Aπροειδοποίητο διαγώνισμα στα αρχαία, ή πρώτο ραντεβού με γυναικολόγο; Τι σε τρομάζει περισσότερο;
Δεν ξέρω πως τα πας με τα φιλολογικά μαθήματα, αλλά στο γυναικολόγο δεν θα πρέπει να έχεις κανένα άγχος. Αρκεί να λάβεις υπόψη σου τα παρακάτω… εύκολα:
Πήγαινε όταν εσύ νιώσεις έτοιμη.
Το πρώτο ραντεβού με τον γυναικολόγο συνήθως γίνεται στην εφηβεία, αν υπάρχουν διαταραχές στην περίοδο, ή μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή. Βέβαια, καλό είναι ένα κορίτσι που σκοπεύει να ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή να επισκεφτεί γυναικολόγο πριν από την πρώτη της επαφή, αφού θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει μαζί του όλες τις απορίες για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για τη σημασία και τη σωστή χρήση του προφυλακτικού και να ενημερωθεί για όλες τις μεθόδους αντισύλληψης
Βρες τον κατάλληλο γιατρό.
Η πρώτη επαφή γνωριμίας, που θα έχεις με το γυναικολόγο, πρέπει να είναι μια θετική εμπειρία, που δεν θα κάνει δυσάρεστη τη γυναικολογική εξέταση για το υπόλοιπο της ζωής σου. Ρώτα τις φίλες σου, συμβουλεύσου τη μητέρα σου ή βρες γυναίκα γιατρό, αν σε κάνει να νιώθεις πιο άνετα. Μπορείς επίσης να απευθυνθείς και σε γυναικολόγο παιδικής κι εφηβικής ηλικίας αν είσαι στην εφηβεία. Ο παιδογυναικολόγος είναι εξειδικευμένος γυναικολόγος, ο οποίος ασχολείται με τη γυναικολογική εξέταση παιδιών και εφήβων, αλλά και τη συμβουλευτική στις ηλικίες αυτές.
Χαλάρωσε
Η πρώτη φορά στον γυναικολόγο σίγουρα είναι άβολη. Για να νιώσεις πιο ευχάριστα, μπορείς να πας με τη μητέρα σου ή με μια φίλη σου. Στο τέλος της επίσκεψης πάντως θα διαπιστώσεις ότι δεν έχεις κανέναν λόγο να ντρέπεσαι ή να φοβάσαι.
Μίλα του. Ό,τι πείτε μένει μεταξύ σας.
Ο γυναικολόγος σου, είναι ο γιατρός στον οποίο πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη, να νιώθεις άνετα και να συζητάς μαζί του ό,τι σε προβληματίζει και σε απασχολεί. Δεν πρόκειται να σε κατακρίνει, ούτε να σοκαριστεί. Σίγουρα, έχει ακούσει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα από το ότι έχεις φαγούρα εκεί κάτω!
Η εξέταση δεν είναι τόσο χάλια.
Η πρώτη εξέταση είναι συνήθως μια απλή γυναικολογική εξέταση (επισκόπηση έσω κι έξω γεννητικών οργάνων, ψηλάφιση) κι ένα υπερηχογράφηµα των έσω γεννητικών οργάνων, ενώ το τεστ ΠΑΠ συνήθως αρχίζει από την ηλικία των 21 ετών. Ό,τι κι αν κάνεις, θα δεις ότι δεν είναι τόσο δυσάρεστο. Ως γυναίκες, άλλωστε, από τη φύση μας, έχουμε πολλά περισσότερα να αντιμετωπίσουμε, από μια απλή εξέταση! Καλή αρχή.
Mάθε περισσότερα:
Αρεταίειο Νοσοκομείο Β Μαιευτική και γυναικολογική κλινική
Τμήμα Παιδικής-Εφηβικής Γυναικολογίας & Επανορθωτικής Χειρουργικής
www.aretaieio-obgyn.com
Τηλ: 210-7286282