Ηξερες ότι οι ενήλικες προσβάλλονται από ιώσεις κατά μέσο όρο δύο με τέσσερις φορές το χρόνο ενώ τα παιδιά έξι με οκτώ ή και περισσότερες; Ναι, εντάξει, ένα κοινό κρυολόγημα είναι, αλλά γιατί να μην το αποφύγεις; Μπορείς λοιπόν να μην έχεις κόκκινη μύτη, βραχνή φωνή, μύξες παντού και πολλά πολλά άλλα καθόλου χαριτωμένα επακόλουθα, εάν είσαι καλό κορίτσι και ακολουθήσεις τα παρακάτω:

Καλή διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Ειδικά για όσους γυμνάζονται εντατικά συνιστάται  συμπληρωτική χορήγηση Βιταμίνης C (1-2gr /ημερησίως). Το σκόρδο επίσης προφυλάσσει από το κρυολόγημα (α, η υγεία πάνω απ’ όλα!).

- Να γυμνάζεσαι τακτικά 3-4 φορές /εβδομάδα. Η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

- Να κοιμάσαι καλά, τουλάχιστον 7-8 ώρες το βράδυ. Όταν ο ύπνος είναι λιγότερος, οι πιθανότητες να αρρωστήσουμε τριπλασιάζονται.

- Την περίοδο της έξαρσης των ιώσεων απόφυγε το συνωστισμό σε μέρη με πολύ κόσμο (θέατρα, κινηματογράφοι, μπαρ) και να πλένεις τακτικά τα χέρια σου, ειδικά μετά από επαφή με κόσμο και πριν το φαγητό.

 

 Κι αν κολλήσω;. Τι να κάνω να περάσει πιο γρήγορα;

  • Ρινικά αποσυμφορητικά για ανακούφιση της καταρροής αλλά και για την πρόληψη επιπλοκών όπως η ιγμορίτιδα.
  • Αντιβηχικά που καταστέλλουν το βήχα περιφερικά και δεν προκαλούν υπνηλία όπως η Λεβοδροπροπιζίνη (Levotuss).
  • Καλός αερισμός του σπιτιού και διατήρηση υγρασίας πχ. Βάζουμε ένα δοχείο με νερό στο καλοριφέρ. Η ξηρή ατμόσφαιρα επιδεινώνει το βήχα.
  • Καλή ενυδάτωση -πιές άφθονα υγρά. (νερό, χυμοί, ζωμοί ή χλιαρό νερό με λεμόνι και μέλι)
  • Σε ό,τι αφορά τη διατροφή μια κοτόσουπα είναι η ιδανική παραδοσιακή επιλογή.
  • Γαργάρες με αλατόνερο(¼ με ½ κουταλιά του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό) ανακουφίζουν το λαιμό .Επίσης καραμέλες που περιέχουν ψευδάργυρο κάθε 2-3 ώρες, μπορεί να περιορίσουν τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος (μέχρι και 5 ημέρες)
  • Φάρμακα που επιταχύνουν την ανάρρωση είναι συμπληρώματα Βιταμίνης C με ψευδάργυρο ( 1000mg+10mg) ή εχινάκεια στους ενήλικες, ενώ στα παιδιά χρήσιμα έχουν αποδειχτεί το γνωστό vicks  vaporub και το μέλι από φαγόπυρο.

Σημειώνεται πως τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στο κοινό κρυολόγημα παρά μόνο για την αντιμετώπιση επιπλοκών και οπωσδήποτε όχι χωρίς ιατρική οδηγία.

Ευχαριστούμε για τη βοήθεια τον ειδικό παθολόγο, Θεόδωρο Καραχάλιο (τηλ ιατρείου 210 2933920).