Τα χρόνια της σχολής περνάνε χωρίς να το καταλάβεις καν - ακόμη κι αν από 4 τα κάνεις 7 που λέει ο λόγος, και πάλι ούτε που καταλαβαίνεις πότε μπήκες ψαρωμένη και πότε βγήκες με το πτυχίο σου. Φήμες λένε ότι είναι από τα καλύτερα χρόνια της ζωής σου, μετά από τα ζόρια του σχολείου και λίγο πριν τα βάσανα της ενήλικης ζωής, τα φοιτητικά χρόνια προορίζονται (πέρα από γνώση και) για καλοπέραση.
Ό,τι εμπειρίες όμως και να αποκτήσεις στη σχολή, όλα θα είναι καλύτερα αν έχεις δίπλα σου μερικούς καλούς φίλους. Το μόνο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να θεωρήσεις ότι το σχολείο ή η γειτονιά σου χάρισαν ήδη αρκετούς φίλους, οπότε ποιος ο λόγος να ψάξεις γι' άλλους. Δεν είναι έτσι! Κάθε φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει φίλους από τα φοιτητικά του χρόνια. Είναι νόμος και δε σηκώνω κουβέντα.
Ποιούς φίλους να φροντίσεις να κάνεις στη σχολή; Αυτούς τους 7 στα σίγουρα και όσους παραπάνω μπορείς!
1. Τον έξυπνο - τον καλό φοιτητή. Όχι τόσο αυτόν που έχει τους καλύτερους βαθμούς και περνάει όλα τα μαθήματα με την πρώτη, αλλά αυτόν που θα σε εμπνεύσει και θα σε κάνει να θες να γίνεσαι όλο και καλύτερη. Η έμπνευση μπορεί να σημαίνει ότι σ' έπεισε να ξεκινήσεις μια ξένη γλώσσα ή να διαβάζεις με σύστημα ή να πηγαίνεις στα περισσότερα μαθήματα και να κρατάς σημειώσεις. Οτιδήποτε έχεις να πάρεις απ' αυτόν να το πάρεις, ακόμη κι αν πρόκειται για τις σημειώσεις του λίγο πριν την εξεταστική. Ένα κοφτερό μυαλό πάντα θα είναι μια καλή επιρροή (και όχι δε σε λέω χαζή!) για όλη σου τη ζωή.
2. Τον περίεργο. Αυτό το άτομο που θα ξεχωρίζει για τη δυνατή φωνή και τα άπειρα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιεί όταν λέει τη γνώμη του στην αίθουσα, για το περίεργο μαλλί και το έξαλλο ντύσιμο που τον κάνει να ξεχωρίζει από το πλήθος ή ακόμη και για την επιλογή του να είναι μοναχικός μέχρι να επιλέξει κάποιος άλλος να τον πλησιάσει. Αντί να κάθεσαι σε μια γωνίτσα και να τον σχολιάζεις, πλησίασε τον. Θα έχει κάτι ξεχωριστό να σου δώσει μιας και τα άτομα αυτά τείνουν να έχουν μια έντονη καλλιτεχνική/δημιουργική πλευρά, να καταπιάνονται με πολλά πράγματα και να έχουν αρκετά ενδιαφέροντα. Εξάλλου, όλοι είμαστε κάπως περίεργοι, ο καθένας με τον τρόπο του!
3. Τον μέσα-στα-πράγματα. Ξέρει από πολιτικά θέματα, ευαισθητοποιείται για κοινωνικά θέματα, προσφέρει εθελοντική εργασία όποτε μπορεί, έχει πολλές γνώσεις, δηλαδή το ιδανικό παιδί που πολύ θα ήθελε να υιοθετήσει η μαμά μου. Ένα άτομο που δραστηριοποιείται τόσο πολύ και έξω από τα της σχολής, θα μπορούσε να αποτελεί το πιο καλό παράδειγμα για σένα. Τα φοιτητικά χρόνια σου δίνουν επίσης αρκετό χρόνο να προσφέρεις στην τοπική σου κοινωνία και να βρεις τον εαυτό σου.
