Κάθε σχέση που μας έχει κληροδοτηθεί από τη γέννα μας, που δεν την έχουμε επιλέξει εμείς, έχει πολλές και δύσκολες ιδιαιτερότητες. Αυτό συνήθως ισχύει για τις συγγενικές και οικογενειακές σχέσεις. Εν προκειμένω, μια σχέση μεταξύ δύο αδελφών, που δεν την επιλέγεις, σου έρχεται ουρανοκατέβατη, είτε είναι δύο κορίτσια, είτε δύο αγόρια, είτε ένα κι ένα, έχει πολλά να πει. Εγώ μεγάλωσα και μεγαλώνω ακόμα με μια αδερφή ένα χρόνο μεγαλύτερη, οπότε ηλικιακά είμαστε ίδιοι σχεδόν, αλλά η εγκεφαλική μας διαφορά έχει άλλη μέτρηση, καθότι εσείς τα κορίτσια ωριμάζετε γρηγορότερα, ενώ εμείς αργούμε να ωριμάσουμε.

Βλέποντας την ταινία του Richard Linklater Boyhood- αν δεν την έχετε δει, ΔΕΙΤΕ ΤΗ- συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να σε διδάξει η κοινή πορεία με την αδελφή σου και εν γένει τι σημαίνει για ένα αγόρι να έχει μια αδελφή. Γι΄αυτό όσες από εσάς έχετε έναν μικρότερο αδερφό, αυτά τα 10 πράγματα είναι που σκεφτόνται για εσάς και πιθανότατα θα τα σκέφτονται μέχρι να χωρίσουν οι δρόμοι σας.

1.Αν η μαμά εργάζεται η μεγάλη αδερφή γίνεται «μαμά». Αυτό σημαίνει ότι φροντίζει για το φαγητό μου και αναλαμβάνει να διαβάσω και να τελειώσω τις εργασίες για το σχολείο. Ανάλογα με την ηλικία έρχεται να ρωτήσει και την δασκάλα.

2. Όταν βγαίνω με φίλους παίρνει τηλέφωνο να ρωτήσει που είμαι και να μου θέσει το χρονικό deadline.

3. Σε συνέχεια του παραπάνω, μου λέει να μην φάω έξω γιατί έχει ετοιμάσει φαγητό για μένα στο σπίτι.

4. Επειδή πηγαίναμε στο ίδιο σχολείο, η πορεία της με κυνηγούσε πάντα. Αν ήταν πολύ καλή μαθήτρια, τότε κάθε καθηγητής που την είχε και τον είχα μετά κι εγώ με συνέκρινε και έλεγε σε κάθε μου στραβοπάτημα: «Η αδερφή σου ήταν άριστη. Εσύ γιατί δεν είσαι ίδιος;»

5. Γίνεται χωρίς να το καταλάβει υπέρ το δέον προστατευτική, με αποτέλεσμα να μου προκαλεί νεύρα, αντί να την αγαπάω περισσότερο και να νιώθω ευγνωμοσύνη.

6. Δεν ντρέπεται να κάνει πίσω και να δώσει χώρο σε μένα να αναδειχθώ και να γίνω το καμάρι της οικογένειας.

7. Όσο μεγαλώνω είναι αυτή που ετοιμάζει το κολατσιό μου για τη δουλειά.

8. Αντί να φροντίζω εγώ για τα αγόρια που την κυκλοφορούν, αποτελεί τον Κέρβερο για τις κοπέλες που κυκλοφορώ εγώ.

9. Επειδή ακριβώς με μεγάλωνε μαζί με τη μαμά, θα με βλέπει κι εκείνη ως ένα παιδί μέχρι να κάνει τα δικά της παιδιά και θα με ρωτάει τι έχω φάει, αν θέλω να μου φτιάξει κάτι, οτιδήποτε.

10. Δεν είμαι πια παιδί. Άσε με μόνο μου.

11. Στο τέλος της ημέρας ένα πράγμα λέω στον εαυτό μου: Ό,τι κι αν γίνει, όσα χρόνια κι αν περάσουν θα παίρνω πάντα ένα τηλέφωνο την αδερφή μου να δω τι κάνει.