Η μεγάλη συγκέντρωση των Ούρουκ-Χάι του stand up comedy ήταν ο λόγος που αποφασίσαμε εδώ στο Y-olo.gr να μιλήσουμε στον Λάμπρο Φισφή. Στις 7 και 8 Μαΐου 2015, στις 21:00 στην Αθήνα και  Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015, στις 21.00, στη Θεσσαλονίκη 12 γνωστά ονόματα του stand up θα δώσουν παραστάσεις με τα έσοδα να πηγαίνουν στη UNICEF και τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Το Y-olo.gr είναι χορηγός επικοινωνίας (δες αναλυτικά ΕΔΩ) και ο Λάμπρος Φισφής θα βρίσκεται εκεί. Προϊόντος του χρόνου αποδείχτηκε ότι θα ήθελα πολύ να του μιλήσω για τα πάντα. Θα δεχόμουν ακόμα και να γίνω ο τύπος που θα αποτελέσει το gig του στην παράσταση. Για τις συστάσεις, αν και με το Λάμπρο δεν χρειάζονται, μιλάμε για τον κορυφαίο μαζί με τον Γιώργο Χατζηπαύλου stand up comedian και σίγουρα όσα μας είπε για αυτό που κάνει έχουν μεγάλη βαρύτητα.

Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με το stand up; 

Είχαμε μερικά one night stand στα 22 μου όταν είδα κάτι βιντεοκασέτες με ξένους κωμικούς. Άρχισα να το παίρνω σοβαρά στα 25 όπου πήρα μέρος σε μερικά open mic στο εξωτερικό. Και στα 27 μου αποφάσισα ότι αυτό είναι το επάγγελμά μου, οπότε  γνώρισα τους γονείς του και από τότε είμαστε επίσημα μαζί.

Είναι κάτι που το έχει μέσα του ο ηθοποιός και χρειάζεται ένα τσακμάκι για να αναπτυχθεί ή πρέπει να το παλέψεις χρόνια; Γιατί η φάση με το Κάψε το Σενάριο απέδειξε ότι μπορεί να συμβεί και το πρώτο.

Οι πιο πολλοί που κάνουν stand up όπως και εγώ δεν είμαστε ηθοποιοί. Καλό είναι να έχεις μια τάση και αίσθηση του χιούμορ αλλά πάνω απ όλα είναι κάτι που χρειάζεται πολύ δουλειά και πειθαρχία. Τα πρώτα 3-5 χρόνια είναι σαν να πηγαίνεις κανονικά σε σχολή και να μαθαίνεις αυτό που κάνεις. Το Κάψε το σενάριο ήταν κατά βάση αυτοσχεδιαστικό και όχι stand up comedy αλλά και εκεί ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια.

Τι συμβουλή θα έδινες στον τύπο που θα ερχόταν και θα σου έλεγε "θέλω να γίνω κι εγώ stand up comedian";

Να γράφει όσο πιο πολλά κείμενα μπορεί, να μην χάνει ποτέ ευκαιρία να παίζει μπροστά σε κόσμο και να γίνει γρήγορα καλός για να πληρώνεται με λεφτά. Γιατί αλλιώς πληρώνεσαι με μπύρες και καταλήγεις αλκοολικός.  

Από ποιους ανθρώπους, γηγενείς και μη, θα έλεγες ότι επηρεάστηκες;

Από Έλληνες θα έλεγα τον Χάρρυ Κλύν και τον Λάκη Λαζόπουλο. Από ξένους τον Jerry Seinfeld και τον Woody Allen.

Τι συμβαίνει όταν ένα αστείο δεν είναι και τόσο αστείο για τον αποδέκτη;

Πολλά μπορούν να συμβούν, από το απλό που είναι να μην γελάσει μέχρι το να σου στείλει 2 σελίδες μήνυμα στο facebook εξηγώντας σου πόσο προσβλήθηκε. Τις πιο πολλές φορές όμως δεν συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο. Μπορεί κάποιο αστείο να μην ταιριάζει στο στύλ χιούμορ σου αλλά δεν θα σε προσβάλει κιόλας. Επίσης ο ρυθμός των αστείων είναι τόσο γρήγορος που πριν προλάβεις καν να σκεφτείς να προσβληθείς έχεις ακούσει κάτι άλλο που λογικά θα σου αρέσει.  

Σε αυτού του είδους την σάτιρα μπορεί να υπάρξει όριο;

Σε θεωρητικό και γενικό επίπεδο δεν υπάρχει όριο. Αλλά ο καθένας αποφασίζει και βάζει τα όριά του όπου πιστεύει εκείνος.

