To job hunting στις μέρες μας είναι μια πολύ δύσκολη αποστολή. Στέλνεις βιογραφικά από το πρωί έως το βράδυ, έχεις βαρεθεί να κοιτάς αγγελίες, ρωτάς φίλους και γνωστούς μήπως έχουν ακούσει κάτι, περιμένεις μάταια πάνω από το κινητό σου για ένα τηλεφώνημα που θα σε καλεί για συνέντευξη. Έχεις ήδη βρει τι θα φορέσεις όταν το τηλέφωνο χτυπήσει, έχεις ήδη προετοιμάσει κάποιες ατάκες, έχεις κάνει τις πρόβες σου, έχεις διαβάσει 500 φορές το βιογραφικό σου για να το τελειοποιήσεις. Αλήθεια, ήξερες ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα που θα μετρήσουν; Ας πούμε:

1. Οι γνώσεις σου σχετικά με την εταιρία. Όπως θα διαβάσουν κι εκείνοι το βιογραφικό σου, οφείλεις κι εσύ να μελετήσεις καλά την εταιρία τους. Μην το παίξεις έξυπνη στη συνέντευξη, αλλά μη δείξεις ότι πέφτεις κι από τα σύννεφα όταν σου λένε πόσα άτομα απασχολούν ή ποιό ακριβώς είναι το αντικείμενο της δουλειάς τους. Αν πας σε μια διαφημιστική, για παράδειγμα, μπορείς να κοιτάξεις δουλειές που έχει αναλάβει ή ποιοί είναι οι πελάτες της.

2. Οι διασυνδέσεις σου. Μπορεί να μετράνε πολύ περισσότερο από το βιογραφικό σου, από την εμπειρία σου, από τα πάντα. Αν έχεις ανοιχτό κοινωνικό κύκλο, πιστεύω ότι είναι πιο εύκολο να βρεις δουλειά. 

3. Οι μελλοντικοί στόχοι σου. Όταν σε ρωτάνε πως βλέπεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από σήμερα κι άλλα τέτοια ποιητικά, πρέπει να έχεις μια καλή απάντηση να δώσεις. Να έχεις ψαχτεί, να φανεί ότι ξέρεις τι θέλεις, δε θέλουν να δουν ότι είσαι χαμένη στο σύμπαν.

4. Το πορτφόλιο σου. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι εμπειρίες που μπορεί να έχεις στο χώρο που σ' ενδιαφέρει επαγγελματικά μπορεί να φανούν πολύ πιο χρήσιμες κι από τις σπουδές που έχεις κάνει.

5. Οι επικοινωνιακές σου ικανότητες. Η στάση που θα έχεις στη συνέντευξη, ο τρόπος που θα συστηθείς, που θα μιλήσεις, που θα κινηθείς στο χώρο. Μην το παίξεις πολύ κουλ, αλλά μην τρέμεις κι από άγχος κιόλας. Κάτι στη μέση θέλουν να δουν, αλλά αυτό εξαρτάται πάντα κι από το είδος της δουλειάς και του ατόμου που σου παίρνει συνέντευξη. Καλό θα ήταν να προσαρμοστείς ανάλογα με τις περιστάσεις.

6. Τα χόμπι σου. Πώς δεν παίζουν ρόλο αυτά; Είσαι με τα καλά σου; Ό,τι και να κάνεις, φρόντισε να το πλασάρεις σωστά. Μπορεί το χόμπι σου να είναι η μαγειρική, η ζαχαροπλαστική, η κατασκευή κοσμημάτων, το πλέξιμο, το μακιγιάζ ή τα παζλ. Χρησιμοποίησε το σωστά! Τα χόμπι σου σε χαρακτηρίζουν και σε κάνουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

7. Οι προτάσεις σου για τη βελτίωση της εταιρίας. Να τους δώσεις ένα λόγο για να σε προσλάβουν, μια πρόταση για να βελτιώσεις κάτι στην εταιρία ή σε ένα συγκεκριμένο τομέα, ένα πλάνο για πράγματα που θα μπορούσες να προσφέρεις, έτσι ώστε να δείξεις την καλή σου διάθεση και να κάνεις την καλύτερη δυνατή πρώτη εντύπωση.

Καλή τύχη!

xx