Το να στέλνω μηνύματα είναι η αγαπημένη μου συνήθεια όταν πρόκειται για επικοινωνία. Η συνήθεια που έγινε λατρεία όταν θέλεις να κάνεις πολλά πράγματα μαζί ή όταν θέλεις περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστείς κάτι ή όταν απλά δε θέλεις να μιλήσεις σε κανέναν αυτό το ένα Κυριακοαπόγευμα που η βαρεμάρα χτυπάει κόκκινο. Ένα μήνυμα - έστω ότι - τα λέει όλα. Το πώς το γράφεις και το στέλνεις όμως, έχει να πει κάτι παραπάνω για σένα. Κάτι τέτοιο βέβαια δε μας παραξενεύει όταν ένα θαυμαστικό ή το ένα παραπάνω φατσάκι μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Εννοείται πως το τί θα γράψεις στο μήνυμα έχει σημασία, αλλά ήξερες ότι ο τρόπος που θα χρησιμοποιήσεις τη γραμματική σου και τα σημεία στίξης μπορεί να υποδηλώνει διάφορα για το χαρακτήρα σου;
Ο τομέας της ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Binghamton αποφάσισε να μελετήσει κατά πόσο επηρεάζει τον αποστολέα ή όχι το να λαμβάνει μήνυμα με ή χωρίς τελεία στο τέλος. Τα 126 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα έπρεπε να διαβάσουν διαλόγους είτε γραμμένους με το χέρι είτε τυπωμένους, όπου άλλες φορές υπήρχε τελεία στο τέλος της πρότασης κι άλλοτε όχι. Οι συμμετέχοντες θεώρησαν λιγότερο ειλικρινείς εκείνες τις προτάσεις που ενώ ήταν σε ηλεκτρονική μορφή, είχαν τελεία στο τέλος τους. Κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε περιέργως στις προτάσεις γραμμένες στο χέρι.
Σύμφωνα με την Celia Klin, υπεύθυνη της ομάδας των ερευνητών, η ακρίβεια στον τρόπο που γράφεται κάποιο μήνυμα επηρεάζει κατά πολύ αυτόν που το διαβάζει. Εφόσον δεν μπορείς μέσω του μηνύματος να εκφραστείς όπως θα εκφραζόσουν από κοντά, ο άλλος δεν μπορεί να ξέρει τον τόνο της φωνής σου ή τις εκφράσεις του προσώπου σου. Γι' αυτό και δίνεται μεγαλύτερη βάση στα emoticons, τα ορθογραφικά λάθη αλλά και ... στην ακρίβεια.
Φήμες λένε πάντως ότι το θαυμαστικό είναι δείγμα ειλικρίνειας, οπότε μπορείς να το χρησιμοποιείς όπου κρίνεις!