Αν ήταν τόσο καταστροφικό να γυρίσει κάποιος σε μια πρώην σχέση του, τότε ο Ρος δεν θα έκανε ποτέ παιδί με τη Ρέιτσελ (σε έπεισα;). Βέβαια, θα μου πεις, η συγκεκριμένη σχέση υπάρχει μόνο στο σενάριο, αλλά εν πάσει περιπτώσει, το νόημα το έπιασες κι αν σκέφτεσαι μήπως ήταν λάθος και πρέπει να κάνετε ακόμη μία προσπάθεια, ναι ρε φίλε, ίσως και να πρέπει, γιατί να χάσεις αυτή την ευκαιρία. Μερικές φορές ένας χωρισμός είναι η αφορμή που ψάχνεις για να δεις τα πράγματα πιο καθαρά, για να συνειδητοποιήσεις πόσο σημαντικός είναι για σένα ο άλλος και γιατί δεν πρέπει να αφήσεις αυτή τη σχέση να πάει χαμένη.

ΩΣΤΟΣΟ, πριν πάρεις την απόφαση γι' αυτό το πισωγύρισμα, υπάρχουν μερικά πραγματάκια που πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά, όπως...

Η ζωή σου ήταν καλύτερη ή χειρότερη το διάστημα που ήσασταν χωρισμένοι;

Μη νομίζεις ότι η απάντηση είναι εύκολη. Ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ κάτι ευχάριστο που σημαίνει ότι μπορεί να νιώθεις ότι πέρναγες άσχημα μόνο και μόνο επειδή ήσουν προδομένη και απογοητευμένη. Χρειάζεται πολλή σκέψη... Μήπως είχες μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν ήταν μακριά σου; Μήπως ήσουν περισσότερο ήρεμη και λιγότερο αγχωμένη; Μήπως είχες έστω για μια στιγμή νιώθει ανακούφιση που χωρίσατε; Εάν η απάντηση σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις είναι «ναι», μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς πριν επιστρέψεις στην αγκαλιά του (και τη μάλλον προβληματική σχέση σας).

Υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσά σας

Η εμπιστοσύνη είναι από τα απαραίτητα συστατικά σε μια σχέση, που όμως αν δεν υπάρχει εξαρχής ή αν χαθεί, είναι μάλλον αδύνατο -ή έστω εξαιρετικά δύσκολο- να την αποκαταστήσεις. Δες το σαν κάτι σαν τη χημεία σε ένα ζευγάρι: είτε υπάρχει είτε όχι! Εάν στην περίπτωσή σας η εμπιστοσύνη είναι είδος υπό εξαφάνιση, μην περμένεις η σχέση να πάει και πολύ μακριά.

Ο λόγος για τον οποίο χωρίσατε εξακολουθεί να είναι σημαντικός;

Και καλά αν χωρίσατε εξαιτίας της απόστασης ή κάποιας απρεξήγησης. Σ' αυτή την περίπτωση, είναι σχετικά εύκολο να διαπιστώσεις εάν εξακολουθεί να υφίσταται η αιτία. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να πρόκειται για κάτι πιο περίπλοκο, όπως για παράδειγμα, η διαφορά απόψεων. Είσαι σίγουρη ότι μπορείτε να μην το αφήσετε να επηρεάσει (ξανά) τη σχέση σας. Ή απλά θα χάσεις το χρόνο σου εάν επιστρέψεις μόνο και μόνο για να χωρίσετε ξανά όταν το πρόβλημα ξαναεμφανιστεί;

Μήπως απλά δεν αντέχεις να είσαι μόνη;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεσαι καλύτερα όταν είσαι με κάποιον (οποιονδήποτε) παρά όταν νιώθεις μοναξιά. Επίσης, είναι εξαιρετικά πιθανό όλοι οι φίλοι σου να είναι ζευγάρια ή οι γονείς σου να σου γκρινιάζουν που ακόμα δεν έχεις βρει σύντροφο. Ακόμα κι έτσι όμως, είναι λάθος να μπεις σε μια σχέση απλά και μόνο για να είσαι σε σχέση. Αξίζεις κάτι πολύ καλύτερο και σίγουρα θα έρθει στη ζωή σου -αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένεις λίγο.

Τι λένε οι φίλοι και οι γονείς σου

Οι άνθρωποι που σε αγαπάνε και βρίσκονται κοντά σου μπορούν να δουν πράγματα που εσύ ίσως και να μην μπορείς. Όπως για παράδειγμα ότι αυτός ο άνθρωπος ποτέ δεν σεβόταν ή ότι σε απατούσε ή ακόμα κι ότι σε κακοποιούσε ψυχολογικά. Βέβαια, εσύ ξέρεις καλύτερα τι είναι σωστό για σένα, αλλά θα πρέπει να ακούσεις και τους άλλους. Εάν όλοι γύρω σου σου λένε ότι είναι ανοησία να γυρίσεις κοντά του, το πιθανότερο είναι πως έχουν δίκιο.