Σε καταλαβαίνω, γλυκιά μου. Κι εγώ τρώω γρήγορα- ή τουλάχιστον έτρωγα. Και πάντα, μα πάντα, εκνευριζόμουν όταν εγώ είχα τελειώσει το φαγητό μου και οι φίλες μου στο ίδιο τραπέζι ίσα-ίσα είχαν αρχίσει να τρώνε ή βρίσκονταν στη μέση.
Το να τρως –υπερβολικά- γρήγορα κάνει κακό στην υγεία αλλά και στην ψυχολογία σου. Καταρχάς, έρευνες έχουν δείξει, ότι οι άνθρωποι που τρώνε γρήγορα, παχαίνουν ευκολότερα, καθώς τρώνε περισσότερο από όσο χρειάζονται. Κι αυτό γιατί ο οργανισμός μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να αρχίσει να καταλαβαίνει ότι είναι πλήρης από άποψη φαγητού. Το να τρώμε πολύ γρήγορα μας κάνει επιρρεπείς στην υπερφαγία και δυνητικούς στο να πάρουμε κιλά, συνεπώς. Επίσης, η πέψη γίνεται δυσκολότερη και γενικά, η υπερβολικά γρήγορη κατάποση δημιουργεί άγχος.
Δες εδώ 7 tips για να μην παχύνεις το χειμώνα.
Πως θα σταματήσεις να τρως γρήγορα, ειδικά τώρα που είναι Χριστούγεννα;
1. Βάλε στο μυαλό σου ένα χρονικό όριο
Δώσε υπόσχεση στον εαυτό σου να τηρήσεις ένα αξιοπρεπές χρονικό διάστημα, ιδανικά 20 με 30 λεπτά για να απολαύσεις το φαγητό σου. Δεν σου λέμε να είσαι με χρονόμετρο, αλλά προσπάθησε να το απολαύσεις.
2. Μην τρως στο πόδι
Το να φας κάτι γρήγορο στο γραφείο ή στη σχολή πριν αρχίσει το μάθημα, σε αγχώνει ενδόμυχα, με αποτέλεσμα να τρως γρήγορα γιατί έχεις άγχος εάν θα προλάβεις. Προσπάθησε όταν δεν έχεις χρόνο για φαγητό να φας ένα φρούτο και όταν έρθει η ώρα για κανονικό γεύμα, προτίμησε ένα τραπέζι, με όλα τα καθέκαστα (ποτήρι, πιρούνι, χαρτοπετσέτα κτλ), ώστε να επικεντρωθείς στο φαγητό σου. Είναι μια μικρή ιεροτελεστία!
Δες εδώ 15 τρόπους για να μη νιώθεις συνέχεια πείνα!
3. Πιες νερό
Παντού και πάντα το νερό, είναι το ιδανικό –και για το δέρμα, και για το αίσθημα πληρότητας και για όλα. Υπάρχει ένας μύθος για το ότι δεν κάνει να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος. Εάν διψάς, φυσικά και κάνει!
4. Κλείσε το λαπτοπ
Πριν αρχίσεις να τρως, κλείσε τις ηλεκτρονικές σου συσκευές (τηλεόραση, λαπτοπ κτλ). Το να μην έχεις συσκευές που να σου αποσπούν την προσοχή, σε βοηθάει να δώσεις προσοχή στο φαγητό σου –και να τρως λιγότερο.
5. Σπάσε τα γεύματά σου
Άρχισε να σπας το γεύμα σου σε μικρότερα γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε, σε περίπτωση που τρως γρήγορα, να φας τουλάχιστον πολύ μικρότερη ποσότητα. Η συχνότητα των μικρών γευμάτων, λοιπόν, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Τσέκαρε 10 δικαιολογίες που βρίσκουμε για να το ρίξουμε στο φαΐ!
6. Πιάσε την κουβέντα
Δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις! Είσαι με φίλες για φαγητό και έχετε να πείτε τόσα! Μην φας λαίμαργα και μετά να ξεκινήσεις το κουτσομπολιό. Κάντο παράλληλα!