Η διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μίας καλής ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με μελέτη Ισπανών ερευνητών, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά και ψάρια έχουν 30% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με τους άλλους.

Σε όλους μας έχει τύχει να νιώσουμε ξαφνικά άγχος, λόγω προσωπικών μας προβλημάτων, ή να έχουμε έντονο το αίσθημα της ανησυχίας για το μέλλον. Τέτοιου είδους ψυχολογικές καταστάσεις μπορεί να επιδεινωθούν και να «ριζώσουν» μέσα μας, δημιουργώντας το αίσθημα της απαισιοδοξίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν πηγές αντιοξειδωτικών (π.χ καρότα, ντομάτες), τείνουν να είναι πιο αισιόδοξα για το μέλλον έχοντας κατ΄ επέκταση καλύτερη ψυχολογία.

        

Επίσης, η στεναχώρια και η πεσμένη ψυχολογία μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη τρυπτοφάνης (σημαντικό αμινοξέο) και σεροτονίνης (ορμόνη της χαράς). Όσο περισσότερο η τρυπτοφάνη εισχωρεί στον εγκέφαλο, τόσο περισσότερη σεροτονίνη συντίθεται και όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται, βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση υδατανθράκων ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη βοηθά στην απορρόφηση σακχάρου στα κύτταρα του οργανισμού μας, όπου αυτό χρησιμοποιείται για την ενέργεια και την παραγωγή των προαναφερθεισών ουσιών. Επομένως, η καθημερινή, ή συχνή, κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, βρόμης, μπανάνας, λαχανικών, συμβάλλει στην αποφυγή της κακής διάθεσης και τη διατήρηση θετικών αισθημάτων.