση με το διάχυτο Χριστογεννιάτικο πνεύμα, σου βγάζω το καπέλο. Τι εννοείς είχες σκοπό να στολίσεις το γατί σου;

6. Μην τα αφήσεις όλα για τελευταία στιγμή. Γιατί θα τραβάς τα μαλλιά σου! Ξεκίνα μερικές μέρες πριν και ασχολήσου με κάθε κομμάτι ξεχωριστά, αν και το φαγητό καλύτερα ας μείνει για το τέλος - όχι για να μην το έχεις φάει μέχρι να έρθουν οι καλεσμένοι, αλλά για να είναι φρέσκο. Ζήτα βοήθεια από τις κολλητές σου και κάντε ένα meeting πριν το πάρτι ώστε να μοιράσετε καθήκοντα και να ανταλλάξετε ιδέες - γι' αυτό δεν είναι οι φίλες άλλωστε;

7. Μην ξεχάσεις ... να περάσεις καλά. Έλα μη γελάς, ξέρω ότι είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι όταν κανονίζεις ένα πάρτι. Έχεις τόσο άγχος, τρέχεις για να προλάβεις τα πάντα, έχεις το μυαλό σου στο να ρωτήσεις τους πάντες αν είναι όλα εντάξει κι αν θέλουν κάτι να πιούν που πραγματικά ξεχνάς το λόγο που αποφάσισες εξαρχής να κάνεις αυτό το πάρτι ... για να περάσεις καλά με τους φίλους σου.

Καλό Xmas party λοιπόν!