Γνώρισα την pastrykia.gr, ή αλλιώς τη Δήμητρα Γραμματικάκη, σε γραφείο δημοσίων σχέσεων - είναι PR specialist και όχι Power Ranger όπως θα ήθελε. Αν το πάρουμε έτσι βέβαια, χμ ναι είναι κι απ' αυτό, έχει μια ξεχωριστή δύναμη και η ζαχαροπλαστική είναι το όπλο της. Αθλείται πολύ (γιατί να μην πω ότι πηγαίνει για τρέξιμο όταν εγώ βρίσκομαι στο 3ο μου όνειρο;) και φτιάχνει αρκετά παραπολυνόστιμα γλυκά. Μα τα χίλια μπισκότα, δεν έχω καταλάβει πως τα συνδυάζει! Εκείνη δεν παχαίνει πάντως και να μου το θυμηθείς, θα είναι μέρος του ταλέντου της κι αυτό.

Εσύ μπορεί ας πούμε να αποφάσισες για χιλιοστή φορά μέσα στο μήνα ότι θα κάνεις δίαιτα, αλλά όοοχι, εκείνη σου φέρει υγρό cake σοκολάτας τη μια, γιγαντιαία μπισκότα την άλλη, oreo cheesecake την παράλλη και τότε τι κάνεις; Παρατάς τη δίαιτα και την κάνεις θέμα (για να μάθει!) κι απλά να ξέρουν οι φίλοι σου έναν από τους λόγους που δε χωράς πλέον στα ρούχα σου.

Δηλώνει λιχούδα και μεγάλη φαν του junk food, παρόλα αυτά κατάφερε να βγάλει τους υδατάνθρακες από τη ζωή της. Αν ήταν γλυκό, θα ήταν κάτι γλυκόξινο - ας πούμε, μια τάρτα λεμόνι. Αγαπάει τα burger, αλλά δε μαγειρεύει. Φυσικά και υπάρχει εξήγηση γι' αυτό:  "Στη μαγειρική πρέπει να τα υπολογίζεις όλα κατά βούληση και κανείς δε θα σου εγγυηθεί το αποτέλεσμα. Στη ζαχαροπλαστική είναι πιο απλά τα πράγματα, 1+1=2, οπότε είναι δύσκολο να μην πετύχει η συνταγή, ειδικά αν πρόκειται για κάτι απλό σαν κι αυτές που κάνω μέχρι στιγμής''. 

Η Δήμητρα κάνει ένα (σύντομο) διάλειμμα από τη δουλειά της για να φάει μεσημεριανό από τα χεράκια της μαμάς της και μου εξηγεί πως από τις δημόσιες σχέσεις κατάφερε να αποκτήσει αυτή την τέλεια σχέση με τη ζαχαροπλαστική. Φήμες λένε ότι για τη δημιουργία του blog της χρειάστηκε ''η λαϊκή απαίτηση (τριών ατόμων περίπου)''  που της ζητούσαν να δημοσιευτούν οι συνταγές των γλυκών που έφτιαχνε επί 1 χρόνο και μοιραζόταν μέσω των social media. Η αλήθεια είναι ότι το όνομα του blog της με κέρδισε με το που το άκουσα και το θεώρησα από τα εξυπνότερα όλων των εποχών. Όχι, δεν ντρέπομαι να πω ότι το έψαξα στο λεξικό για να μάθω ακρίβως την ετυμολογία του. Της το πρότεινε ένας φίλος της, της άρεσε και το κράτησε. Έτσι απλά. Το ίδιο απλά, όπως ακριβώς ξεκίνησε και η σχέση της με τα γλυκά. 

Είχε λιγούρα για κέηκ σοκολάτας, συνέχισε ως περιέργεια για το τι άλλο θα μπορούσαν να φτιάξουν τα χεράκια της και εξελίσσεται σε μια αγάπη του Σαββατοκύριακου - μιας και η οθόνη του υπολογιστή την κρατάει με το ζόρι μακριά από την κουζίνα τις καθημερινές.

Φαίνεται πως η ζαχαροπλαστική την ξεκουράζει και την απολαμβάνει αρκετά - αχ Δήμητρα, εμείς να δεις πόσο απολαμβάνουμε να δοκιμάζουμε - γι' αυτό κι όποτε νιώθει πιεσμένη πιάνει το μίξερ και φτιάχνει κέηκ. Αντίθετα, η μαγειρική από την αντιπέρα όχθη, την αγχώνει. Μωρέ, μήπως χρειαζόμαστε όλοι από ένα μίξερ για να στρώσουμε;

Τη βάζω να επιλέξει κάποια από τις συνταγές της και νιώθω λες και ρωτάω μια μαμά αν αγαπάει πιο πολύ κάποιο από τα παιδιά της. Η pastrykia ξεχωρίζει από τα γλυκά παιδιά της, το μωσαϊκό και το μπανόφι. Οι φίλοι της (πιο τυχεροί άνθρωποι υπάρχουν άραγε;) προτείνουν το τσιζκέηκ και την τάρτα σοκολάτας με φυστικοβούτυρο και δε βλέπω κανένα μα κανένα λόγο να μην τους εμπιστευτούμε. ''Οι φίλοι μου είναι καλόβολοι γενικά και πάντα τρώνε εθελοντικά ό,τι τους κάνω, τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους!''.

Χαζεύοντας στο pastrykia.gr αναρωτιέμαι τι (καταστροφή) γίνεται αν πρώτα επιλέξεις τη δουλειά σου κι έπειτα ανακαλύψεις ένα ταλέντο σου - άσο στο μανίκι που θα μπορούσε άνετα να γίνει το επάγγελμα σου. Ανάμεσα στα ερωτηματικά για το ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το κρυφό ταλέντο μου πια που θα μου έλυνε τα χέρια στον επαγγελματικό τομέα, η Δήμητρα με βγάζει από τις σκέψεις '' το αγαπάς επειδή ακριβώς είναι το χόμπυ σου, κανείς δεν ξέρει αν θα το έκανες με την ίδια χαρά, για 8 ώρες καθημερινά''. Και τώρα που το ξανασκέφτομαι, μωρέ σα να έχει δίκιο.

Για τις φωτογραφίες της Δήμητρας με το κόκκινο φουστάνι (εκείνο που σε κάνει να μοιάζεις πυρκαγιά) ευχαριστούμε πολύ την Ιωάννα Χατζηανδρέου.

Που θα βρεις τις συνταγές; Στο pastrykia.gr φυσικά και στο λογαριασμό της στο instagram.
Τέλος, ας ενώσουμε τις φωνές μας για να την πείσουμε να κάνει σελίδα στο facebook - μόνο 2000 υπογραφές μου λείπουν.

Α και κάτι τελευταίο για τη λιγούρα...