Το αιώνιο ερώτημα που δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ: Είναι τελικά ασφαλές να φάμε αυτό που μας έπεσε στο πάτωμα αν το μαζέψουμε μέσα σε 5 δευτερόλεπτα; Κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει μια βάση σε αυτό, ενώ κάποιοι άλλοι ότι δεν έχει λογική. Η επιστήμη τόσο καιρό δεν είχε κάνει κάποια έρευνα σχετικά με τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων, αλλά οι σύγχρονες μελέτες "ξετυλίγουν" το κουβάρι που κρύβεται πίσω από αυτό και κατά πόσο είναι ασφαλές.

Πόσα γρήγορα τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν το φαγητό;

Το κλειδί για τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων είναι η κατανόηση του πόσο γρήγορα τα βακτήρια μεταφέρονται από την επιφάνεια του δαπέδου στο φαγητό σου. Πολλοί άλλοι λαοί έχουν κάνει λάθος σε αυτή τη μέτρηση, λέει ο επιστήμονας τροφίμων Donald Schaffner του Πανεπιστημίου Rutgers.

Πώς φεύγουν οι τοξίνες από τον οργανισμό σου;

Το 2007 έγινε μια έρευνα, από τον από τον Paul Dawson, επιστήμονα τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Clemson, όπου ισχυρίζονταν, πως τα τρόφιμα μολύνονται με βακτήρια κατευθείαν με την επαφή τους στο έδαφος. Όμως η συγκεκριμένη μελέτη, εστίασε περισσότερο, στο πόσο καιρό τα βακτήρια θα μπορούσαν να επιβιώσουν στις επιφάνειες για να μολύνουν τα τρόφιμα.

Γι' αυτό ο Schaffner και η φοιτήτρια του Robyn Miranda αποφάσισαν να δοκιμάσουν μια μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων σε διαφορετικές συνθήκες. Τα πειράματα που ανέφεραν στο Applied and Environmental Microbiology, έδειξαν ότι ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων δεν είναι στην πραγματικότητα κανένας κανόνας. Διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο χρόνο παρέμενε το φαγητό πάνω σε μια επικαλυμμένη με βακτήρια επιφάνεια, τόσο περισσότερα βακτήρια κολλούσαν πάνω του, αλλά πολλά βακτήρια μαζεύονταν αμέσως μόλις το φαγητό έπεφτε στο έδαφος.

Είναι ασφαλές να τρώμε τρόφιμα που έπεσαν στο έδαφος;

Μπορεί η επιστήμη να έχει καταρρίψει τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις. Αν σου πέσει φαγητό στο πάτωμα από ένα νοσοκομείο, σίγουρα δε θα θέλεις να το φας, και λογικό. Ωστόσο, αν σου πέσει ένα μπισκότο, που δεν είναι τόσο εύκολο να κολλήσει πολλά μικρόβια, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, πέφτοντας στο έδαφος, παρά μόνο λίγο σκόνη, το πιο πιθανό είναι να μη σε βλάψει καθόλου. "Το 99% των περιπτώσεων, είναι πιθανότατα ασφαλές. Η πρακτική της καλής υγιεινής, διατηρώντας τα δάπεδα και τις επιφάνειες καθαρές, είναι το πιο σημαντικό μάθημα σε όλα αυτά.

Παρόλα αυτά, ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων πιθανότατα θα παραμείνει. Οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά να είναι αληθινό", λέει ο Schaffner. 

Πώς να πλένεις τα φρούτα για να απομακρύνεις τα φυτοφάρμακα

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr