Ο αυτοσεβασμός και η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που καταρχήν πηγάζει από εμάς. Εάν εμείς δεν αγαπήσουμε τον εαυτό μας, δεν πρόκειται κανείς να το κάνει.

Εάν έχεις τα παρακάτω χαρακτηριστικά σαν άνθρωπος, μάλλον πρέπει να την δεις αλλιώς –γιατί χαλιέσαι, χωρίς λόγο:


1.    Δεν δέχεσαι κανένα κοπλιμέντο


Και να έρθει κάποιος να σου πει «είσαι πολύ όμορφη σήμερα», εσύ είσαι έτοιμη να πεις «σήμερα είμαι χάλια ρε, άσε». Ακόμα και «τι ωραίο φόρεμα!», να σου πουν, εσύ αμέσως θα το υποβιβάσεις και θα πεις «12€ το πήρα, από ένα μαγαζί στη γειτονιά μου…». Δηλαδή, ειλικρινά. Ένα «ευχαριστώ πολύ!», αρκεί. Και να το πεις, και να το νιώσεις.

10 πράγματα που κάθε 20χρονο κορίτσι πρέπει να θυμάται.

2.    Δεν λες στον εαυτό σου «μπράβο!»

Η επιβράβευση δεν είναι μόνο για τους άλλους, αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Όταν λοιπόν, κάνεις κάτι και το κάνεις καλά, είτε είναι να μαγειρέψεις κάτι, είτε είναι να περάσεις ένα μάθημα στη σχολή, οφείλεις και να πεις στον εαυτό σου ένα μπράβο.

Γίνε η καλύτερή σου φίλη! Μπορείς! Δες εδώ πως!

3.    Επαναλαμβάνεις τα λάθη σου στο μυαλό σου συνέχεια


Έκανες ένα λάθος. Μεγάλο, μικρό, οκ. Όλοι κάνουν. Η ζωή συνεχίζεται. Το να το σκέφτεσαι μετά από…. πέντε μήνες και να λες «πο, πο τι βλακεία έκανα» και να στριφογυρίζουν στο μυαλό σου τέτοιες σκέψεις, δεν οδηγεί πουθενά.

4.    Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τις φίλες σου


Το κάνουμε όλες οι γυναίκες –αλλά όταν το παρακάνουμε, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την αυτοεκτίμησή μας. Το ότι η κολλητή σου έχει μεγαλύτερο στήθος από εσένα, ή έχει αγόρι ενώ εσύ δεν έχεις, ή της την έπεσαν χτες που βγήκατε για ποτό, δε σημαίνει ότι εσύ είσαι κατώτερή της. Ξεκόλλα!

Νιώθεις Ανασφάλεια; 7 τρόποι να την πατήσεις κάτω !

5.    Παίρνεις ευθύνες για πράγματα που δεν ευθύνεσαι


Στο σπίτι, στη δουλειά, οπουδήποτε. Έχεις την τάση να … αυτοθυσιάζεσαι, να πρωτοστατείς –ακόμα κι αν δεν ευθύνεσαι για τα λάθη που θα προκύψουν. Πρόσεξε! Μπορεί να διαλύσει την αυτοπεποίθησή σου.

Κούλαρε! 10 σημάδια που δείχνουν πως πρέπει να παίρνεις πιο χαλαρά τα πράγματα.

6.    Έχεις τεράστιες προσδοκίες από τον εαυτό σου


Κούλαρε! Η ζωή είναι πολύ μικρή για να στεναχωριόμαστε. Όταν κάτι δεν το καταφέρνεις, δεν πρέπει να απογοητεύεσαι. Θα το ξανακάνεις, και αυτή τη φορά, θα το κάνεις σωστά. Αλλά πρέπει να προσέξεις: βήμα, βήμα, κάθε φορά. Όχι μεγάλες προσδοκίες –γιατί έτσι θα πνιγείς και θα είναι ακατόρθωτο να τα καταφέρεις. Για παράδειγμα, εάν στο πρόγραμμα της καθημερινότητάς σου, βάλεις και δουλειά και σχολή και μαθήματα ισπανικών και γυμναστήριο και να δεις τους φίλους σου και μαθήματα οδήγησης, ε, καταλαβαίνεις, πως δεν είσαι υπεράνθρωπος για να τα συνδυάσεις όλα.

7.    Κάνεις παρέα με επικριτικούς και αρνητικούς ανθρώπους


Φύγε μακριά τους! Να είσαι με ανθρώπους που περνάς καλά, που σε κάνουν να χαμογελάς και να νιώθεις όμορφα. Δεν εννοούμε φυσικά να έχεις δίπλα σου… κόλακες και αυλικούς που σε γλείφουν μερόνυχτα και σου χαϊδεύουν τα αυτιά. Νορμάλ ανθρώπους, λέμε!

Δες εδώ 7 άτομα που πρέπει να βγάλεις από τη ζωή σου (άμεσα)