Σε κάλεσε στο σπίτι του για το γιορτινό τραπέζι και δεν μπόρεσες να αρνηθείς. Πετάς από τη χαρά σου που η σχέση σας προχωράει αλλά έχεις και μερικά ερωτηματικά για το αν θα πρέπει να περάσεις τις γιορτές με την οικογένεια του. Κάπου βαθιά μέσα σου θέλεις να πας για να τους γνωρίσεις και να κάνεις γιορτές με το αγόρι σου (πολύ λογικό το βρίσκω). Από την άλλη, όμως, ντρέπεσαι και φοβάσαι (εξίσου λογικό). Προσωπικά πιστεύω ότι καλό θα ήταν να πας εφόσον σε κάλεσε - ε τί, να νομίζουν ότι είσαι αγενής και ακατάδεκτη; Δε λέει! Πρόσεξε όμως αυτά που πρέπει αλλά κι αυτά που δεν πρέπει με τίποτα να κάνεις, ώστε να κερδίσεις τις εντυπώσεις.

1. Μην πας με άδεια χέρια. Σε συμβουλεύω να πάρεις ένα δώρο για το αγόρι σου και γλυκά/κρασί για τους δικούς του. Διαφορετικά, αν ξέρεις έστω και λίγο τους γονείς του, μπορείς να πάρεις κάτι για το σπίτι τους. Επίσης, αν σου έχει μιλήσει ήδη για το μικρό του ξαδερφάκι που είναι 4 χρόνων ή την αδερφή του που είναι γύρω στην εφηβεία, μπορείς σε γενικές γραμμές να βρεις ένα ωραίο δώρο και γι' αυτή την περίπτωση. Μην το παρακάνεις όμως με τα δώρα και θεωρηθεί ότι προσπαθείς έτσι να εξαγοράσεις μια θετική εντύπωση, κάνε ένα συνδυασμό που να μη θεωρηθεί too much. Να έχεις ένα μέτρο γιατί ποτέ δεν ξέρεις πώς μπορεί να πάρει κάποιος την κίνηση σου, ακόμη κι αν οι προθέσεις σου είναι οι καλύτερες.

2. Να πας διαβασμένη. Ρώτα περισσότερα για τα άτομα που πρόκειται να γνωρίσεις πριν πας στο τραπέζι. Κάπως έτσι, αποκτάς μια εικόνα της οικογένειας, γνωρίζεις λίγα πράγματα για τα άτομα, ξέρεις πάνω κάτω πόσοι θα βρίσκονται εκεί, άσε που μπορεί να θυμάσαι κιόλας τα ονόματα τους πριν καν συστηθείτε - καλό αυτό αν έχεις μνήμη χρυσόψαρου. Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για τις συνήθειες τους, για την επισημότητα του δείπνου, για "τα μεταξύ τους'' ή ποια θέματα να μην αναφέρεις.

3. Μην περνάς ώρα στο κινητό σου. Καταλαβαίνω πόσο θέλεις να ανεβάσεις το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα ποτήρια σας που είναι γεμάτα κρασί στο instagram, αλλά κράτα αυτή την ενασχόληση για αργότερα. Δεν είναι καθόλου ευγενικό να περνάς την ώρα σου μπροστά από την οθόνη του κινητού σου, ειδικά σε μια πρώτη επαφή με την οικογένεια του.

4. Να είσαι ευγενική. Βοήθα στο στήσιμο του τραπεζιού, στο μάζεμα των πιάτων, ακόμη και στο πλύσιμο. Μιας και θα είσαι καλεσμένη, πιστεύω ότι δε θα σε αφήσουν να κάνεις τίποτα από αυτά, αλλά καλό θα ήταν να δείξεις πρόθυμη.

5. Μη δείχνεις αμήχανη. Εύκολα το λες, δύσκολα το κάνεις. Το ξέρω! Μην κάθεσαι στη γωνίτσα σου και κυρίως μη μιλάς μόνο στο αγόρι σου. Μην κάνετε πηγαδάκι τα δυο σας γιατί μόνο καλή εντύπωση δε θα τους κάνεις. Ξεκίνα να μιλάς στα άτομα που βρίσκονται γύρω σου και σιγά σιγά προσπάθησε να συμμετέχεις στις πιο μαζικές κουβέντες, αρκεί φυσικά να έχεις κάτι ουσιαστικό να πεις.

6. Να συμμετέχεις στ' αστεία. Και να χαμογελάς! Προφανώς και μπορούν να καταλάβουν την αμηχανία σου, απλά εσύ πρέπει να τη μετριάσεις όσο μπορείς. Το θέμα είναι να περάσεις κι εσύ καλά και να μην πεθαίνεις από το άγχος σου κάθε λεπτό που περνάει. Να γελάς με τ' αστεία των άλλων και όταν δεν κολλάς στη συζήτηση, είπαμε ... μπορείς απλά να χαμογελάς.

7. Μη ζουζουνίζεις με το αγόρι σου. Ούτε να το φανταστώ δε θα ήθελα! Στη θέση σου ούτε που θα τον άφηνα να μου πιάνει το χέρι, ούτε καν να με φιλάει. Δεν είναι ωραίο για τους υπόλοιπους, εκτός κι αν περάσετε χρόνο οι δυο σας ή με τ' αδέρφια του μετά το φαγητό. Εκεί μπορείς να είσαι πιο τρυφερή μαζί του, αλλά κατά τη διάρκεια του φαγητού καλύτερα ν΄αφήσεις τα σαλιαρίσματα.

8. Να είσαι προετοιμασμένη για ερωτήσεις που αφορούν στη σχέση σας. Αν νιώσεις άβολα, πρόσεξε να μη γίνεις επιθετική. Είπαμε, στα δύσκολα θα χαμογελάς! Μια ευγενική αντιμετώπιση, πιστεύω ότι θα εκτιμηθεί. Στην ανάγκη, ρίξτου το μπαλάκι, ώστε να χειριστεί αυτός την οικογένεια του όπως νομίζει καλύτερα. Δεν πιστεύω να πουν κάτι περίεργο πάντως, σίγουρα θα είναι δασκαλεμένοι όλοι από το αγόρι σου.

Υ.Γ. Μην τυχόν και δε φας! Θα προσβάλεις τη μαγείρισσα!