Αν ήθελα να πάρω την ιστορία από την αρχή θα ξεκινούσα να λέω πάλι για το erasmus μου στη Γαλλία - μη νομίζεις, λίγο θέλω για να το κάνω. Όπως και να χει, εκεί κατάλαβα πόσο εύκολο είναι τελικά να έρθεις κοντά με άτομα που δε μιλούν τη γλώσσα σου. Μέχρι τότε δεν πίστευα καν ότι μπορεί να υπάρξει φιλία ανάμεσα σε άτομα που δε μιλάνε την ίδια γλώσσα, πόσο μάλλον κάτι παραπάνω. Για κάποια σαν και μένα που θέλει να εκφράζει σκέψεις και συναισθήματα συνέχεια, το να πρέπει να τα εκφραστείς σχεδόν ατόφια σε μια άλλη γλώσσα ήταν μια συμπαθητική και ενδιαφέρουσα πρόκληση. Δεν μπορώ να σε πάρω από το χέρι και να σου πω ''ερωτεύσου έναν ξένο'' (αν μπορούσα, θα το έκανα φυσικά) αλλά μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι μια διαφορετική κουλτούρα, γλώσσα και νοοτροπία δε θα πρεπε να σταθούν εμπόδιο αν νιώθεις πράγματα για τον άλλο, έναν ξένο άλλο, λίγο πιο ξανθό ή σκουρόχρωμο, που το μόνο που ξέρει να λέει είναι μουσακάς-σουβλάκι-Ακρόπολη-όπα-καλημέρα (με έντονο το ρ).
Θες 5 λόγους για να τα φτιάξεις με κάποιον από άλλη χώρα; Ορίστε λοιπόν!
1. Βλέπεις τα πράγματα από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Ο τρόπος που διασκεδάζει μπορεί να αποδειχτεί καλύτερος από το δικό σου και ξαφνικά να τον υιοθετήσεις κι εσύ, άσε που μπορεί να δίνει βάση σε άλλα πράγματα επειδή ''έτσι τον μάθανε'' και γενικότερα να σε μυήσει σ' έναν τρόπο ζωής που δεν ήξερες αλλά τελικά σου ταιριάζει. Μαθαίνεις διάφορα για μια ξένη κουλτούρα, ήθη και έθιμα, παραδόσεις, συνήθειες, αξίες και διαφορές. Με λίγα λόγια, είτε αυτό σημαίνει περισσότερα ταξίδια, επικοινωνία με κόσμο από διάφορες χώρες ή αναγκαστική επιβίωση σε χώρα που δε μιλάς την τοπική γλώσσα (και δε μιλούν αγγλικά) ... αξίζει να το κάνεις. Μπορεί να πιάσεις τον εαυτό σου να μεταφράζει ασυναίσθητα κάθε σου λέξη ακόμη κι όταν μιλάς με Έλληνα, και πάλι αξίζει. Το πιο βασικό απ' όλα:μαθαίνεις να σέβεσαι τη διαφορετικότητα σε κάθε τομέα, να έχεις υπομονή και κατανόηση.
2. Μαθαίνεις πολύ καλά μια άλλη γλώσσα. Αυτό που το πας; Λίγο το χεις; Η μαμά μου λέει (πολύ σοφά) ότι για να μάθεις μια γλώσσα πρέπει να την ρίξεις στο κρεβάτι - δε θα θελα όμως να επεκταθώ σε κάποια παραπάνω επεξήγηση. Έξυπνο κορίτσι είσαι. Μια σχέση με ένα ξένο άτομο, θα σε κάνει αρχικά πιο επικοινωνιακή. Σκέψου ότι θα χρειαστεί να μιλήσεις και σε πολλά άλλα άτομα του κύκλου του αργά ή γρήγορα σε μια άλλη γλώσσα, θα κολλήσεις, δε θα βρεις μια λέξη, θα πεις άλλη, θα κάνεις λάθος, θα το διορθώσεις, θα μάθεις, θα κάνεις άλλο λάθος και πάει λέγοντας. Η καλύτερη εκμάθηση γλώσσας είναι αυτή - στο υπογράφω - κυρίως επειδή δεν τη βαριέσαι ποτέ.
