Υπάρχει χειρότερο από το να μετράς θερμίδες κάθε φορά που τρως; Απαντάω εγώ, όχι δεν υπάρχει! Άντε μετά να χαρείς το γλυκό ή το φαγητό που τρως όταν μέσα στο κεφάλι σου γίνονται πολλαπλασιασμοί και προσθαφαιρέσεις (κυρίως προσθέσεις όμως δυστυχώς). Μιας και την κάνεις, λοιπόν, την αμαρτία ... ευκαιρία να την κάνεις σωστά. Φήμες λένε ότι αντί να μετράς θερμίδες, είναι πολύ καλύτερα να μετράς μπουκιές. Εξάλλου, ξέρεις να πεις με ακρίβεια πόσες θερμίδες είναι αυτό το ένα κιλό μπισκοτάκια που θα φας στις γιορτές; Γι' αυτό μέτρα τις μπουκιές που τρως!

Σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να πάθεις εμμονή με το τι καταναλώνεις, αλλά τουλάχιστον θα γλιτώσεις από τους θερμιδομετρητές και όλες τις σχετικές εφαρμογές που έχεις στο κινητό σου. Παρακολουθώντας απλά τις μπουκιές που καταναλώνεις, μπορείς να ελαττώσεις το βάρος σου ή έστω να το διατηρήσεις στα επίπεδα που θέλεις. Δεν το λέω εγώ, η έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Brigham Young στον τομέα της υγείας το λέει. Θέλει υπομονή και γερά νεύρα, αλλά για μια εβδομάδα θα βρίσκεσαι υπό στενή παρακολούθηση ... από τον εαυτό σου. Τί πρέπει να κάνεις; Σύμφωνα με την έρευνα, πρέπει να μετράς τις φορές που μασάς και καταπίνεις όλα τα φαγητά και ποτά (το νερό είναι εκτός προφανώς) κάθε μέρα για μια εβδομάδα. Πιάσε χαρτί και μολύβι για να καταγράφεις! - και μόνο αυτή η διαδικασία θα σε κάνει να αποφεύγεις φαγητά και αναψυκτικά πιστεύω.

Μετά τη μία εβδομάδα τι κάνουμε; Προσπάθησε απλά να μειώσεις από δω και πέρα τα νούμερα που κατέγραψες κατά 20%. Τα αποτελέσματα της έρευνας, επίσης, έδειξαν ότι ακόμη κι αν τα άτομα έπαψαν να μετρούν τις μπουκιές τους (διαφορετικά θα ήταν σκέτη παράνοια) απέκτησαν μεγαλύτερη επίγνωση της ποσότητας που έχουν περιθώριο να καταναλώσουν. Όπου επίγνωση, βάλε μείωση τέλος πάντων.

Καλό μέτρημα!