Το να ζεις μόνη σου έχει τα καλά του, έχει φυσικά και τα άσχημα του. Μεγάλο ρόλο στο πως θα το δεις παίζει ο χαρακτήρας σου, το κατά πόσο είσαι ανεξάρτητη αλλά και ο λόγος που σε οδήγησε τελικά στο να μείνεις μόνη σου. Αν ήταν για σπουδές, μάλλον έγινε κάπως αναγκαστικά. Αν όμως βρήκες μια καλή δουλειά κι αποφάσισες να μπεις στο ρόλο του ενήλικου και ώριμου κοριτσιού που δουλεύει και ανεξαρτητοποιείται από τη σιγουριά του σπιτιού του, μάλλον αποτελεί μια συνειδητή (και σωστή) επιλογή. Ο κοινωνικός προγραμματισμός που ακολουθούμε πιστά γενιές και γενιές, σε βάζει να ζεις με τους γονείς σου μέχρι μια χ ηλικία κι έπειτα (καπάκι) με το σύζυγο σου. Δηλαδή χωρίς κανένα πάνω από το κεφάλι μας δε θα ζήσουμε ποτέ; Για σένα που έχεις κάνει αυτή την επιλογή, ισχύουν τα παρακάτω 8 πραγματάκια.

1. Ακόμη κι αν είσαι πολύ οργανωμένη, θα έρθουν στιγμές που το σπίτι σου θα είναι άνω κάτω. Είτε γιατί θα τρέχεις τόσο πολύ που δε θα προλαβαίνεις να τα κάνεις όλα μόνη σου, είτε γιατί είχες μάθει να τα κάνει κάποιος άλλος για σένα, καλή ώρα η μαμά σου. Μην ξεχνάς ότι δεν έχεις κανένα να σου την πει ή να σε κρίνει για την ακαταστασία σου, πλέον είναι στο χέρι σου το αν θα οργανωθείς ή όχι.

2. Θα συνηθίσεις να κάνεις πολλά πράγματα μόνη σου (και θα σου αρέσει πολύ). Να τραγουδήσεις μέχρι να βραχνιάσεις, χωρίς να ενοχληθεί άνθρωπος (ίσως λιγάαακι οι γείτονες σου). Να κάνεις μπάνιο ό,τι ώρα σου έρθει κι ας τελειώσεις όλο το ζεστό νερό (κανείς δεν περιμένει στην ουρά για ένα ντους). Και πόσα άλλα που σου αποδεικνύουν καθημερινά τι ευλογία είναι το να ζεις μόνη σου.

3. Ίσως να μην έχεις όλα όσα χρειάζεσαι από τον πρώτο καιρό, αλλά ούτε που σε νοιάζει. Κυρίως σε νοιάζει να διακοσμήσεις το σπίτι σου με τα έπιπλα που σου ταιριάζουν, χωρίς να έχεις τη μαμά σου ή τη θεία σου να σου λένε διαρκώς τη γνώμη τους. Ψωνίζεις ανάλογα με τα χρήματα που έχεις, διαλέγεις κομμάτια πρακτικά που εξυπηρετούν τις ανάγκες σου και σε συγκινεί η πρόοδος των αγορών σου - όταν από μία καρέκλα, τώρα πια έχεις δικό σου σαλόνι.

4. Θα υπάρξουν πολλές μέρες (και βράδια) που θα νιώσεις μεγάλη μοναξιά. Όσο και να την έχεις βρει με τη σόλο ζωή σου, υπάρχουν φορές που απλά θέλεις να ακούς ένα θόρυβο μέσα στο σπίτι, ομιλίες, γέλια, συζητήσεις που μπορεί να σε κρατήσουν ξύπνια όλο το πρωί. Το ότι έκανες το βήμα κι έμεινες μόνη σου, δεν συνεπάγεται εξορία. Μπορείς να επισκεφτείς το πατρικό σου, γιατί όχι και να κοιμηθείς στο παιδικό σου δωμάτιο - δεν είναι ότι απέτυχες στο ξεκίνημα σου, ίσα ίσα που δείχνει την ανθρώπινη πλευρά σου.

5. Η σωστή διατροφή σου θα μπει σε (μεγάλη) παύση. Πατάτες και αβγά, μακαρόνια, delivery, κι όλα αυτά στο repeat για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είχες συνηθίσει να μπαίνεις στην κουζίνα μετά τη δουλειά ή τη σχολή, οπότε σου παίρνει λίγο καιρό το να μπεις στο ρόλο της νοικοκυράς.

6. Θα μάθεις πράγματα για τον εαυτό σου. Αν σου αρέσει το να μένεις κάποιες ώρες στο σπίτι μόνη σου ή αν χρειάζεσαι συνέχεια κόσμο γύρω σου για να νιώσεις ασφάλεια, ενδεχομένως να τονώσεις την αυτοπεποίθηση σου και σίγουρα θα ωριμάσεις, χωρίς καν να το πάρεις χαμπάρι.

7. Θα γίνεις περισσότερο δημιουργική και θα χρησιμοποιείς ό,τι έχεις. Ξέχνα τις σπατάλες που ήξερες, εφόσον θα πληρώνεις τα πάντα από το μισθό σου ή από τα συγκεκριμένα χρήματα που σου δίνουν οι γονείς σου, γίνεσαι πιο συνειδητοποιημένη οικονομικά - αποδεδειγμένα πράγματα.

8. Θα το λατρέψεις. Γιατί αυτό θα είναι το σπίτι σου!

xx