Διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου, πολλοί μπορεί να με ονομάσουν τεχνοφοβικό, οπισθοδρομικό ή ακόμη κι εκτός τόπου και χρόνου. Σας διαβεβαιώ πως κανένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά δε μου ταιριάζει και δεν αντιπροσωπεύει τον τρόπο ζωής που έχω επιλέξει στην καθημερινότητά μου. Ίσα ίσα, που θα μπορούσα να θεωρηθώ και «κολλητός» με την τεχνολογία.

Ωστόσο, αυτό δε με εμποδίζει να δω τα πράγματα ψύχραιμα και να διαπιστώσω πως κάθε μέρα που περνά, «κολλάμε» ολοένα και περισσότερο στις οθόνες των κινητών μας. Σε βαθμό μάλιστα, τα smartphones να θεωρούνται προέκταση του χεριού τόσο των νέων ανθρώπων που παραδοσιακά έχουν καλύτερη σχέση με την εξέλιξη της τεχνολογίας, όσο και των κάπως μεγαλύτερων που υποτίθεται πως θα έπρεπε να είναι πιο αποστασιoποιημένοι. Αμ δε…

Για να καταλάβετε τι εννοώ, σας καλώ να κάνετε το εξής απλό: θυμηθείτε την τελευταία φορά που βρεθήκατε εκτός σπιτιού με το κινητό σας να έχει κλείσει από μπαταρία ή ακόμα χειρότερα να ξεχάσατε να το πάρετε μαζί σας. Μήπως αισθανθήκατε τα πρώτα συμπτώματα της κρίσης πανικού; Μήπως νιώσατε αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο; Αν ναι, που είμαι σχεδόν σίγουρος πως η απάντηση θα είναι θετική, τότε μάλλον έφτασε η στιγμή να αναρωτηθείτε κι εσείς πόσο αρνητική επίδραση έχουν τα smartphones στην καθημερινότητά μας. Πιο αναλυτικά:

1. Η φυσική παρουσία έχει γίνει ...άχρηστη

Δε θέλω να ακουστώ υπερβολικός, αλλά μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως έχουμε πάψει να ...ζούμε! Η εικονική πραγματικότητα είναι στα φόρτε της από την ημέρα κυκλοφορίας των smartphones, τα πάντα έχουν γίνει ψηφιακά και η φυσική παρουσία έχει αντικατασταθεί από την HD εικόνα που προσφέρουν οι σούπερ εξελιγμένες οθόνες της αγοράς. Ο κόσμος έχει σταματήσει να πηγαίνει στο γήπεδο, σε συναυλίες ή σε εκθέσεις γιατί ανά πάσα ώρα και στιγμή, ζει την ίδια εμπειρία μέσω της οθόνης του κινητού του. Κακό, δε νομίζετε;

2. Τα αυτοκινητιστικά έχουν αυξηθεί δραματικά

Προφανές μεν, αλλά κανείς δεν κάνει κάτι για να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο. Τα smartphones αποδεικνύονται ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους οδηγούς, κυρίως του νεαρότερους σε ηλικία που έχουν άμεση σχέση με τα social media. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως ένα μεγάλο ποσοστό των Snaps στο δημοφιλές αυτό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έχουν τραβηχτεί σε αυτοκίνητο ή ακόμα χειρότερα σε μηχανάκι. Ταυτόχρονα, άξια αναφοράς είναι και η αύξηση των ατυχημάτων των πεζών, οι οποίοι δεν προσέχουν στο δρόμο όντας απορροφημένοι στα κινητά τους με αποτέλεσμα να παρασύρονται από διερχόμενα οχήματα. Έχετε την εντύπωση πως όλα αυτά αποτελούν υπερβολές κι εξαιρέσεις έτσι; Την επόμενη φορά που θα κατεβείτε κέντρο λοιπόν, τσεκάρετε γύρω σας πόσοι είναι «χωμένοι» με τα μούτρα στο κινητό τους!

H συνέχεια του άρθρου εδώ!

Πηγή: neopolis.gr