3. Ανακαλύπτεις περισσότερα για τη δική σου κουλτούρα. Ειδικά αν φιλοξενήσεις το αγόρι σου (μωρέ, να τον λέω "boyfriend";) στη δική σου χώρα, την ανακαλύπτεις κι από την πλευρά του τουρίστα. Θα κάνεις βόλτα με αυτά τα κόκκινα-μπλε-κίτρινα τουριστικά λεωφορεία, θα περπατήσεις ξανά και ξανά στην Πλάκα και την Ακρόπολη, θα μπεις σε τουριστικά μαγαζάκια, θα πας σε μουσεία και εκθέσεις, θα μάθεις πράγματα επειδή θα θες να του τα μεταφέρεις, θα περπατήσεις σε δρόμους που δεν είχες σκοπό (μιας και κανείς δε σε πίεσε ποτέ να δεις τα πάντα όλα στη χώρα σου) και θα ζήσεις και λίγο παραδοσιακά προτιμώντας ελληνικό φαγητό ή τυπική ελληνική μουσική. Θα καταλήξεις να βγάλεις διπλάσιες φωτογραφίες απο το boyfriend, να μου το θυμηθείς.
4. Βλέπεις το μέλλον σου έξω από το μικρόκοσμο σου. Μην κοιτάς που η άτιμη η κρίση μας έχει με το ένα πόδι στην Ελλάδα και με το άλλο σε κάποια άλλη χώρα. Μπορεί να το θεωρούμε πλέον κάτι κοινό και εύκολο επειδή υποτίθεται πως είναι η μόνη μας λύση, αλλά σε περίπτωση που ήταν όλα ρόδινα εδώ, για κάτσε και σκέψου αν θα μπορούσες να φύγεις από τη χώρα σου προκειμένου να ζήσεις με το άλλο σου μισό ή αν θα μπορούσες να δουλέψεις στο εξωτερικό ή να βρεις μια δουλειά που να μη σε δεσμεύει καθημερινά. Μπορεί να σου ανοιχτούν δρόμοι που δεν είχες σκεφτεί καν επειδή δεν υπήρχε λόγος. Επίσης, ενώ πίστευες ότι δεν μπορείς να ζήσεις στο εξωτερικό, να δεις ότι τελικά μπορείς και ότι απλά υποτιμούσες τις δυνάμεις σου. Υπάρχουν χίλιες δυο περιπτώσεις που μια τέτοια σχεσή μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή, εξάλλου στο χέρι σου είναι να ακολουθήσεις την αλλαγή ή να την αρνηθείς.
5. Η σχέση σου δοκιμάζεται και η ζωή σου γίνεται μια μικρή (και όμορφη) περιπέτεια. Μια σχέση με το "ξένο αγόρι σου" μόνο εύκολη δε θα είναι. Όχι, δε θα είναι όλα ρόδινα. Το πιο πιθανό είναι να περάσεις ώρες σε χώρους αναμονής αεροδρομίων, πολλές μέρες χωρίς να τον δεις, να μετράς αντίστροφα για να πας ή να έρθει, να τον βοηθάς διαρκώς να επικοινωνεί με τους δικούς σου και να προσπαθείς υπερβολικά για να πλησιάσεις τους δικούς του, να γεφυρώσεις δυο κουλτούρες και οποιεσδήποτε διαφορές. Αν αξίζει θα φανεί και ναι ... αν κρατήσει θα γίνει μια πιο όμορφη περιπέτεια που δεν ξέρεις που μπορεί να σε βγάλει.
Υ.Γ. Μην ακολουθήσεις ποτέ κανέναν σε καμία χώρα αν δεν είσαι 101% σίγουρη γι'αυτό.
Υ.Γ.1 Μόλις πριν 15 μέρες παντρεύτηκε μια φίλη μου (Τσέχα) το αγόρι της (Ελβετός αυτός) μετά από 8 χρόνια σχέσης από απόσταση. Σε έπεισα;
Y.Γ.2 Να διαβάσεις για το erasmus μου γιατί θα σκάσω αν δε στο πω.
Καλή τύχη/ good luck!