Τα λυπητερά τραγούδια δεν είναι μόνο για τις άσχημες ή δύσκολες μέρες, δεν είναι μόνο για όταν θα χωρίσεις ή για όταν θα αποτύχεις, είναι για όποτε εσύ επιλέξεις απλά να πατήσεις το play. Ισχύει όμως ότι καταφεύγουμε σ' αυτά όταν θέλουμε να πονέσουμε με τον τρόπο μας, γιατί η μουσική για πολλούς είναι ένα φάρμακο. Εξάλλου, έχει και την απίστευτη ικανότητα να επηρεάζει άμεσα τη διάθεση μας. 

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η λυπητερή μουσική μιλάει απευθείας στην καρδιά μας με τρόπο τουλάχιστον θεραπευτικό. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ερευνητές του Free University of Berlin, τέτοιου είδους μουσική μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση και να έχει γενικότερα μια πολύ θετική επίδραση στην ψυχολογία μας και στη συναισθηματική μας κατάσταση. Κάτι τέτοιο συμβαίνει επειδή η νοσταλγία που νιώθουμε μας θυμίζει το που βρισκόμασταν στο παρελθόν, τί περάσαμε, πώς το ξεπεράσαμε και πού είμαστε σήμερα. Οι λυπημένοι τόνοι, εξηγούν οι ερευνητές, μας κάνουν να νιώθουμε λιγότερο μόνοι, καθώς ανασύρουν αναμνήσεις και ανθρώπους από το παρελθόν μας.

Τι προκαλεί όμως αυτή την περίεργη σύνδεση; Φαίνεται πως οι στίχοι παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο σε σχέση με τη μουσική. Αναλύοντας τα λόγια κάθε τραγουδιού, αντιλαμβανόμαστε πόσοι άλλοι άνθρωποι μπορεί να ταυτίζονται μ' αυτά και κάπως έτσι ... παίρνουμε τα πάνω μας. Για να συνοψίσουμε δηλαδή, μπορεί να είμαστε καλά, ν' ακούμε ένα λυπητερό τραγούδι και έπειτα να είμαστε ακόμη καλύτερα, το περίμενες εσύ αυτό; Το ίδιο συμβαίνει φυσικά όταν έχουμε μια στεναχώρια αλλά τυχαίνει να μην έχουμε κάποιον να τη μοιραστούμε, έτσι ένα λυπητερό τραγούδι καλύπτει κι αυτή τη σύνθετη ανάγκη: συντροφιά, συμπαράσταση και ανακούφιση.