Η αλήθεια είναι ότι οι ώρες μπροστά στον υπολογιστή περνούν χωρίς να τις πάρεις χαμπάρι τις άτιμες. Κάθεσαι το πρωί μπροστά στην οθόνη σου και όταν σηκώνεις πια το βλέμμα, έχει κιόλας βραδιάσει. Είτε δουλεύεις, είτε διαβάζεις, είτε κάνεις εργασία, η καθιστική ζωή δεν κάνει διακρίσεις, μας βλάπτει όλες ανεξαιρέτως. Γι' αυτό σου προτείνω μερικά πράγματα (που έχω πάρει απόφαση να κάνω και εγώ), ώστε να σωθεί λίγο η κατάσταση. Έχουμε και λέμε:

1. Σωστή οργάνωση του χώρου. Όλα παίζουν ρόλο στη βελτίωση της καθιστικής σου ζωής. Αρχικά, πρέπει να ξέρεις ότι το επίπεδο της οθόνης σου σε σχέση με τα μάτια σου έχει καθοριστική σημασία: αν χρειάζεται να κοιτάς όλη την ώρα προς τα κάτω, να ξέρεις ότι σε περιμένει πόνος στο λαιμό και στην πλάτη. Από την άλλη, αν κοιτάς διαρκώς πιο πάνω από το ύψος των ματιών σου, τότε τα μάτια σου θα είναι ξηρά και κουρασμένα (στο υπογράφω με δυο χέρια αυτό). Χρησιμοποίησε ένα computer stand ή έστω δημιούργησε ένα αυτοσχέδιο, ώστε η οθόνη να βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με τα μάτια σου.

2. Ενυδάτωση στο φουλ. Φαντάζομαι δε χρειάζεται να το αιτιολογήσω αυτό. Ο οργανισμός σου - όπως ήδη θα ξέρεις - χρειάζεται νερό για να ενυδατωθεί και μη διανοηθείς να πάρεις κανένα αναψυκτικό δίπλα σου. Ενυδατώσου σωστάντε!

3. Σύντομο διάλειμμα. Μπορεί να χρειαστεί να βάλεις υπενθύμιση γι' αυτό, να το κάνεις όμως με συνέπεια. Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αν κάνεις ένα σύντομο διάλειμμα κάθε μια ώρα - να κάνεις καμιά βόλτα, να ξεκουράσεις τα μάτια σου, να επικοινωνήσεις λίγο με το περιβάλλον σου.

4. Λίγο παραπάνω περπάτημα. Εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία για περπάτημα, μήπως και λειτουργήσει το σύστημα σου. Ξέρεις μωρέ, τα κλασικά: δεν παίρνουμε ασανσέρ και επιλέγουμε τις σκάλες, δεν παίρνουμε λεωφορείο για κοντινές αποστάσεις, βγαίνουμε για περπάτημα μια στο τόσο (ή και συχνότερα).

5. Γυμναστική ... στην καρέκλα. Στην ανάγκη, θα το κάνεις κι αυτό - τί να γίνει; Όσο πιο διακριτικά γίνεται βέβαια, δε θα ήθελα να καρφωθείς στους συναδέλφους σου σε περίπτωση που η επίμαχη οθόνη βρίσκεται στη δουλειά σου. Κάνε κάτι σαν κι αυτό που κάνει η συνειδητοποιημένη κοπέλα της εικόνας.

6. Mεγάλα γράμματα, σώζουν ζωές. Μεγάλωσε τη γραμματοσειρά με την οποία δουλεύεις όσο περισσότερο γίνεται. Στο λέει κάποια που έβαλε γυαλιά στους 4 πρώτους μήνες που άρχισε να δουλεύει καθημερινά και για ώρες μπροστά στον υπολογιστή του γραφείου. Αντίο τέλεια όραση μετά, hello ξηρά (και ενοχλητικά) μάτια.

7. Blink Blink. Bonus tip από τον Ryan Gosling: Ανοιγόκλεινε τα μάτια σου όσο περισσότερο μπορείς, καλό τους κάνεις. Όταν βρίσκεσαι μπροστά στην οθόνη ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου 3 φορές κάτω από το κανονικό, οπότε πρέπει κι εσύ κάπως να σώσεις την κατάσταση. Blink blink με άνεση, λοιπόν!

8. Ξεκούραση για τα μάτια όπως και δήποτε. Όταν τελειώσεις τη δουλειά, το διάβασμα ή την εργασία σου, καιρός να κάνεις ένα μεγάλο διάλειμμα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι μπορείς να δεις κάποιο επεισόδιο ή μια ταινία, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα ΕΚΤΟΣ από το να κολλήσεις σε κάποια άλλη οθόνη (άσε και το κινητό σου ήσυχο).

xx