Δε θέλεις να γίνεις ακόμα μανούλα; Απολύτως θεμιτό. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντισύλληψης μιας γυναίκας που μπορείς να προτιμήσεις. Δες εδώ πως θα βρεις τον κατάλληλο γυναικολόγο. Αυτό που πρώτα-πρώτα πρέπει να σου πούμε εμείς, είναι πως άλλο πράγμα είναι η αντισύλληψη και άλλο πράγμα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Για να αποφύγεις τα δεύτερα, πρέπει πάντα να φοράς προφυλακτικό. Για να αποφύγεις την εγκυμοσύνη, μπορείς επιλέξεις τις παρακάτω μεθόδους, σε συνδυασμό όμως με το προφυλακτικό για να μην κολλήσεις τίποτα επικίνδυνο. 

Προφυλακτικό


Ή απλά μπορείς να φοράς μόνο προφυλακτικό. Είναι η πιο ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης και η ασπίδα προστασίας από το AIDS και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά: αποκλείει τον κίνδυνο πρόωρης εκσπερμάτισης, δεν επιβαρύνει τον οργανισμό της γυναίκας με ουσίες, αποτρέπει τους κινδύνους μόλυνσης. Δες εδώ τι να κάνεις, εάν το αγόρι σου δεν θέλει να βάλει προφυλακτικό.

Σπιράλ


Μέθοδος που συνιστάται γιατί το ποσοστό αποτυχίας κυμαίνεται μόνο σε 2-3%  και, επιπλέον, αφήνει «ελεύθερη» τη γυναίκα μέχρι και τέσσερα χρόνια μετά την τοποθέτησή του στη μήτρα, από το γυναικολόγο. Το μόνο μειονέκτημα του σπιράλ είναι ότι μερικοί οργανισμοί δεν το 'δέχονται', οπότε ο γιατρός θα το αφαιρέσει αμέσως. Συνήθως, προτιμάται μετά τα 30 και σε ήδη μανούλες, ωστόσο αποφεύγεται σε όσες γυναίκες είναι άτεκνες. Ο λόγος οφείλεται στο γεγονός ότι παρόλο που πλέον τα σπιράλ είναι εξελιγμένα υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις να προκληθεί μόλυνση, η οποία μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη γονιμότητα.

Αντισυλληπτικό χάπι

Εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης (αποτελεσματικότητα 99%), ρυθμίζει τον κύκλο της περιόδου -δες εδώ πέντε λόγους που κάνουν άνω-κάτω την περίοδό σου-, μειώνει τα συμπτώματα του πόνου όταν έχεις περίοδο και τον κίνδυνο για καρκίνο στις ωοθήκες.  Με μηδαμινό ποσοστό αποτυχίας, τα νέα, πιο εξελιγμένα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν λιγότερες ορμόνες, είναι πιο ασφαλή και δεν προκαλούν παρενέργειες. Πως λειτουργούν; Πρόκειται για χάπια που παίρνεις καθημερινά για 21 ημέρες το μήνα, στη συνέχεια τα διακόπτεις για μία εβδομάδα, όπου μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα έρθει η περίοδος. Περιέχουν οιστρογόνο και προγεσταγόνο και αναστέλλουν την ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι δεν παράγονται ωάρια, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η γονιμοποίηση. Εδώ να πούμε πως είναι μύθος ότι το  χάπι συνεπάγεται αναγκαστικά αύξηση του βάρους της γυναίκας. Η κοπέλα που προσέχει τη διατροφή της μπορεί να μην παχύνει καθόλου όταν θα πάρει αντισυλληπτικά. Εγώ ας πούμε, δεν πάχυνα καθόλου, ίσα ίσα που αδυνάτισα γιατί πρόσεχα. Όμως όταν το χάπι συνδυαστεί με τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση, οπότε οι καπνίστριες καλό είναι να το αποφεύγουν.

Τράβηγμα


Εφαρμόζεται από πολλά ζευγάρια αλλά δεν ενδείκνυται γιατί έχει υψηλότατα ποσοστά αποτυχίας (15-30%).  Κι αυτό γιατί μπορεί να μην προλάβει να βγει ο εραστής σου ή να υπάρξει πρόωρη εκσπερμάτωση έξω από τον κόλπο κι έτσι να μείνεις έγκυος. Επίσης, δεν προφυλάσσεσαι φυσικά από σεξουαλικά νοσήματα.

Επισκέψου λοιπόν τον γυναικολόγο σου, να συζητήσετε τι σου ταιριάζει καλύτερα. Πρώτη φορά στον γυναικολόγο; Δες εδώ πως θα το αντιμετώπισεις!