Μπορεί να είναι η πιο χαρούμενη φάση της χρονιάς για κάποιες από εσάς, αν και εγώ σίγουρα σε κάποια προηγούμενη ζωή θα ήμουν καλικάντζαρος και κάπως έτσι εξηγείται το ότι δεν είμαι μεγάλη φαν των γιορτών. Το χειρότερο απ' όλα; Σε τρέχουν από οικογενειακό τραπέζι σε κοινωνική υποχρέωση και τρως χωρίς φραγμούς μέχρι ... να έρθει η στιγμή να ζυγιστείς. Καταστροφή! Από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά έχεις πάρει 3 κιλά και δεν ξέρεις τί να κάνεις! Ε φέτος προετοιμάσου νωρίτερα, σαν να λέμε πολύ νωρίτερα, δηλαδή σαν να λέμε από τώρα κιόλας!

1. Αντί για αλκοόλ, πιες sparkling water που λένε και στο χωριό μου. Το ξέρω ότι δεν είναι το ίδιο, αλλά υπάρχουν και στιγμές που δεν έχεις βασικά κανένα λόγο να πιεις. Η φιλοσοφία των γιορτών θα είναι ότι πίνεις μόνο με την παρέα σου για να βγεις, να διασκεδάσεις, να χορέψεις και τα σχετικά. Τα ποτά με την οικογένεια, λυπάμαι, αλλά μας βγάζουν εκτός προϋπολoγισμού. Νερό με μπουρμπουλήθρες λοιπόν στο τραπέζι της γιαγιάς, μήπως και σωθούμε!

2. Πριν το πάρτι, φάε κάτι υγιεινό. Πίστεψες ότι είναι καλύτερο να πας νηστική; Αρχικά, νηστικό αρκούδι δε χορεύει, έπειτα, από το να πέσεις με τα μούτρα σε πατατάκια, σαντουιτσάκια και ποιος ξέρει τι άλλο, καλύτερα να φας κάτι στο σπίτι σου. Από σαλάτα μέχρι και τόστ, δικιά σου η επιλογή. Άσε που κι ένα κανονικό πιάτο φαγητό είναι μια αρκετά safe επιλογή αν έχεις σκοπό να πιεις πολύ. Απλά λέω ρε παιδί μου.

3. Αν αποφασίσεις να βοηθήσεις σε προετοιμασία τραπεζιού, φάε μια τσίχλα καλού κακού. Αυτό - εύχομαι πως - θα σε εμποδίσει από το να τσιμπάς κάθε λίγο και λιγάκι από το φαγητό ή το γλυκό που ετοιμάζεις, μιας και πρόκειται για θερμίδες που παίρνεις άδικα και κυρίως χωρίς να το σκέφτεσαι καν.

4. Μη στερείσαι, απλά μείωσε τις ποσότητες. Τα περισσότερα φαγητά που θα βρεθούν στο τραπέζι σου για 10 μέρες περίπου, μόνο υγιεινά δε θα είναι. Αν στερηθείς, κάποια στιγμή θα κάνεις το μπαμ και η ζημιά θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Να φας απ' όλα αλλά με μέτρο, σε μικρές ποσότητες και ... σοφά π.χ. μην το παρακάνεις το μεσημέρι αν ξέρεις ότι το βράδυ θα φας έξω.

5. Αν κάνεις τραπέζι σπίτι σου, ξεφορτώσου το φαγητό που περισσεύει. Καλύτερο από το φαγητό της προηγούμενης μέρας μετά από τραπέζι, να ξέρεις δεν έχω! Εδώ όμως έρχεται ένα μεγάλο αλλά, μιας και ίσως θα ήταν πιο σοφό να μοιράσεις την ποσότητα που θα περισσέψει σε τάπερ και να τη δώσεις στους καλεσμένους σου. Αν αρνηθούν, απλά να ξέρεις ότι κάτι πήγε στραβά με το φαγητό σου. Φάε όσο θέλεις στο τραπέζι, αλλά μην πέσεις στην παγίδα να τρως το λαχταριστό (και μέσα στη θερμίδα) φαγητό σου για μέρες. Δεν είναι για χόρταση!

6. Να φορέσεις κάτι αρκετά στενό. Τόσο στενό που να μη σου επιτρέπει να φας όσο θα ήθελες! Θα μου πεις δεν είναι γιορτές αυτές αν καταστρώνεις διαφορετικό σχέδιο ανάλογα με το τραπέζι που έχεις να πας, αλλά τί προτιμάς; Να πάρεις κιλά; Αν καταφέρεις να κρατηθείς στο ένα κομμάτι cake, από τα 3 που θα ήθελες ευχαρίστως να φας εξαρχής, αυτό είναι μια μικρή επιτυχία και μπράβο σου.

7. Να κοιμάσαι όσο πρέπει. Έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες νιώθουν πείνα πολύ πιο συχνά μέσα στη μέρα τους, γιατί στερούνται μια συγκεκριμένη ορμόνη. Ορίστε, δεν είναι να παίζουμε με τέτοια πράγματα!