Κανείς δεν μπορεί να πει ψέματα με τόση ευκολία που να μην προδοθεί από κάποια σημάδια στη στάση του σώματος, τον τόνο της φωνής ή τις χειρονομίες του. Καλά, κάποιοι μπορούν αλλά ίσως εκείνοι δεν ξέρουν τι ακριβώς να προσέξουν. Τσέκαρε λοιπόν τι πρέπει να παρατηρείς για να βεβαιωθείς αν σε λένε την αλήθεια:

Ξεροβήχει για να καθαρίσει το λαιμό του; Το στρες που νιώθει κάποιος όταν λέει ψέματα αφαιρεί την υγρασία από το λαιμό και δημιουργεί την ανάγκη να ξεροκαταπιείς ή να βήξεις.

Κουνάει το σαγόνι του.  Εάν  βλέπεις κάποιος να κουνάει την κάτω σιαγόνα δεξιά –αριστερά ή μπρος – πίσω καθώς μιλάει είναι πιθανό να λέει ψέματα. Ο λόγος που το κάνει είναι επειδή οι κινήσεις αυτές κινητοποιούν την έκκριση σάλιου από τους σιελογόνους αδένες, ώστε να ενυδατωθεί ο λαιμός (βλ. παραπάνω).

Κοιτάζει προς την πόρτα: Τα μάτια μας συνήθως κοιτάζουν αυθόρμητα προς την κατεύθυνση όπου το σώμα μας θέλει να πάει. Όσοι ψεύδονται συχνά κοιτούν προς την κοντινότερη έξοδο, δείχνοντας έτσι χωρίς να το συνειδητοποιούν την ανάγκη τους να βγουν από αυτή τη δύσκολη κατάσταση (γιατί, κατά βάθος, είναι καλά παιδιά, βρε). Με την ίδια λογική, και οι μύτες των ποδιών τους πιθανότατα «δείχνουν» προς την πόρτα.

Δεν χειρονομεί: Συνήθως όταν κάποιος «κοπανιέται» ενώ μιλάει κουνώντας χέρια πόδια, είναι επειδή τον πνίγει το δίκιο και λέει την αλήθεια. Αντίθετα, εάν λέει ψέμα, είναι πιο πιθανό το υπόλοιπο σώμα του να μην συμμετέχει στο διάλογο.

Γέρνει το κεφάλι ελαφρά προς τα πίσω. Όταν κάποιος λέει ψέματα, γέρνει το κεφάλι λίγο πίσω, σαν μια προσπάθεια να κρατήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από την πηγή του στρες (εσένα δηλαδή). Σε «βαριές» περιπτώσεις, ίσως γέρνει ολόκληρο το σώμα –σαν μια ένδειξη ότι δεν θέλει να «τον τσακώσουν».

Ακουμπά τη βάση του λαιμού (εκεί όπου ενώνονται τα οστά των ώμων στο θώρακα). Το σημείο αυτό είναι από τα πιο ευαίσθητα στο σώμα μας γιατί εάν χτυπηθεί μπορεί να προκληθεί δυσκολία στην αναπνοή. Εάν κάποιος ακουμπά εκεί το χέρι του καθώς μιλάει, ίσως χωρίς να το συνειδητοποιεί, προσπαθεί να προφυλαχθεί. Και γιατί να θέλει να προφυλαχθεί; Γιατί φοβάται μήπως του επιτεθείς επειδή κατάλαβες ότι σου λέει ψέματα! Μπίνγκο!!!