Προπτυχιακές-μεταπτυχιακές σπουδές, σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τόσο μεγάλη ποικιλία για υποτροφίες αυτή την εβδομάδα!

-Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αφών Π. Μπάκαλα προκηρύσσει τη χορήγηση είκοσι υποτροφιών, για σπουδές στην Ελλάδα και δέκα για αντίστοιχες στο εξωτερικό, σε σπουδαστές οι οποίοι, απαραιτήτως και ανεξαρτήτως κατηγορίας:
1) κατάγονται από το νομό Αρκαδίας ή από τους δυο γονείς ή έστω και από τον έναν εξ αυτών,
2) «έχουν οικονομική αδυναμία»
3) «διακρίνονται για το ήθος και τις πνευματικές τους ικανότητες»
4) δεν λαμβάνουν υποτροφία ή οποιαδήποτε μηνιαία χρηματική παροχή από οποιοδήποτε ελληνικό ή ξένο φορέα, ούτε έχουν εκπέσει από υπαιτιότητά τους από τη χορήγηση υποτροφίας για σπουδές στην ίδια σχολή.
Δικαιούχοι είναι οι εξής:

1) Οι αριστούχοι απόφοιτοι Λυκείων Τριπόλεως, για πανεπιστημιακές σπουδές στο εξωτερικό.

2) Οι αριστούχοι πτυχιούχοι Ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που υπήρξαν αριστούχοι απόφοιτοι Λυκείων Τριπόλεως, για μεταπτυχιακές σπουδές μέχρι τρία χρόνια στο εξωτερικό, στους νεότερους κλάδους και εφαρμογές της επιστήμης τους.

3) α) Οι αριστούχοι απόφοιτοι Λυκείων νομού Αρκαδίας, για πανεπιστημιακές σπουδές στο εξωτερικό και β) αριστούχοι πτυχιούχοι Ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που υπήρξαν αριστούχοι απόφοιτοι Λυκείων νομού Αρκαδίας, για μεταπτυχιακές σπουδές μέχρι τρία χρόνια στο εξωτερικό, στους νεότερους κλάδους και εφαρμογές της επιστήμης τους.

4) Οι αριστούχοι απόφοιτοι Λυκείων Τριπόλεως, για σπουδές στις Ανώτατες και Ανώτερες Σχολές εσωτερικού.

5) Οι αριστούχοι απόφοιτοι Λυκείων Αρκαδίας, για σπουδές στις Ανώτατες και Ανώτερες Σχολές εσωτερικού.

6) Οι απόφοιτοι Λυκείων α) Τριπόλεως και β) νομού Αρκαδίας, που αποφοίτησαν με βαθμό τουλάχιστον ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ, για σπουδές στις Ανώτατες και Ανώτερες Σχολές εσωτερικού, μετά από εξετάσεις και εφ’ όσον απέμειναν κενές θέσεις μετά τη χορήγηση υποτροφιών στους αριστούχους

7) Οι πτυχιούχοι Ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με βαθμό τουλάχιστον ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ και απόφοιτοι λυκείων Τριπόλεως ή Αρκαδίας για μεταπτυχιακές σπουδές μέχρι τρία χρόνια στο εξωτερικό, στους νεώτερους κλάδους και εφαρμογές της επιστήμης τους εφόσον απέμειναν κενές θέσεις μετά τη χορήγηση υποτροφιών στους αριστούχους. Εν ελλείψει δε τούτων και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, οι άποροι πτυχιούχοι που κατάγονται από το νομό Αρκαδίας

Ως προς το χρόνο διάρκειας της υποτροφίας, ισχύουν τα εξής:

α) για τις προπτυχιακές υποτροφίες εσωτερικού και εξωτερικού μέχρι πέντε (5) χρόνια.
β) για την απόκτηση διπλώματος «Μάστερ», πλήρους φοίτησης, η υποτροφία δίδεται για ένα ακαδημαϊκό έτος, εκτός εάν, από σχετικό έγγραφο του Πανεπιστημίου στην αλλοδαπή, βεβαιώνεται ότι η διάρκεια για τις συγκεκριμένες σπουδές, είναι δύο ακαδημαϊκά έτη.
γ) για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος η υποτροφία δίδεται για τρία (3) ακαδημαϊκά έτη.
δ) για την περίπτωση που ο υπότροφος λάβει το «Μάστερ» σε ένα έτος και στη συνέχεια ακολουθήσει σπουδές για τη λήψη διδακτορικού διπλώματος, θα του χορηγηθεί υποτροφία για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) ετών και
ε) σε καμία περίπτωση δεν χορηγείται υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, για χρονικό διάστημα πέραν των τριών (3) ετών.
Περίοδος υποβολής αιτήσεων: 14/04/2015 - 08/05/2015.
Το έντυπο αιτήσεως καθώς και την προκήρυξη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευθούν προσερχόμενοι στα γραφεία του Ιδρύματος ή μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση info@bakalas-foundation.gr.

