Ο τελευταίος μήνας πέρασε... αναίμακτα, κι εσύ έχεις αρχίσει να φρικάρεις. Αν έχεις αποκλείσει την εγκυμοσύνη, ποια μπορεί να είναι η αιτία για την ξαφνική απουσία της περιόδου σου; Πριν από τον πανικό, μάθε ότι το φαινόμενο αυτό, επιστημονικά γνωστό ως αμηνόρροια, παρουσιάζεται αρκετά συχνά σ' εμάς τα κορίτσια για διάφορους λόγους.  Ανακάλυψε για ποιον λόγο συνέβη και σε σένα, ώστε να βάλεις το σώμα σου ξανά στον ίσιο δρόμο όσο πιο σύντομα γίνεται.

Αυτές είναι 5 πιθανότερες λύσεις του μυστηρίου.

 

1. Στρες το αυξημένο

Το τρέξιμο και οι υποχρεώσεις σ’ έχουν κάνει να χάσεις τ' αβγά και τα πασχάλια; Το ίδιο έπαθε και το σώμα σου. Ως γνωστόν, το άγχος μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και σωματικά, πέρα από ψυχολογικά. Ο  εγκέφαλός σου είναι συνεχώς απασχολημένος με την παραγωγή στρεσογόνων ορμονών (όπως η κορτιζόλη) και παραμελεί την παραγωγή των ορμονών που ρυθμίζουν τον κύκλο σου, όπως τα οιστρογόνα. Συνήθως μετά από λίγο καιρό ο εγκέφαλος ξεπερνάει το αρχικό σοκ και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Έτσι, ο κύκλος σου σταθεροποιείται και πάλι. Πάντως, χαλάρωσε λιγάκι.

 

 

2. Υπερβολική απώλεια βάρους

Το ’βαλες σκοπό να γίνεις Kate Moss μέσα σ’ένα μήνα; Ξανασκέψου το. Πολλές φορές η απότομη απώλεια βάρους φέρνει και την απώλεια της περιόδου. Πώς ξέρεις όμως ότι τα κιλά που έχασες είναι όντως αρκετά για να προκαλέσουν κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα χαμένα κιλά θα πρέπει να αποτελούν το 10% του ιδανικού σου βάρους. Για παράδειγμα, αν το ιδανικό σου βάρος είναι στα 65 κιλά και πέσεις ξαφνικά στα 56, είναι πολύ πιθανό οι ωοθήκες σου να διαμαρτυρηθούν. Για να υπολογίσεις το ιδανικό σου βάρος μπορείς να βασιστείς στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που προκύπτει αν διαιρέσεις το βάρος σου σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σου σε εκατοστά. Ο ιδανικός ΔΜΣ βρίσκεται ανάμεσα στο 18,5 και το 24. Πρόβλημα με την περίοδό σου μπορεί να ‘χεις ακόμα και αν πρέπει να χάσεις κιλά, αλλά το κάνεις πολύ απότομα. Στην περίπτωση της απώλειας βάρους είναι δύσκολο να ξέρεις το πότε ακριβώς θα επιστρέψει η περίοδός σου, αλλά ο γυναικολόγος σου μπορεί να σου πει κάτι περισσότερο σχετικά.

 

3. Υπερβολική αύξηση βάρους

 Αν έχουν στενέψει τα περισσότερα παντελόνια σου, αλλά και η σχέση σου με το σουβλάκι, πάλι δυσφορεί το σώμα σου… απεργώντας. Σε περίπτωση υπερβολικής αύξησης βάρους, ο οργανισμός αρχίζει και αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες οιστρογόνων στους λιπώδεις ιστούς και στη συνέχεια τα μετατρέπει σε ανδρογόνα, που δυσκολεύουν την ωορρηξία. Άλλες πιθανές συνέπειες της υπερβολικής αύξησης του βάρους είναι η ακμή, η υπερβολική τριχοφυία σε πρόσωπο σε σώμα, η υψηλή πίεση και ο διαβήτης. Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι προφανής: χάσε τα παραπανίσια κιλά με την καθοδήγηση ενός διατροφολόγου-διαιτολόγου. Το πότε θα ξαναδεχτείς... επισκέψεις δεν είναι βέβαιο, επειδή ο κάθε οργανισμός έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Στον γυναικολόγο σου και ΠΑΛΙ.

 

4. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (Polycystic ovary syndrome-PCOS)

Πρόκειται για μια ενδοκρινική διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται ήδη από την πρώτη σου περίοδο. Πάνω στις ωοθήκες δημιουργούνται μικρές κύστες, οι οποίες είναι ορατές με υπέρηχο. Ένας άλλος τρόπος για να διαπιστώσεις την ύπαρξή του είναι, φυσικά, η απώλεια της περιόδου. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο έχουν περίοδο μόνο 4-6 φορές το χρόνο. Τα συμπτώματα του περιλαμβάνουν επίσης την ακμή και την υπερβολική τριχοφυΐα. Αν υποπτεύεσαι ότι έχεις PCOS, μια επίσκεψη στο γιατρό θα σου διαλύσει τις αμφιβολίες.

 

5. Υπερβολική άσκηση

Η άθληση συμβάλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού, σωστά; Κι όμως, καμιά φορά την απορυθμίζει. Σε πολλά αθλήματα, όπως στον στίβο και το μπαλέτο, οι αθλήτριες απαιτείται να ‘χουν βάρος μικρότερο από το ιδανικό, κάτι που όπως είδαμε παραπάνω επηρεάζει την έμμηνο ρύση. Οπότε, αν είσαι επαγγελματίας Μαραθωνοδρόμος, ή αν απλά σ’ αρέσει να κοπανιέσαι λίγο παραπάνω κι αντιμετωπίζεις το γνωστό πρόβλημα, τώρα ξέρεις τι φταίει. Για την περίπτωσή σου οι γιατροί συστήνουν αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Θα πρέπει επίσης να σε παρακολουθεί τακτικά κάποιος ειδικός, καθώς η διαταραχή της περιόδου στους αθλητές συνδέεται συχνά και με την οστεοπόρωση.