H παρέα της γειτονιάς και του σχολείου διαφέρει από εκείνη που κάνεις στο πανεπιστήμιο. Ο λόγος; Μέχρι και το γυμνάσιο, οι παρέες σου καθορίζονται και λίγο συγκυριακά, φίλη σου θα γίνει αυτή που βολεύει περισσότερο, είτε γιατί μένει πιο κοντά (οπότε μπορούν να τη φέρνουν οι δικοί της από το σπίτι για να "αράξετε") είτει γιατί απλά πηγαίνει στην ίδια τάξη με εσένα (έτσι, για να έχεις κάποιον να παίρνεις τα μαθήματα όταν κάνεις απουσίες). Στο πανεπιστήμιο οι φιλίες είναι συνειδητές - τις αποφασίζεις, τις δοκιμάζεις κι αναλόγως τις κρατάς ή προχωράς. Αργά ή γρήγορα, βρίσκεις την παρέα που όχι μόνο θα σε συνοδεύσει στη φοιτητική ζωή αλλά σε κάθε σου βήμα από εδώ και πέρα.

Κι όλα αυτά θα συμβούν γιατί: 

1. Aλλάξατε μαζί. Περάσατε από την εφηβική ηλικία στην ενήλικη ζωή, μαζί απομυθοποιήσατε καταστάσεις και φάγατε τα πρώτα χαστούκια της ωριμότητας και της πραγματικότητας. Ανεβήκατε παρέα το πιο δύσκολο (και ταυτόχρονα ενδιαφέρον) level της ζωής σας κι αυτό θα σας δένει για πάντα.

2. Συγκατοικήσατε και τα καταφέρατε. Ξέρεις, τότε που δεν είχες χρήματα να μείνεις μόνη σου αλλά ήθελες να κάνεις την επανάσταση σου ή τότε που φύγατε για 3 μήνες στο εξωτερικό για εκείνο το πρόγραμμα ανταλλαγής/πρακτικής/εθελοντισμού ή στις πρώτες σας διακοπές (και σε κάθε διακοπές από εκείνη τη χρονιά και μετά). Η συμβίωση είναι μεγάλο τεστ σε κάθε σχέση!

Αποτέλεσμα εικόνας για friends college gif

3. Έχετε παρόμοια όνειρα και στόχους. Αυτό από μόνο του σας βοηθάει να καταλαβαίνετε καλύτερα ο ένας τον άλλο - τους προβληματισμούς, τα άγχη, τις μικρές επιτυχίες. Έχετε κοινό υπόβαθρο, κοινά βιώματα, πάνω κάτω κοινές γνώσεις, ό,τι δηλαδή χρειάζεται μια παρέα για να φτάσει στο 100% της επικοινωνίας.

4. Έχετε προσπαθήσει για να κρατηθεί η φιλία σας. Τότε που τελειώσατε τη σχολή κι ο καθένας άρχισε να χτίζει το μέλλον του, αλλά και τότε που ξεκινήσατε πρακτική και τα προγράμματα σας δε συγχρονίζονταν (αλλά το καταφέρατε) και πόσες ακόμη φορές.

5. Αντέξατε την απόσταση. Όταν πήγες erasmus, όταν πήγαν αυτοί, όταν έφυγες για μεταπτυχιακό, όταν έφυγαν αυτοί. Κανένας συγχρονισμός γενικά, αλλά δεν έχει καμία σημασία, η απόσταση πολλές φορές δυναμώνει τις σχέσεις αντί να τις εξαφανίζει.

Αποτέλεσμα εικόνας για friends college gif

6. Δε βαρεθήκατε ο ένας  τον άλλο. Ίσα ίσα που δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας διαφορετικά - ήταν λες και το σύμπαν έβαλε το χεράκι του να βρεθείς στη συγκεκριμένη σχολή, να καθίσεις στη συγκεκριμένη θέση, να επιλέξεις το συγκεκριμένο μάθημα, προκειμένου να γνωρίσεις τα άτομα που θα είναι δίπλα σου για πάντα από δω και πέρα.

7. Ξέρουν τα πάντα για σένα (και συνεχίζουν να σε αγαπούν). Πόσο χαμηλά έπεσες για τον Θανάση, πόσο εύκολα χάνεις την ψυχραιμία σου, πόσο σου τη δίνει όταν χάνεις το δίκιο σου, πόσο παραφέρεσαι με μερικά ποτά παραπάνω. Και ξέρεις κάτι, δε θα σε άλλαζαν κιόλας, κι αυτό είναι που κάνει την παρέα σου ξεχωριστή.

Αποτέλεσμα εικόνας για friends college gif

8. Τους επέλεξες και σε επέλεξαν. Μέχρι να καταλήξετε μαζί, κάνατε παρέα με πολλά και διάφορα άτομα. Ε μη μου πεις ότι είναι τυχαίο που αλλάξατε παρέες, αλλά δέσατε μεταξύ σας και δεν ξεκολλήσατε λεπτό. Το καλό είναι ότι πέρασες από διάφορες "πειραματικές παρέες" αλλά τελικά βρήκες τη μια και μοναδική μέσα σ' ένα γεμάτο αμφιθέατρο.

9. Καταφέρατε να περάσετε *βάλε το μάθημα που σας πόνεσε περισσότερο*. Για εμάς αυτό το μάθημα ήταν ΣΙΓΟΥΡΑ η στατιστική - μας έφερε πιο κοντά, μας έκανε πιο δυνατούς, μας έδειξε ότι στα πάρα πολύ  δύσκολα μπορούμε και πάλι να τα καταφέρουμε αρκεί να είμαστε ενωμένοι. Όχι δε μιλάω για αντιγραφή, αλλά για διάβασμα (ή απλά, έτσι μου είπαν να πω).

xx