 

-Η Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε εκτέλεση της Διαθήκης του Ελευθέριου Τσαντίλη χορηγεί υποτροφίες σε φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για επίδοση εισαγωγής ετών 2013 και 2014.
Τα κριτήρια είναι τα εξής:
- Να έχουν εισαχθεί στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο, κατά το έτος 2013 ή 2014 και να έχουν γεννηθεί και φοιτήσει σε Σχολείο του Δημοτικού Διαμερίσματος Τερψιθέας (Δήμου Αποδοτίας, Επαρχίας Ναυπακτίας, Νομού Αιτωλοακαρνανίας) ή
- Να έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και οι γονείς τους να είχαν αρχικά κατοικήσει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τερψιθέας και κατόπιν να μετακινήθηκαν σε άλλο μέρος της Ελλάδος.
- Το ποσό της υποτροφίας ανέρχεται σε 400€ ανά δικαιούχο και έτος επίδοσης.
Για τυχόν διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Μέριμνας, Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας του Ε.Μ.Π. στο τηλέφωνο 210-7721951
Καταληκτική Ημερομηνία: 5-5-2015.

-Η Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε εκτέλεση της Δωρεάς του Αριστοτέλη Παπασταύρου χορηγεί την Παπασταυρίδειο Υποτροφία σε φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για επίδοση εισαγωγής των ετών 2013 και 2014.

Οι προϋποθέσεις είναι οι ακόλουθες:
A)    Για τη χορήγηση επί πέντε έτη σε φοιτητή/τρια (με έναρξη την εισαγωγή του στο ΕΜΠ έως το τέλος των σπουδών του) ο/η οποίος/α:
1.    Έχει γεννηθεί στην Κοινότητα Τερψιθέας Ναυπακτίας
2.    Έχει αποφοιτήσει από το εκεί Δημοτικό Σχολείο
3.    Εισήχθη στο ΕΜΠ με καλή σειρά εισαγωγής
4.    Συγκεντρώνει κάθε χρόνο Μ.Ο. βαθμολογίας τουλάχιστον 6.00
5.    Είναι οικονομικά αδύνατος
6.    Έχει ακέραιο χαρακτήρα
7.    Είναι Ελληνικής καταγωγής

Β)    Για τη χορήγηση ενός έτους σε φοιτητή/τρια (για την εισαγωγή του στο ΕΜΠ) o/η οποίος/α:
1.    Έχει γεννηθεί στην Τερψιθέα, αλλά δεν αποφοίτησε από το εκεί κρατικό σχολείο, λόγω του ότι οι γονείς του για αναπόφευκτους λόγους, μετά την γέννησή του μετακόμισαν σε άλλη πόλη της Ελλάδας και
- Εισήχθη στο ΕΜΠ με καλή σειρά επιτυχίας
- Είναι οικονομικά αδύνατος
- Έχει ακέραιο χαρακτήρα
- Είναι Ελληνικής καταγωγής

Εάν δεν υπάρχει υποψήφιος/α της περίπτωσης Β.1. τότε
2.    Ο φοιτητής/τρια που κατάγεται είτε από γονείς είτε από παππούδες από την Τερψιθέα και :
- Εισήχθη στο ΕΜΠ με καλή σειρά επιτυχίας
- Είναι οικονομικά αδύνατος
- Έχει ακέραιο χαρακτήρα
- Είναι Ελληνικής καταγωγής
Το ποσό της υποτροφίας ανέρχεται σε 500€ ανά δικαιούχο και έτος επίδοσης

Για τυχόν διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας του Ε.Μ.Π. στο τηλέφωνο 210-7721951.
Καταληκτική Ημερομηνία: 5-5-2015.

-Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς προσφέρει υποτροφίες αριστείας στους νεοεισερχόμενους μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Συγκεκριμένα απαλλάσσονται από την καταβολή των διδάκτρων του πρώτου έτους οι νεοεισερχόμενοι μεταπτυχιακοί φοιτητές οι οποίοι

- έχουν βαθμό πτυχίου Άριστα (8,5 και άνω) από ελληνικό ΑΕΙ/ΑΤΕΙ

ή/και

- είναι στο κορυφαίο 10% της αποφοιτούσης τάξεώς του (θα αποδεικνύεται με επίσημο έγγραφο της γραμματείας) ή στο κορυφαίο 5% του GMAT (quantitative + verbal)

H απαλλαγή θα συνεχιστεί και στο δεύτερο έτος υπό την προϋπόθεση ότι οι υπότροφοι θα έχουν μέσο όρο βαθμολογίας στα μαθήματα του πρώτου έτους τουλάχιστον οκτώ.

Ανώτατο όριο 3 υποτροφίες ανά ακαδημαϊκό τμήμα προέλευσης, κατ' έτος

Οι παραπάνω υποτροφίες αριστείας αφορούν τα μεταπτυχιακά προγράμματα
1. Χρηματοοικονομική και Τραπεζική
2. Το Χρηματοοικονομικό & Θεσμικό Πλαίσιο των Αγορών Χρήματος και Κεφαλαίου

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του Τμήματος Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής στο τηλέφωνο 210-4142153. 
Καταληκτική Ημερομηνία: 29-5-2015.