Η αγάπη είναι μια σκέτη επιστήμη. Πολλοί θα διαφωνήσουν, κυρίως επειδή δεν μπορούν να την κατανοήσουν αυτή την (διόλου απλή) επιστήμη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κιόλας. Ο έρωτας - ξέρεις, σχετικός κλάδος με την αγάπη - δεν είναι και τόσο τέλειος πια. Δεν μπορώ να βρω άλλη εξήγηση για όλους εκείνους τους ανεκπλήρωτους έρωτες, που πεθαίναμε να ζήσουμε αλλά δε μας έκαναν τελικά τη χάρη. Τον γνώρισες και σου γυάλισε από το πρώτο λεπτό, δε χόρταινες να τον κοιτάς, περίμενες πάνω από το κινητό για να σου στείλει, ανυπομονούσες να τον πετύχεις και η καρδιά σου κόντευε να σου βγει από τα αφτιά κάθε φορά που τον έβλεπες. Ήσασταν μαζί στο σχολείο ή τη σχολή, σε κοινή παρέα ή στη γειτονιά, στις διακοπές ή στην κατασκήνωση, το θέμα δεν είναι που τον βρήκες, αλλά ότι σε είχε γοητεύσει όσο κανένας άλλος. Μικρότερος ή μεγαλύτερος, ωραίος ή άσχημος, έξυπνος ή goofy, το καλό παιδί ή ο ''αλήτης'' που κάθε λαίδη θέλει να γνωρίσει, δεν παύει να αποτελεί έναν έρωτα που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, ίσως επειδή ήταν μονόπλευρος, ίσως κι επειδή δεν ήταν γραφτό του να συμβεί.

Δε θα σου πω να προσπαθήσεις να συμβεί, θα σου πω να το αφήσεις στην τύχη του. Καθώς κι αυτά τα 3 πραγματάκια που πρέπει να θυμάσαι κάτι ώρες σαν κι αυτές:

1. Βρες άλλον να σου τραβήξει την προσοχή. Βρες κάποιον να ασχοληθείς, προκειμένου να αποβάλεις τα συναισθήματα της απογοήτευσης και της στεναχώριας που είναι σούπερ τοξικά για τη διάθεση σου. Ο πιο εύκολος (ενίοτε και εγγυημένος) τρόπος για να προχωρήσεις και να ξεφύγεις από κάποιον είναι να βρεις αυτόν που θα σου πάρει τα μυαλά. Κι αν βρεις κάτι πιο δυνατό; Καθόλου μονόπλευρο και γραφτό να συμβεί;

2. Aν δεν μπορείς να τον ξεχάσεις, απλά κάτσε να βρεις τι είναι αυτό που σ' εμποδίζει και δε σ' αφήνει να ησυχάσεις (αλλά και τι φταίει που δεν εκπληρώθηκε ο έρωτας σου/σας). Μήπως έχεις μια τέλεια εικόνα γι' αυτόν στο μυαλό σου που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα; Μήπως τον έχεις θεοποιήσει επειδή ούτε που τον ξέρεις καλά καλά; Πώς έχεις ερωτευτεί κάποιον που δε σ' έχει πλησιάσει καν ή ακόμη κι αν σ' έχει πλησιάσει, μήπως είσαι περισσότερο πληγωμένη παρά κολλημένη; Ναι πολλές φορές μέσα στην ταραχή μας ξεχνάμε τι ακριβώς νιώθουμε, τα μπερδεύουμε ελαφρώς και γινόμαστε και drama queens από το πουθενά.

3. Αποχή από τον ανεκπλήρωτο έρωτα. Ακόμη κι αν είναι το παιδί που δουλεύει στο καφέ της γειτονιάς σου, απλά σταμάτα να τον βλέπεις και κόψε κάθε επαφή. Αυτό το out of sight, out of mind είναι από τα πιο σοφά πράγματα που έχουν ειπωθεί ποτέ. Αφού δεν τον βλέπεις φιλικά, αφού τον θέλεις σαν τρελή, αφού προς το παρόν δε βλέπεις να γίνεται κάτι, πάρε μια μικρή απόσταση μέχρι να ηρεμήσεις. Όταν σου περάσει (έστω και μετά από μήνες) καιρός να κάνεις (σταδιακά) το comeback σου.

xx