To blogging γενικά και το fashion blogging ειδικά αποτελούν μια παγκόσμια τάση που ήρθε για να μείνει. Κάπως έτσι, ο χώρος της μόδας, των social media και του marketing, αναδιαμορφώνεται σύμφωνα με το blogging και τα άτομα που έχουν όλη τη δύναμη πίσω από αυτό, με άλλα λόγια τους, παντοδύναμους bloggers. Γιατί τους λέω παντοδύναμους; Κάποτε λέγανε ότι οι δημοσιογράφοι έχουν τη δύναμη ν' ανεβάζουν και να κατεβάζουν κυβερνήσεις, ε πλέον, πιστεύω ότι οι bloggers είναι αυτοί που έχουν απεριόριστη δύναμη στην αγορά, στις συνειδήσεις, στο lifestyle, στην κουλτούρα μας γενικότερα - κι ας μην το παραδεχόμαστε. Αν θέλεις να γίνεις (fashion) blogger, μην κάνεις πίσω ούτε βήμα επειδή βλέπεις πόσο ανταγωνιστικός είναι ο χώρος, απλά προσπάθησε να κάνεις τη διαφορά και να ξεχωρίσεις ανάμεσα στα blogs που ήδη υπάρχουν. Ακολουθούν μερικά tips που ελπίζω να σε βοηθήσουν στο ξεκίνημα σου!

1. Ποιό στοιχείο θα σε διαφοροποιήσει από τον ανταγωνισμό; Πρώτη σου δουλειά είναι να βρεις αυτό το κάτι που θα κάνει το δικό σου blog να ξεχωρίσει απ' όλα όσα βλέπουμε - ίσως χρειαστεί να κάνεις πολύ συγκεκριμένο το περιεχόμενο του, καλύπτοντας κάποιο κενό που καμία/κανένας blogger δεν έχει καλύψει. Ένας blogger που θαυμάζω πολύ και παρακολουθώ καθημερινά μέσω των social media είναι ένας σεφ που μένει στο Παρίσι (και που ταξιδεύει συχνά) και ανεβάζει κάθε μέρα ένα γλυκό που να ταιριάζει χρωματικά με τα παπούτσια του - εδώ, θα βρεις το blog του desserted_in_paris! Μπορεί να σε εμπνεύσει, ποτέ δεν ξέρεις!

2. Κατά συνέπεια, πρέπει να βρεις από την αρχή ποιο είναι το κοινό σου. Σε ποιον απευθύνεσαι; Σε ποιον ενδιαφέρεσαι να έχεις απήχηση; Αποκλείεις κάποιες κατηγορίες κοινού από το blog σου; Ας πούμε, αν ξεκινήσεις να γράφεις στα ελληνικά, αυτομάτως περιορίζεσαι στα όρια της Ελλάδας για να βρεις το κοινό που θα σε ακολουθεί - πράγμα που δεν είναι απαραίτητα κακό.

3. Το instagram είναι ο καλύτερος σου φίλος. Γιατί; Θα "χτίσει" το brand σου πολύ πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Τα blogs δε συνεχίζουν την πορεία τους έτσι όπως την ξέραμε μέχρι τώρα, το πολύ κείμενο - λίγες φωτογραφίες, μετατρέπεται στο ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, πολλές φωτογραφίες - σύντομο κείμενο. Η φωτογραφία είναι πολύ πιο δυνατή και αξίζει να ασχοληθείς με το οπτικό κομμάτι πολύ περισσότερο από το λεκτικό, τουλάχιστον για αρχή. Ειδικά για τη μόδα, προφανώς και το κλειδί είναι οι - ποιοτικές - φωτογραφίες!

4. Η ποιότητα του περιεχομένου είναι το Α και το Ω. Τι να τις κάνεις τις 5 φωτογραφίες που ανεβάζεις καθημερινά αν δεν έχουν αυτό το κάτι παραπάνω που θα τραβήξει το μάτι, όταν μάλιστα ανεβαίνουν χιλιάδες παρόμοιες κάθε δευτερόλεπτο. Δε χρειάζεται να ανεβάζεις υλικό απλά για να πεις ότι ανέβασες κάτι - φρόντισε κάθε φορά να απαντάς στο ερώτημα "εγώ θα έκανα like σ' αυτό εδώ το post αν δεν ήταν δικό μου;".

5. Πρέπει να μάθεις πρώτα απ' όλα τον εαυτό σου για να φτιάξεις ένα δυνατό blog. Αυτό που μπορεί να είναι ωραίο/ενδιαφέρον/σημαντικό για σένα, δε σημαίνει ότι θα είναι και για τους άλλους. Ποιο θέλεις να είναι το brand σου; Ποιες θα είναι οι αξίες σου/του; Τι στάση θα κρατήσεις απέναντι σε διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας; Το blog σου είσαι εσύ κι εκεί θα απεικονίζεται η άποψη σου για τον κόσμο και την επικαιρότητα.

6. Να είσαι αυθεντική. Γιατί αυτό φαίνεται από τον τρόπο που θα χαμογελάσεις σε μια φωτογραφία, που θα γράψεις μια λεζάντα, που θα παρουσιάσεις ένα προϊόν, που θα απαντήσεις σ' ένα σχόλιο. Η αυθεντικότητα είναι ένα πολύ σημαντικό κλειδί για να πετύχεις αυτό που θέλεις, εφόσον η ζωή σου θα είναι μέσα σ' ένα μικροσκόπιο.

7. Πως θέλεις να είναι η ομάδα σου; Έχεις κάποια άτομα ήδη στο μυαλό σου; Πόσα άτομα χρειάζεσαι για το blog και τη σωστή λειτουργία του; Θέλεις να ζητήσεις βοήθεια φίλων μέχρι να έχεις κάποια κέρδη; Όλα πρέπει να υπάρχουν σε κάποιο πλάνο και όχι να είναι μπερδεμένα στο μυαλό σου. Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωνε!

Φυσικά, βρες τους bloggers που θαυμάζεις και είναι οι κορυφαίοι στο είδος τους και πάρε έμπνευση (όπου έμπνευση, έστω ποιοτική αντιγραφή) της πορείας και της δικής τους έμπνευσης. Μην ξεσηκώσεις μερικές λήψεις κι άλλα τόσα ποστ, αλλά χρησιμοποίησε τα άτομα που θαυμάζεις για να φτάσεις ακόμη πιο ψηλά απ' αυτά!

Καλή επιτυχία!

xx