Πόση δύναμη πιστεύεις ότι έχει το stand up comedy ώστε να περάσει το μήνυμα της κοινωνικής προσφοράς; Η εν γένει ένα μήνυμα που θα πονέσει τους αποδέκτες, αλλά έχει το ωραίο περιτύλιγμα;

Η κωμωδία είναι ένα καλό μέσο γιατί με το που κάνεις κάποιον να γελάσει ουσιαστικά έχεις κερδίσει και το ενδιαφέρον. Τον έχεις μαγνητίσει-υπνωτίσει και μετά μπορείς να του περάσεις και άλλα πράγματα. Βέβαια αυτό που γίνεται σε πρακτικό επίπεδο με το Stand up for U είναι ότι απλά λες στον άλλο έλα να περάσεις καλά και ταυτόχρονα να βοηθήσεις. Είναι το απόλυτο win win.

Τα παιδιά είναι οι πιο δύσκολοι θεατές για ένα stand up comedy; 

Σε καμία περίπτωση! Τα παιδιά είναι πολλοί καλοί θεατές! Είναι γεμάτα ενέργεια, δεν κουράζονται και δεν έχουν τόσους φραγμούς στη σκέψη οπότε απλά γελάνε! Ακόμα και όταν το θέμα για το οποίο μιλάς είναι κάτι που δεν ξέρουν θα βρουν κάτι αστείο και θα γελάσουν.

Ποιες είναι οι τρεις πιο δυνατές παιδικές σου αναμνήσεις που έχεις χρησιμοποιήσει σε σκετς ή θα χρησιμοποιούσες;

Η σχέση μου με τους γονείς μου, τα προβλήματα με το επίθετό μου, το πόσα ατυχήματα είχα.

Με μια λέξη πως θα χαρακτήριζες τους υπόλοιπους 11 που θα βρεθείτε μαζί για την ιδιαίτερη βραδιά για τη UNICEF; 

Αστείους.

Ο Βαρουφάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι τα νέα must του stand up; Πώς θα σχολίαζες τις ενδυματολογικές επιλογές του πρώτου και το bossy style της δεύτερης;

Το stand up comedy που κάνω εγώ όπως και οι πιο πολλοί δεν ασχολείται τόσο με την σάτιρα της πολιτικής επικαιρότητας. Όλα αλλάζουν τόσο γρήγορα που αν γράψεις ένα αστείο σήμερα λογικά δεν είναι επίκαιρο αύριο. Για τα ρούχα του Βαρουφάκη είδα ένα άρθρο μιας ολλανδικής εφημερίδας που είχε κοστολογήσει αυτά που φοράει. Στο σύνολο ήταν κάπου στα 650 ευρώ. Το τέλειο ήταν ότι το χρυσό δαχτυλίδι του το είχαν κοστολογήσει στα 10 ευρώ. Τύπου κασκόλ burberry αλλά δαχτυλίδι από Jumbo. Για την Κωσταντοπούλου και το bossy style θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή τακτική αυτή που ακολουθεί. Τα πρήζει τόσο που είτε συμφωνείς είτε όχι κάποια στιγμή θα κάνεις πίσω γιατί δεν αντέχεις να την ακούς άλλο.

Θα έβγαινες ραντεβού με την Ζωή αν ήσουν ελεύθερος;

Φαντάζομαι εννοείς την Κωνσταντοπούλου. Δεν είναι κάποια ψαγμένη ερώτηση για την ζωή γενικά έτσι; Τύπου εγώ την ζωή την παίρνω και την βγάζω ραντεβού κάθε μέρα! Την κερνάω την ζωή και αν κεράσει και εκείνη καλώς! (Φαντάσου το όλο με μάγκικη φωνή και όχι την δική μου.)

Αν στεκόσουν απέναντι σε έναν και μόνο θεατή, τι θα επέλεγες να κάνεις; 

Έχω σταθεί απέναντι σε ένα και μόνο θεατή και του έδωσα το μικρόφωνο έτσι ώστε όταν γελάει να ακούγεται σαν να είναι πολλοί.

Πώς οραματίζεσαι τον εαυτό σου στο stand up σε 10 χρόνια από σήμερα; Φοβάσαι ότι κάποτε μπορεί να στερέψεις και να σε ξεβράσει το κύμα ή έχεις καλό απόθεμα;

Ο λόγος που δεν έπιασα μια σοβαρή δουλειά είναι επειδή δεν ήθελα να απαντάω στην ερώτηση πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια. Παρόλα αυτά θα πω ότι η δική μου πείρα δείχνει ότι το stand up το αντιμετωπίζεις βήμα βήμα. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει σε 10 χρόνια, τι εμπόδια θα βρεθείς να αντιμετωπίσεις σε 3 χρόνια και αν θα μπορείς να το κάνεις και του χρόνου. Σίγουρα όμως θα ήθελα και θα προσπαθήσω να  κάνω stand up comedy σε 10 χρόνια!