Ολα ωραία και καλά με την εκπαίδευση μας εδώ στην Ελλάδα, αλλά η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ακόμη παραμένει ένα θέμα ταμπού για τα ελληνικά σχολεία, με αποτέλεσμα να μη διδασκόμαστε όλα αυτά που θα έπρεπε να ξέρουμε ήδη από πολύ μικρή ηλικία για τη σεξουαλική πράξη και τα συναφή. Κάτι τέτοιο μας κάνει να γνωρίζουμε τα πράγματα λανθασμένα  - γιατί έτσι τα ήξερε και η ξαδέρφη μας που ανέλαβε το ρόλο της μεταλαμπάδευσης των σεξουαλικών γνώσεων - ή να τα μαθαίνουμε εμπειρικά, που και πάλι ούτε αυτό είναι πια και καμιά εγγύηση.

Ακολουθούν οι απαντήσεις που ψάχνεις στις πιο κοινές ερωτήσεις όσον αφορά στα προφυλακτικά:

1. Πρέπει να φοράει προφυλακτικό κάθε φορά που κάνουμε σεξ; Ναι!

2. Το προφυλακτικό είναι απαραίτητο ακόμη κι αν παίρνω αντισυλληπτικά χάπια; Ναι και πάλι, γιατί τα χάπια σε προστατεύουν από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά όχι και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

3. Πως θα ξέρω ποια είναι τα κατάλληλα; Αναζήτησε αυτά που αποτελούνται από λάτεξ, ενώ αν αγοράσεις το μεσαίο μέγεθος, να ξέρεις ότι αυτό συνήθως θα ταιριάζει στους περισσότερους άντρες.

4. Ποιος είναι ο απόλυτα σωστός τρόπος χρήσης; Αρχικά, πρέπει να βεβαιωθείς ότι το προφυλακτικό είναι από τη σωστή πλευρά - αν προσπαθήσεις να το βάλεις ανάποδα, πάει καταστράφηκε. Aφού, λοιπόν, το βάλεις από τη σωστή πλευρά, πίεσε ελαφρά την άκρη, ώστε να βγει όλος ο αέρας που συγκεντρώνεται εκεί. Έπειτα, το "στρώνεις" όσο πιο καλά μπορείς, έτσι ώστε να καλύψεις τη μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια.

5. Γιατί μένει λίγος ελεύθερος χώρος στην άκρη του προφυλακτικού; Εκεί θα φιλοξενηθούν αργότερα αυτά τα υγρά που ΔΕΝ πρέπει να βρεθούν στον κόλπο σου.

6. Πρέπει να το βάζει αυτός ή εγώ; Και οι δυο μπορείτε να το κάνετε, από σεξουαλική άποψη, μπορεί να τον "ανάψει" περισσότερο να το αναλάβεις εσύ.

7. Σε ποιες περιπτώσεις είναι περισσότερο πιθανό να σπάσουν; Συμβαίνουν κι αυτές οι ατυχίες. Τα προφυλακτικά συνήθως σπάνε όταν τοποθετηθούν λανθασμένα ή αν δεν είναι στο σωστό μέγεθος ή ακόμη κι αν τραβηχτούν λίγο παραπάνω από το προβλεπόμενο.

8. Τι πρέπει να κάνω αν το προφυλακτικό σπάσει; Αν δε χρησιμοποιείς καμία άλλη μέθοδο αντισύλληψης, καιρός να σκεφτείς το λεγόμενο, Plan B. Προσοχή! Δεν είναι για χόρταση αυτή η λύση, μπορείς να τη χρησιμοποιείς μια στο τόσο, όχι σε καθημερινή βάση. Το Plan B μας περιλαμβάνει το χάπι της επόμενης μέρας, το οποίο πρέπει να καταναλωθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα μετά το σπάσιμο του προφυλακτικού, μειώνοντας τις πιθανότητες να μείνεις έγγυος. Παρόλα αυτά, μπορείς και πάλι να επισκεφτείς το γυναικολόγο σου για την τυπική εξέταση.

9. Τι κάνω το χρησιμοποιημένο προφυλακτικό; Το κρατάς για ενθύμιο (πλάκα κάνω φυσικά!). Το βγάζεις αφού σιγουρευτείς ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος (προφανώς μετά την πράξη, όχι πριν, ούτε κατά τη διάρκεια) και το πετάς.

10. Πως νιώθει ένας άντρας όταν το φοράει; Πολλοί λένε ότι τους εμποδίζει να απολαύσουν την πράξη 100%, αλλά εντάξει, δεν μπορείς να το αποφύγεις κιόλας - αναγκαίο κακό!

11. Όταν δε θέλει να το φορέσει τι πρέπει να κάνω; Oh well, αν σου προτείνει να το κάνετε χωρίς προφυλακτικό κι εσύ δε θέλεις, τότε οφείλει να σε σεβαστεί. Διαφορετικά, δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει να προχωρήσεις μαζί του.

12. Γιατί μυρίζουν τόσο άσχημα τα προφυλακτικά; Εξαιτίας του λάτεξ που περιέχουν, αλλά και πάλι, όσο σε κρατούν ασφαλή, να μη σε απασχολεί η μυρωδιά τους!

xx