Eμαθες ότι πρέπει να βγάλεις τη σκωληκοειδίτιδα ή μια κύστη από την ωοθήκη και σκέφτεσαι ήδη πώς θα κυκλοφορήσεις το καλοκαίρι με μπικίνι και τα σημάδια από την τομή στην κοιλιά; Μην ανησυχείς! Η επιστήμη έχει βρει τη λύση! Τώρα οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις γίνονται με μία μόνο τομή -κι αυτή στον αφαλό σου!

Η πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδος λαπαροσκοπικών επεμβάσεων χωρίς εμφανή τομή ονομάζεται S.I.L.S (Single Incision Laparoscopic Surgery) και έρχεται να καλύψει την ανάγκη για λιγότερο επεμβατικές τεχνικές για άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός Μιχαήλ Ι. Βασίλογλου – Γκανής «η τεχνική S.I.L.S συνίσταται σε διενέργεια επεμβάσεων μέσω μίας και μοναδικής «οπής» στο δέρμα, στον ομφαλό. Ο γιατρός χρησιμοποιώντας την πτυχή του ομφαλού σαν μία και μοναδική «πύλη εισόδου» στην περιτοναϊκή κοιλότητα μπορεί να πραγματοποιήσει πολλές χειρουργικές επεμβάσεις όπως χολοκυστεκτομή, σκωληκοειδεκτομή, κολεκτομή, ωοθηκεκτομή, εκτομή κύστεων ωοθηκών, εκτομή κύστεων ήπατος κ.α. ».
Η σπουδαιότητα της νέας τεχνικής έγκειται στο γεγονός ότι συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων δηλαδή τον ελάχιστο πόνο, τη μικρή παραμονή στο νοσοκομείο, την ταχύτατη επάνοδο στην εργασία με το άριστο αισθητικά αποτέλεσμα.

Επιπλέον, είναι τόσο hi-tech που θα νιώθεις λίγο ότι πρωταγωνιστείς σε φουτουριστική ταινία. Για να καταλάβεις, στο χειρουργείο μέσω ενός ειδικού υποδοχέα, ειδικά αρθρωτά εργαλεία μπαίνουν στην κοιλιά μέσα από τον αφαλό μαζί με μια κάμερα από όπου ο χειρουργός επισκοπεί ολόκληρη την περιτοναϊκή κοιλότητα και διενεργεί την επέμβαση.
Χάρη στην τεχνική S.I.L.S μειώνονται οι πιθανότητες επιμολύνσεων του τραύματος, οι μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως αιμορραγία, συμφύσεις ή κήλες. Και το καλύτερο; Δεν έχεις να ανησυχείς για τομές και ουλές στην κοιλιά σου!