Κάθε φορά που έχω μπροστά μου μια πίτσα επιβεβαιώνω ένα πράγμα: κάποιες φορές είναι τρομερά δύσκολο να βάλεις όρια στον εαυτό σου και να τα τηρήσεις κιόλας. Φήμες λένε όμως ότι υπάρχει ένας τρόπος που θα σε βοηθήσει να καταφέρεις το αδύνατο, δηλαδή να τρως λιγότερη πίτσα από την ποσότητα που ήδη καταναλώνεις. Κάποτε έτρωγες μια οικογενειακή πίτσα στο χαλαρό, τώρα ξέχνα τα αυτά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Association for Consumer Research, μπορείς να παίξεις με το μυαλό σου και να το μπερδέψεις λιγάκι. Ο στόχος είναι να κάνεις τον εαυτό σου να πιστεύει ότι τρώει πιο μεγάλα κομμάτια απ' αυτά που τρώει στην πραγματικότητα. Τι χρειάζεσαι; Όχι πολλά - ας πούμε, ένα μεγαλύτερο τραπέζι και ένα μεγαλύτερο πιάτο. Η έρευνα απέδειξε ότι όταν καθόμαστε σε μεγάλα τραπέζια τρώμε περισσότερη πίτσα, ενώ αντίστοιχα όταν καθόμαστε σε πιο μικρά, τρώμε λιγότερο.

Οι ερευνητές πήραν 4 διαφορετικές πίτσες και τις έκοψαν σε κομμάτια των 8 και των 16. Έπειτα, τις έβαλαν σε μικρά και μεγάλα τραπέζια. Τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα βοήθησαν τους ερευνητές να καταλήξουν στα παρακάτω συμπεράσματα: τα μικρά τραπέζια, έκαναν τα άτομα να πιστεύουν ότι και η πίτσα είναι εξίσου πολύ μικρή, οπότε έτρωγαν αρκετά. Στα μεγάλα τραπέζια, τα άτομα πίστευαν ότι τα κομμάτια που έτρωγαν ήταν κανονικά (ούτε μεγάλα, ούτε μικρά) και έτρωγαν μια ικανοποιητική ποσότητα, χωρίς υπερβολές - σίγουρα πάντως έτρωγαν πολύ λιγότερο από τα άτομα των μεγάλων τραπεζιών.

Το πόση χαρά νιώθουμε όταν τρώμε άπειρη πίτσα (σόρρυ ε), δεν μπορούν να το μετρήσουν οι ερευνητές πάντως!

xx