Αν ανήκεις σ' αυτούς που διστάζουν να χαλάσουν χατίρια και καταλήγουν να νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους, να ένας καλός στόχος για το 2016: μάθε να λες περισσότερα "όχι". Εδώ θα βρεις μερικές καλές ιδέες για να αρνηθείς σε φίλους και συγγενείς που έχουν μάθει να ζητάνε υπερβολικά πολλά! Να πώς θα πεις "όχι"...

 
...στη φίλη που θέλει να δανειστεί τα καλλυντικά σου
Δεν είναι μόνο σπαστικό, είναι και επικίνδυνο -άρχισε να δίνεις σε όποιον να 'ναι τη μάσκαρά σου και σε λίγες ώρες θα καταλήξετε όλοι με κόκκινα, πρησμένα μάτια. Την επόμενη φορά που η κολλητή σου ζητήσει το κραγιόν σου πες της "δεν νιώθω και πολύ καλά και νομίζω δεν είναι καλή ιδέα να μοιραστούμε τα μικρόβιά μου"!
 
...στο συνάδελφο που θέλει να σου φορτώσει ένα μέρος κι από τη δική του δουλειά
Πες του "πολύ θα ήθελα να σε βοηθήσω, αλλά δεν νομίζω ότι θα προλάβω να τελειώσω με τις δικές μου εκκρεμότητες για να έχω χρόνο ν ασχοληθώ και με τις δικές σου". 
 
...στο αγόρι που σου ζητάει συνέχεια να βγείτε, αν και είναι ολοφάνερο ότι δεν υπάρχει καθόλου χημεία μεταξύ σας
Πες του "δεν είναι κακή ιδέα, αλλά το επόμενο διάστημα είναι πολύ πηγμένη. Αν ξεκλέψω λίγο χρόνο, θα σε πάρω τηλέφωνο να το κανονίσουμε". 

...στο γείτονα που πάλι θέλει να προσέχεις το σκύλο του όταν θα φύγει για ένα τριήμερο
Απλά πες "αυτό το Σαββατοκύριακο έχω κανονίσει διάφορα, δυστυχώς δεν μπορώ". Μοναδική προϋπόθεση να μην έχεις κι εσύ σκύλο/γάτα/γλάστρες/παιδιά ή οτιδήποτε άλλο υπάρχει πιθανοτητα να χρειαστείς κάποτε έναν καλό γείτονα να σου φροντίσει για λίγο. Σ΄αυτή την περίπτωση, είναι προτιμότερο να δεχτείς -μια μέρα θα διαπιστώσεις το γιατί. 

...στη θεία που θέλει να της κάνεις babysitting για να βγει το βράδυ
Πες απλά "sorry, δεν μπορώ". Τόσο απλά!