Πριν σε μάθει καλά κάποιος βγάζει συμπεράσματα για σένα με βάση αυτά που κάνεις, είτε στην πραγματική ζωή σου είτε στη διαδικτυακή. Απολύτως φυσικό, δεν το συζητάω καν. Μια μέλλουσα φίλη χρειάζεται να δει πράγματα από σένα που θα την κάνουν να σε πλησιάσει ή να απομακρυνθεί. Θες δε θες, θα κριθείς για την εικόνα που βγάζεις στα social media, όπως θα κρίνεις κι εσύ με τη σειρά σου.

Τί θα προσέξει κάποιος στα προφίλ που έχεις στα διάφορα social media; Θα σου πω αμέσως!

Το κεφάλαιο ''σέλφι'', πώς είναι και τί συχνότητα έχουν. Και ποιός δεν έχει βγάλει σέλφι δηλαδή; Το θέμα είναι αν το κάνεις μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια ή αν βομβαρδίζεις το facebook με χιλιάδες πόζες. Κάπου εδώ, μπαίνει η επιστήμη για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πώς άτομα που ανέβαζαν χαμογελαστές σέλφι, κέρδιζαν στις συνειδήσεις των φίλων τους τα εύσημα γι' αυτή την ευχάριστη διάθεση που είχαν. Όσοι θα έβλεπαν μια χαμογελαστή φωτογραφία, θα ένιωθαν και τα αντίστοιχα vibes. Επίσης, όσο πιο κάτω είναι η κάμερα στη σέλφι, τόσο το άτομο δείχνει προς τα έξω πόσο άνετο είναι με τον εαυτό του. Κάνω μια παρένθεση για να πω πόσο δεν το περίμενα μερικά χρόνια πριν ότι μια σέλφι θα γινόταν αντικείμενο τέτοιας ανάλυσης από επιστήμονες και συνεχίζω ακάθεκτη.

Ο τρόπος που χαμογελάς και οι πόζες που παίρνεις βγάζουν διαφορετικά πράγματα και δίνουν αντίστοιχες εντυπώσεις στους ανθρώπους που θα τις δουν. Έτσι θα φανεί πόσο εξωστρεφής είσαι ή πόσο χιούμορ διαθέτεις. Μην περιμένεις να κάτσει ο άλλος πάνω από τις σέλφι σου για ώρες και να τις αναλύσει, μιας και οι ερευνητές λένε πως ο άλλος θα διαμορφώσει άποψη από την πρώτη στιγμή που θα τις δει - μα από την πρώτη!

Μια έρευνα ωστόσο έδειξε πώς με μια γρήγορη ματιά στο προφίλ σου στο facebook ή στο instagram μπορεί ο άλλος να καταλάβει αν είσαι όμορφη ή ανασφαλής ή εξωστρεφής - να δούμε αν έβλεπε κανείς το δικό μου προφίλ στο instagram που έχω όλο φαγητά και γλυκά, τί εικόνα θα διαμόρφωνε o άνθρωπος!

Ποστάρεις σκυλιά/γατιά; Και αυτό έχει κάτι να πει στον άλλο. Αν ποστάρεις φωτογραφίες με το σκύλο σου, ο άλλος μπορεί να καταλάβει ότι αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της ζωής σου. Μια άλλη έρευνα έρχεται εδώ να συμπληρώσει πως τα άτομα που έχουν σκύλο είναι από τη φύση τους πιο εξωστρεφή και με αρκετή ενέργεια. Όσοι έχουν γάτες θεωρούνται άτομα εσωστρεφή με έντονη ανάγκη να έχουν τον έλεγχο στα πάντα - πες μου ότι το ήξερες αυτό, γιατί θα τρελαθώ!

Απ' ότι φαίνεται, ο κόσμος θα βγάλει τα συμπεράσματα του κι εσύ με αυτά που θα ποστάρεις θα τα επιβεβαιώσεις ή θα τα διαφοροποιήσεις. Τα συμπεράσματα είτε σωστά είτε λάθος, δεν τα γλιτώνεις πάντως. Το κάνεις κι εσύ είπαμε. Θες να τσεκάρεις αυτά που ποστάρεις από τη μεριά του παρατηρητή και με το σκεπτικό ''αν το έβλεπα αυτό στο προφίλ της τάδε τί θα σκεφτόμουν''; Να το κάνεις! Εγώ κάπως έτσι έχω μειώσει αυτά που ποστάρω τουλάχιστον στο μισό!