Ο ύπνος κι εγώ έχουμε μια σχέση πάθους, μεγάλου και τρελού. Γι΄αυτό πρώτη και καλύτερη θέλησα να γράψω γι' αυτή την έρευνα που πάει να δικαιώσει όλες εμάς που πέφτουμε για ύπνο και ξεχνάμε να ξυπνήσουμε. Η επιστήμη είναι κι αυτή στο πλευρό μας, δεν εξηγείται αλλιώς η σωτήρια έρευνα της πάνω στο πόσο βλάπτει και βασανίζει (!) τον οργανισμό μας το πρωινό ξύπνημα. Ναι, καλά ακούσατε, το ξύπνημα πριν τις 10 θα έπρεπε κανονικά να απαγορεύεται.

Ο Dr. Paul Kelley, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει πολλά να μας πει για το πρωινό ξύπνημα. Σε συνέντευξη του δήλωσε πως σε κάθε εργαζόμενο (ανεξάρτητα από το φύλο του) μέχρι την ηλικία των 55, οι παλμοί της καρδιάς είναι εντελώς αποσυντονισμένοι. Ξέρεις τι φταίει γι΄αυτό ε; Το κλασικό ωράριο εργασίας 9-5 που βλάπτει τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική υγεία του ατόμου. Ο ερευνητής δηλώνει ότι είναι μεγάλη ανάγκη να γίνουν αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στον τρόπο και στις ώρες που δουλεύουμε, αλλά και στο ωράριο των σχολείων. Μιας και ανέφερα το σχολείο, να μην ξεχάσω να μοιραστώ την (συγκλονιστική) πληροφορία που τόνισε ο Dr.Kelley, ότι αν ξεκινούσε δηλαδή το σχολείο απόγευμα αντί για πρωί θα υπήρχε άνοδος στις αποδόσεις των μαθητών κατά 10%. Κάπου εδώ κλαίω για εκείνα τα πρωινά του σχολείου που δεν έβλεπα καν μπροστά μου από τη νύστα και συνεχίζω να μιλάω για την έρευνα που δικαιώνει εμένα και το μισό πλανήτη.

Όπως λέει κι ο λατρεμένος ερευνητής, η κοινωνία μας παρουσιάζει μια γενικότερη έλλειψη ύπνου που επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό και την αποδοτικότητα των εργαζομένων. Επηρεάζεται επίσης η διάθεση, ο οργανισμός, ακόμη και η λειτουργία της καρδιάς. Δεν ξέρω για σένα, προσωπικά νιώθω μια ανακούφιση για όλα τα πρωινά που ξύπνησα μεσημέρι!

xx