Ο κόσμος πλέον θα μπορούσε να χωριστεί σε δυο κατηγορίες: σ' αυτούς που πιάνουν το κινητό τους πριν καν ανοίξουν καλά - καλά τα μάτια τους και σε όλους τους υπόλοιπους. Η πρώτη κατηγορία είναι φυσικά όλοι εκείνοι που έχουν εθιστεί (έχουμε εθιστεί, έχετε εθιστεί) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πρώτη σου έννοια μπορεί να είναι το Facebook, μπορεί να είναι το instagram, μπορεί να είναι το Twitter, μπορεί να προσπαθείς να τα τσεκάρεις όλα μαζί για να μη χάσεις καμία πληροφορία.

Δεν είναι υπερβολή, αλλά μια ειδοποίηση στην αρχική μας μπορεί και να αποτελεί καλύτερη θέα από ένα ηλιοβασίλεμα. Πολλοί έχουμε κολλήσει με τα social media, σε βαθμό να χάνουμε καμιά ώρα από τον ύπνο μας κάθε βράδυ προκειμένου να δούμε όλες τις φωτογραφίες που βγήκαν στην αρχική του instagram ή να τρώμε με το ένα χέρι και με το άλλο να χαζεύουμε στο facebook.

Ο τρόπος με τον οποίο τα social media έχουν μπει στη ζωή μας και την επηρεάζουν είναι κάτι που συχνά μας δίνει food for thought. Αυτό που δεν ξέραμε όμως είναι ότι τα διαφορετικά μέσα επηρεάζουν διαφορετικά και τη ζωή μας. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Michigan, το μόνο από το μέσα που ευνοεί την ουσιαστική επικοινωνία είναι *ταραν ταν ταν* το Snapchat.

Οι ερευνητές μελέτησαν σε βάθος την επίδραση που έχουν τα social media σε 154 χρήστες των smartphones. Κάπως έτσι κατέληξαν στο γεγονός πως το Snapchat ευνοεί την face-to-face επικοινωνία πολύ περισσότερο από τα άλλα. Όπως φάνηκε στην έρευνα, οι χρήστες που κατά βάση ασχολούνται με το Snapchat έχουν πολύ καλύτερη διάθεση από τους χρήστες των υπόλοιπων social media. Γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο; Στο facebook και στο instagram μοιραζόμαστε μεγάλες και σημαντικές στιγμές μας (βλέπε αποφοίτηση), ενώ στο Snapchat είμαστε περισσότερο ο εαυτός μας. Άσε που στο δεύτερο αλληλεπιδρούμε κυρίως με τους πολύ κοντινούς μας φίλους!

Το ποιο μέσο θα σε κερδίζει εξαρτάται από τις προθέσεις σου, αν ψάχνεις για ικανοποίηση από τα likes θα στραφείς στο instagram, αν αναζητάς αστείες στιγμές με τους φίλους σου που θα έχεις να θυμάσαι, θα στραφείς στο Snapchat. Εμείς εδώ δεν κρίνουμε καμία επιλογή!

xx