Οι σχέσεις από απόσταση είναι μια αρκετά ιδιόμορφη περίπτωση - σε άλλους ταιριάζουν, σε άλλους όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζονται γερά νεύρα και τη δυνατότητα ταξιδιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κάπου εδώ να συγχαρούμε όλους εκείνους που τις αντέχουν, τις στηρίζουν και τις κρατάνε ζωντανές για μήνες/χρόνια/δεκαετίες.

Στην περίπτωση, βέβαια, που η απόσταση προκύπτει στην πορεία (πχ ο φίλος σου αποφασίζει στα καλά καθούμενα να πάει στην Αγγλία για μεταπτυχιακό), τα πράγματα μπορεί να γίνουν δύσκολα σε τέτοιο βαθμό, που τελικά να προκαλέσουν και το τέλος της σχέσης. Από την άλλη, όσο υπάρχει η απόσταση, το ταίρι σου δε γίνεται δεδομένο, έχεις πάντα κάτι να περιμένεις με ανυπομονησία - από το πολυπόθετο τηλεφώνημα για καλημέρα, μέχρι τις διακοπές για να τον δεις - , οι στιγμές σας γίνονται ξαφνικά πολύτιμες κι αποκτούν άλλη βαρύτητα. Κακά τα ψέματα, αν χειριστείτε την απόσταση σοφά, μπορεί να λειτουργήσει υπερ σας και να διατηρήσει ζωντανή τη σπίθα της σχέσης (αμέ αμέ!).

Αποτέλεσμα εικόνας για long distance couple gif

Τι ΔΕ σου είπαν ποτέ για τη σχέση από απόσταση και τα στάδια που περνάει; Αυτά!

1. Θα περάσεις τη φάση της ψευδαίσθησης, όπου η σχέση από απόσταση θα μοιάζει παιχνιδάκι. Ε αυτή η φάση λοιπόν δεν κρατάει πολύ - ίσως να φτάνει με τα χίλια ζόρια τον ένα μήνα, άντε τους δυο μήνες το πάρα πολύ. Θα μιλάτε αρκετά, θα έχετε άπειρο χρόνο (και όρεξη) για Skype, θα ζείτε τον έρωτα σας στο φουλ μέσω των social media και της τεχνολογίας. Με άλλα λόγια, το ίντερνετ θα κολλάει από τα μέλια σας. Γλύκες, νάζια, χαμός σου λέει. ΠΡΟΣΟΧΗ! Σ' αυτό το στάδιο, η απόσταση δε σας έχει "χτυπήσει" ακόμη για τα καλά.

2. Έπειτα, θα βιώσεις τις φάσεις πανικού. Ποιές είναι αυτές; Εξηγώ αμέσως. Αυτό που θες να τον δεις ΤΩΡΑ κι όχι, το Skype δεν αρκεί - θες να τον δεις από κοντά, να τον πιάσεις, να τον αγκαλιάσεις, να τον φιλήσεις. Σου τη δίνει που δεν μπορείτε να βγείτε, σου τη δίνει να βλέπεις χαρωπά ζευγάρια γύρω σου. Εκεί που πίστευες ότι δεν είναι και τόσο τραγική πια η απόσταση, ξεκινούν τα πρώτα συμπτώματα. Αυτό είναι και το πρώτο ζόρικο στάδιο - τρομακτικό θα το έλεγα.

3. Να τη και η ζήλια. Κι έλεγα, σαν πολύ άργησε να φανεί! Είτε είσαι τύπος που ζηλεύει, είτε όχι, θα νιώσεις αυτά τα τσιμπήματα μέσα σου όταν θα βγει με παρέα και δε θα είσαι, όταν θα γνωρίσει κόσμο στο Πανεπιστήμιο που δε θα ξέρεις, όταν θα σου μιλάει με ενθουσιασμό για τη μέρα του κι εσύ δε θα έχεις κανένα μερίδιο ευθύνης σ' αυτή του τη χαρά. Θα γίνεις και λίγο παράλογη και θα βλέπεις σαν μια τεράστια απειλή κάθε θηλυκό που θα γνωρίζει. Πέρα από αυτή την ερωτική ζήλια, θα ζηλεύεις κάθε άτομο που τον βλέπει και περνάει χρόνο μαζί του, ακόμη κι αν πρόκειται για την αδερφή του που τον επισκέπτεται κάθε λίγο και λιγάκι. Μιας και ανέφερα τον παράγοντα ζήλεια, πάντως, να πω ότι αν δεν τον εμπιστεύεσαι τυφλά τον άλλο, να το ξανασκεφτείς πριν μπεις στη διαδικασία μιας τέτοιας σχέσης.

Αποτέλεσμα εικόνας για long distance couple gif

4. Η ρουτίνα της απόστασης. Ορίστε, έρχεται κι ένα καλό στάδιο μέσα στο χάος για να σας κάνει να πάρετε λιγάκι τα πάνω σας. Εδώ, έχετε συνηθίσει πλήρως την απόσταση, τη διαφορά ώρας, το διαφορετικό πρόγραμμα. Έχετε βρει τις ισορροπίες σας, έχετε προσαρμόσει την επικοινωνία σας, τα έχετε όλα υπό έλεγχο και η ηρεμία επανέρχεται. Αν καταφέρετε να φτάσετε σ' αυτό το στάδιο, θαρρώ πως δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα άλλο πια.

5. Συγχαρητήρια, τα καταφέρατε. Βρεθήκατε για πρώτη φορά μετά τον πρώτο αποχωρισμό, υποθέτοντας πάντα ότι αυτό δε συμβαίνει μετά από μια βδομάδα αλλά μετά από περισσότερες ή ακόμη και μήνα. Αν φτάσατε ως εδώ, τα πράγματα δε θα είναι τόσο δύσκολα τελικά. Τι να θυμάσαι; Μην προσπαθήσεις να κάνεις 500 σχέδια για τις μέρες που θα περάσετε μαζί και μην έχεις μεγάλες προσδοκίες, πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο ακόμη - άσε που κάθε φορά που θα έρχεται στα πάτρια εδάφη θα έχει κι αρκετό κόσμο να δει. Σ' αυτό το στάδιο, δεν έχει σημασία τόσο το αν θα κάνετε σούπερ διασκεδαστικά πράγματα, όσο το να περνάτε χρόνο μαζί ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αράζετε απλά στο σπίτι.

Μήπως τελικά, είσαι γεννημένη για σχέση από απόσταση και δεν το ήξερες;