4. Τη χαρά της ζωής. Όχι ότι λείπει κάτι από τα παραπάνω άτομα, αλλά να μωρέ, θες κι αυτό που θα σε ξεσηκώνει για ξέφρενο partying, πολύωρους καφέδες, εξόδους για ποτό πέρα από το κλασικό Παρασκευή - Σάββατο, εκδρομές μια στο τόσο και πάει λέγοντας. Τουλάχιστον μ' αυτό το φίλο σου θα μάθεις να ζεις κάθε λεπτό και να χαρείς τη φοιτητική ζωή μ' όλη της την έννοια. Αν δεν περάσεις καλά και λίγο παραπάνω ανέμελα τώρα, τότε πότε;
5. Τον ξένο. Ήρθε με πρόγραμμα ανταλλαγής, ήρθε για μεταπτυχιακό, πήγες erasmus σε άλλη χώρα, όπως και να χει, ένα άτομο άλλης κουλτούρας είναι μέσα στα must αυτής της λίστας. Θα έχεις πολλά να μάθεις για τη χώρα του, τις συνήθειες του, τη γλώσσα του και πολλά πολλά άλλα πράγματα. Να θυμάσαι ότι ένα ξένο άτομο που ήρθε στη χώρα σου για σπουδές θέλει την υποστήριξη και τη βοήθεια σου ακόμη κι αν δεν το ζητάει, ακόμη κι αν αυτό που έχεις να του προσφέρεις είναι κάτι πολύ απλό, σαν να λέμε ένα πιάτο σπιτικό φαγητό.
6. Τον δημοφιλή. Έχει πολλές παρέες, οπότε μέσα απ' αυτόν κάνεις κι εσύ πολλές γνωριμίες. Αυτός ο φίλος βγαίνει και περνάει καλά με πολύ κόσμο, αλλά ανοίγεται σε λίγους και καλούς. Μιλάει με όλα τα έτη, ξέρει κόσμο από τις δίπλα και παραδίπλα σχολές, έχει προσωπικές σχέσεις ακόμη και με τους καθηγητές σας, αλλά δε σημαίνει ότι είναι φίλος με όλους αυτούς. Βάλε στόχο να γίνεις τόσο η παρέα του στο χαβαλέ, όσο και ένας αληθινός φίλος γι' αυτόν πέρα από τις βόλτες, τις εξόδους, τα ποτά και τα ξενύχτια.
7. Τον γείτονα. Δε χρειάζεται να μένετε απέναντι, ούτε καν στο ίδιο δρόμο, ούτε καν στην ίδια γειτονιά, μπορεί να είστε σε διπλανές ή απλά σε κοντινές περιοχές. Το ζήτημα είναι να χρησιμοποιείτε κοινά μέσα μαζικής μεταφοράς πηγαίνοντας στη σχολή. Κάπως έτσι η διαδρομή θα γίνεται πιο ευχάριστη και θα πηγαίνεις στα σίγουρα στη σχολή σου μιας και θα έχετε κλείσει ραντεβού να βρεθείτε στο τάδε μετρό ή στη στάση του λεωφορείου. Όταν κανονίζεις να πας με κάποιον άλλο, είναι πιο σίγουρο ότι όντως θα πας, ενώ αν είναι να πηγαίνεις μόνη σου, μπορεί και να πεις ''καλά μωρέ, θα πάω αύριο'' και να γυρίσεις πλευρό να συνεχίσεις τον ύπνο σου. Τουλάχιστον στη δικιά μου περίπτωση, το ραντεβού για τη σχολή μ' έκανε αρκετά συνεπή (για τον πρώτο χρόνο μόνο).
Καλή φοιτητική χρονιά!