Δουλειά και οικογένεια πάνε μαζί; Πολλές φορές έχω ακούσει να λένε μην μπλέξεις την οικογένεια με τη δουλειά, αλλά ούτε και με τη φιλία. Υποθέτω πως μεγάλες φιλίες και δεμένες οικογένειες έγιναν μαλλιά κουβάρια επειδή μπλέχτηκαν επαγγελματικά - φυσικά βέβαια όταν οι γονείς σου σε βάζουν να δουλέψεις μαζί τους το ξέρεις ... δεν έχεις καμία άλλη επιλογή! Μπορεί το όνειρο τους να ήταν να ακολουθήσεις το δικό τους επάγγελμα ή απλά δε θέλουν να σε βλέπουν να κάθεσαι στον καναπέ χωρίς να κάνεις κάτι, σεβαστές και οι δυο περιπτώσεις (γονείς σου είναι εξάλλου!) αναρωτιέμαι όμως, γίνεται να γυρίσεις ένα διακόπτη μέσα σου και να τους δεις ξαφνικά σαν συνεργάτες;

Σίγουρα έχεις πολλά να μάθεις από εκείνους και είναι βέβαιο πως θα έχεις πολλές αστείες ιστορίες να διηγηθείς στα παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα σου. Σχεδόν τα πάντα στην Ελλάδα είναι μια οικογενειακή υπόθεση, δε θα μπορούσες να ξεφύγεις.

Όπως και να χει, προετοιμάσου ψυχολογικά για τα παρακάτω:

1. Τα προβλήματα του σπιτιού πρέπει να μένουν στο σπίτι και τα ζητήματα της δουλειάς κρατάνε μέχρι να σχολάσεις. Αν παρεξηγήθηκες με τη μαμά σου επειδή σου χάλασε εκείνο το ισιωτικό ή αν της δανείστηκες μια μπλούζα χωρίς να τη ρωτήσεις, μπορείτε να μαλώσετε όσο θέλετε αλλά ... όχι στη δουλειά. Από τη στιγμή που πατάς το πόδι σου στο γραφείο πρέπει να προσπαθήσεις να τη δεις περισσότερο σαν συνάδελφο παρά σαν μαμά. Κάπως έτσι θα χτιστεί η επαγγελματική σου συμπεριφορά!

2. Προσπάθησε να μην έχεις εκδηλώσεις αγάπης μπροστά σε τρίτους - δε χρειάζεται να της λες πόσο την αγαπάς ή να της διορθώνεις το μακιγιάζ. Ό,τι δουλειά και να κάνεις με τη μαμά σου ή την αδερφή σου ή οποιονδήποτε από την οικογένεια σου, είτε πρόκειται για γραφείο ή για μαγαζί, δε χρειάζεται να είσαι προκλητική '' ναι δουλεύω με τη μαμά μου και δε θα μου φωνάξει για τίποτα και έρχομαι ό,τι ώρα θέλω και δεν πρόκειται να με διώξει ποτέ''. Αν θέλεις να κερδίσεις τη συμπάθεια και των σεβασμό των υπόλοιπων συναδέλφων σου, τότε πρέπει να είσαι μια απ' αυτούς.

3. Μπορεί να σου φορτώσουν περισσότερη δουλειά επειδή πολύ απλά είσαι το παιδί τους. Είναι βέβαιο πως πολύ πιο εύκολα ζητάμε μια χάρη από ένα δικό μας άτομο παρά από έναν ξένο. Εσύ πρέπει να το δεχτείς χωρίς υστερίες και φωνές! Ειδικά αν πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, να είσαι σίγουρη πως κανείς δε θα την πονέσει όσο εσείς, οπότε δες το μέσα από το οικογενειακό πνεύμα, σαν να κάνεις ένα καλό για το σπίτι σου.

4. Μην ντρέπεσαι να ρωτάς πράγματα. Να ρωτάς, να ρωτάς και να ξαναρωτάς. Μόνο έτσι θα μάθεις και θα τελειοποιηθείς σ' αυτό που κάνεις. Οι γονείς σου ξέρουν περισσότερα και αν θες να γίνεις σωστή στη δουλειά σου όπως κι αυτοί, τότε προσπάθησε να αντλήσεις όση περισσότερη γνώση μπορείς. Ακόμη κι αν πνίγονται στη δουλειά, βρες την υπομονή να συζητήσεις μαζί τους παρόλα τα νεύρα ή την ένταση που προκαλεί συχνά το εργασιακό περιβάλλον. Όχι, δε θα πέσεις στα μάτια τους, δε θα σταματήσουν να καμαρώνουν για σένα επειδή έκανες 5-10-15 παραπάνω ερωτήσεις.

5. Κανονίστε από πριν τα χρήματα που θα σου δίνουν. Δε συμφέρει να τους ζητάς συνέχεια χρήματα για τη δουλειά που προσφέρεις, καλύτερα να ξέρεις από την αρχή πόσα να περιμένεις κάθε μήνα για να κάνεις κι εσύ τα κουμάντα σου. Μη ζητήσεις περισσότερα απ' όσα θέλουν να δώσουν, να μάθεις να ζεις με όσα ζουν και οι υπόλοιποι οι εργαζόμενοι.

6. Μπορεί να βρεθείς στην απ'έξω όταν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι πηγαίνουν για φαγητό ή μιλάνε μεταξύ τους στο διάλειμμα. Αν είσαι η κόρη των αφεντικών, πολύ δύσκολα θα σου ανοιχτούν κυρίως για να μην πετάξουν καμιά κοτσάνα που ενδεχομένως τους στοιχίσει τη δουλειά τους (ναι ξέρουμε δεν είσαι καρφί). Πιστεύω είναι δική σου σειρά να τους πλησιάσεις και να τους κάνεις να σου ανοιχτούν. Φυσικά, το να καταλήξεις να γελάς με τα σχόλια που κάνουν για τους δικούς σου πίσω από την πλάτη τους δεν είναι σωστό - απλά λέω.

Υ.Γ. Μην προτιμήσεις να μη δουλέψεις καν από το να δουλέψεις με τους γονείς σου! Αξίζει να το δοκιμάσεις (για λίγο)!